Rektörler, daha güçlü akademik kurumları oluşturmak için Erzurum'da toplandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Nisan 2009 21:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölgesel Rektörler Toplantısı'nın ilki Erzurum'da yapıldı. Toplantıda konuşan Atatürk Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, bölgede kurulan ilk üniversite olduklarını söyleyerek, "Aramızdaki kaynaşmayı sağlamak, akademik değerleri paylaşmak, görüş alışverişinde bulunmak ve potansiyellerimizi birleştirerek daha güçlü akademik kurumlar oluşturma arzusundayız." dedi.

AÜ Rektörlüğü bir ilke imza atarak 19 ilin üniversite rektörlerini biraraya getirdi. AÜ Kültür Merkezi Mavi Salon'daki toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak, bu tür toplantılarla üniversitesiler arasındaki kaynaşmayı ve akademik değerlerin paylaşımını sağlamak istediklerini vurguladı. Koçak, "Eğitim ve öğretimde müfredatı oluşturmak, görüş alış verişinde bulunmak ve potansiyellerimizi birleştirmek istiyoruz." şeklinde konuştu. Üniversitenin kuruluşundan itibaren ülke kalkınmasına katkı sağlamayı hedeflediğini, bilimselliği ön plana aldığını, bilimi ve teknolojiyi ekonomik açılımlarda kullandığını dile getiren Rektör Koçak, çeşitli bilimsel çalışmalarıyla kendinden söz ettirdiğini ifade etti.

Üniversitelerin çeşitli eksiklikleri olduğunu özellikle yeni kurulan üniversitelerde fiziksel altyapı ve üstyapı problemleri ile karşı karşıya kaldıklarının altını çizen Rektör Koçak, "Bu genel problemler Doğu'daki üniversitelerde daha fazla kendini hissettirmektedir. Eminim ki dayanışma ve güçbirliği oluşturarak bu problemlerin üstesinden daha kolay gelebiliriz." diye konuştu.

Bahsi geçen bir kısım problemlerin çözümünün siyasi iradeye bağlı olduğunu dile getiren Rektör Koçak, eğitim kalitesinin artırılması, yetişmiş insan gücünün oluşturulması, kaynakların, mevcut fiziksel ve teknik olanakların daha verimli kullanılmasının ise üniversite yönetimlerinin elinde olduğunun altını çizdi.

Rektörleri bir araya getirerek üniversitelerin araştırma merkezlerini laboratuvar ve bilimsel envanterleri birbirlerinin hizmetine açmanın faydalı olacağına inandıklarına vurgu yapan Rektör Koçak, bu anlamda ortak proje oluşturularak ülke genelinde katkıda bulunan TÜBİTAK, Devlet Planlama Teşkilatı(DPT) ve Avrupa Birliği kuruluşlarından daha kolay ekonomik desteğin alınabileceğine dikkat çekti.

Üniversite bünyesinde kurulan Ortadoğu ve Kafkas Enstitüsü ile komşu ülkeler ve Türk cumhuriyetlerdeki bilim insanlarına ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizen Rektör Koçak, bölge üniversitelerinin de çözüm ortağı olmalarını istedi.

Atatürk Üniversitesi'nin geçmişinden aldığı güçle geleceğe daha rahat baktıklarını belirten Rektör Koçak, "Gelişmenin bir bütün olduğunu biliyoruz. Omuz omuza geleceğe giderken hep birlikte olmak gücümüze güç katacaktır." şeklinde sözlerini bitirdi.

Atatürk Üniversitesi'nin evsahipliği yaptığı toplantıya; Ağrı İbrahim Çeçen, Ardahan, Artvin Çoruh, Batman, Bayburt, Bitlis Eren, Cumhuriyet, Dicle, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kafkas, Karadeniz Teknik, Mardin Artuklu, Muş Alparslan, Rize, Siirt ve Tunceli Üniversitesi rektörleri katıldı. Rektörlere, Erzurum'un tarihi yerleri gezdirilerek Erzurum tarihi hakkında bilgiler de verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber