Çıkarılacak Başbakanlık Genelgesini Açıklıyoruz

Toplu görüşmeler sonunda Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendika ve bağlı oldukları konfederasyonlar arasında 50 maddede mutabakata varılmıştır. Mutabakata varılan düzenlemelerin 14 tanesi Başbakanlık Genelgesi ile çözümlenecektir. Hamile memurlara gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmemesi, geçici görevlendirmelerin bir yılda iki ay ile sınırlandırılması, görevden çekilenlerin öncelikle atanması, kamu görevlilerinin kadroları ve görevleri dışında bir başka işte çalıştırılmaması, belediyelerdeki kamu görevlilerine aylıklarının zamanında ödenmesi, kamu kurumlarında sigara içme odaları oluşturulması gibi konuların yer aldığı 14 maddelik taslağı görmek için tıklayın.

Haber Giriş : 22 Aralık 2004 00:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2.Bölüm olarak değerlendirilen hususlar ile ilgili olarak Kamu İşveren Kurulu ile Toplu Görüşmeye katılan Kamu-Sen, Kesk ve Memur-Sen konfederasyonlarından eşit sayıda temsilcilerin katılımıyla oluşturulan "Çalışma Şartları Hukuk ve Sosyal Güvenlik Komisyonu", çalışmalarını Genelge, Yönetmelik, Kanun ve Anayasal değişiklik gerektiren hususlara göre ayrı ayrı sürdürmektedir. Bahsi geçen Komisyon, Başbakanlık Genelgesi ile çözüme ulaştırılacak olan 2004 yılı Toplu Görüşme Mutabakat Metninin 4.maddesine ekli metnin 5, 9, 10, 19, 20, 21, 22, 24, 26, 34, 38, 39, 46, 49.(49.madde ile ilgili ayrıca yasal düzenleme çalışması yapılacaktır.) maddeleri ile ilgili olarak genelge taslağını tamamlayarak Başbakanlığa teslim etmişlerdir. Ekli metinin 1, 2, 3, 4, 11, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 23, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 35, 37, 45. maddeleri kanun değişikliği gerektirdiğinden bu konudaki teknik çalışmalar başlatılmıştır.

Hazırlanan Başbakanlık Genelgesi Taslağı

GENELGE

200./....

Demokratik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin en önemli gereklerinden biri örgütlenme özgürlüğünün sağlanmasıdır. Örgütlü toplum, demokratik toplum düzenini ve katılımcı yönetimi gerçekleştirmenin vazgeçilmez şartı olarak değerlendirilmektedir. Devletimizin de taraf olarak onayladığı uluslar arası sözleşme ve belgeler ile Anayasa başta olmak üzere iç hukuk düzenlemelerimizde, memurlar dahil tüm çalışanların sendikal örgütler kurabilmeleri, kurulmuş bulunan sendikalara üye olabilmeleri, sendikalar ve üst kuruluşlarının amaçları doğrultusunda faaliyette bulunabilmeleri, örgütlenme özgürlüğü kapsamında güvence altına alınmıştır.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 2001 yılında yürürlüğe girmesinden sonra 2002 ve 2003 yıllarında Hükümeti temsilen Kamu İşveren Kurulu üyeleri ile her bir hizmet kolunda yetkili sendikalar ve bunların bağlı bulunduğu konfederasyonlar arasında toplu görüşmeler gerçekleştirilmiştir.

Kamu İşveren Kurulu ile yetkili sendikalar ve bunların bağlı bulunduğu konfederasyonlar arasında 2004 yılı Toplu Görüşmeleri, 15-30 Eylül 2004 tarihleri arasında yapılmış bulunmaktadır. Toplu Görüşme sürecinde, personel mevzuatına ilişkin uygulamada karşılaşılan sorunlarla ilgili olarak konfederasyon temsilcilerince iletilen talepler hakkında konfederasyonlar ile Kamu İşveren Kurulunu temsilen eşit sayıda üyenin katılımı ile oluşturulan Komisyonca bir rapor hazırlanmıştır. Bu raporda yer alan ve toplu görüşme masasında Kamu İşveren Kurulu üyeleri ile yetkili sendika ve bunların bağlı bulundukları konfederasyon temsilcilerinin mutabık kaldığı hususlar, toplu görüşme tutanağı ekinde 50 madde halinde sıralanmış olup, taraflar mutabık kalınan bu hususlarla ilgili mevzuatın hazırlanmasında söz konusu Komisyonun çalışmalarını devam ettirmesine karar vermişlerdir.

Bu çerçevede, yetkili sendika ve konfederasyonlarca iletilen personel mevzuatına ilişkin karşılaşılan sorunlar ile toplu görüşme masasında mutabakata varılan konularda ilgili Komisyonun yürüttüğü çalışmalarda varılan sonuçlarla ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları, aşağıda belirtilen hususlara riayet edeceklerdir.

1- Teftiş, denetim, soruşturma ve hizmet içi eğitim ile isteğe bağlı olma hali hariç, kamu görevlilerinin geçici görevlendirmeleri, bir yılda toplam 2 ayı geçmeyecektir.

Konfederasyonların eklenmesini istediği metin
Geçici görevlendirme, ancak kişinin hizmetine ihtiyaç duyulması ve görevi ile ilgili olması halinde yapılabilecektir. Geçici görevlendirilen kamu görevlisine geçici görevi en az 5 gün önceden tebliğ edilecektir. Harcırah kanunu hükümlerine göre harcırahı (geçici görev yolluğu ve yevmiyesi) peşin olarak ödenecektir.

2- Görevinden çekilen ya da çekilmiş sayılanlar ile memnu hakların iadesi kararı alanların (işledikleri fiilleri suç olmaktan çıkarılanlar ile 4809 sayılı Kanun hükümleri uyarınca cezaları ertelenen ve önceki mahkumiyetlerinin göz önüne alınmayacağı öngörülenler dahil), durumlarına uygun kadrolara hizmet ihtiyacı ve bütçe imkanları çerçevesinde öncelikle atanması sağlanacaktır.

Konfederasyonların eklenmesini istediği metin
Bu genelge kapsamında yeniden atanacak personelin 657 sayılı kanunun 48. maddesindeki koşulları taşıması yeterli olup, güvenlik soruşturması yönetmeliğine tabi görevler dışındaki görevler için ayrıca güvenlik soruşturması ve bunun gibi işlemler yapılmayacaktır.

3- Kamu görevlileri, kadroları ve görevleri dışında bir başka işte çalıştırılmayacaklardır.

4- Kamu görevlisi hakkında görevden uzaklaştırma tedbirinin, ancak ilgili personelin yürütmekte olduğu görevin yürütülen soruşturmayı etkileyecek konumu bulunması halinde uygulanmasına özen gösterilecektir.

5- Kurum idari kurullarınca, kamu hizmetlerinin teknolojik imkanlardan azami ölçüde yararlanılarak verimli ve nitelikli bir şekilde yürütülmesi hedefine dönük olarak yapılacak araştırma ve diğer çalışmalarda kurumlarca gerekli kolaylık ve katkı sağlanacaktır.

6- Sendika ve konfederasyonlarca düzenlenecek eğitim çalışmalarında kamu kurum ve kuruluşlarının eğitim tesislerinden kamu kurumları için öngörülen tarife karşılığı ilgili sendika ve konfederasyonun yararlanması sağlanacaktır.

7- Kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenecek genel eğitim programlarında sendikal haklar ve insan hakları konularına yer verilecektir.

8- Sendika ve konfederasyon il ve ilçe temsilcileri ile sendika şubesi, sendika ve konfederasyon yöneticilerinin yürütmekte oldukları sendikal faaliyetler kapsamında kamu görevleri ile ilgili olmayan konularda yapacakları basın açıklamaları hakkında disiplin soruşturması yapılmayacaktır.

Konfederasyonların önerdiği metin
Sendika ve konfederasyon il ve ilçe temsilcileri ile sendika şubesi, sendika ve konfederasyon yöneticilerinin yürütmekte oldukları kamu görevleri ile ilgili gizli olmayan konularda yapacakları basın açıklamaları hakkında disiplin soruşturması yapılmayacaktır.

9- Sendika ve konfederasyon il ve ilçe temsilcilikleri, sendika şubeleri ile sendika ve konfederasyonların 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümleri çerçevesinde düzenleyecekleri toplantı ve gösterilerde gerekli kolaylıklar sağlanacaktır.

10- Sendikanın ve konfederasyonun merkez ve şubelerinde yönetim, denetim, disiplin ve başkanlar kurulu toplantıları ile genel kurul toplantılarına ve bunun gibi sendika ve konfederasyon tüzüğünde belirtilen organ toplantılarına katılacak olan delege veya ilgili organın üyeleri, sendikanın veya konfederasyonun toplantı yer, tarih ve süresini belirten yazılı talebi üzerine toplantı süresince kurumlarınca idari izinli sayılacaklardır.

11- Kadın memurlara hamileliklerinin 26 ncı haftasından itibaren ve doğumdan sonra 1 yıl süresince gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilmeyecektir.

12- Kamu kurum ve kuruluşları tarafından, çalışma yaşamını ve kamu personelini ilgilendiren mevzuatın hazırlanmasında, Yüksek İdari Kurulda temsil edilen konfederasyonların önerilerinin alınması hususunda gereken özen gösterilecektir.

13- Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde beş veya beşten fazla kişinin görev yaptığı kapalı mekanlarda 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun gereğince tütün ve tütün mamullerinin içilmesi yasaklandığından, tütün ve tütün mamullerinin içilebilmesi için ayrı yerler tahsis edilecek, buralardan sigara içilmeyen mahallere duman gidişini engelleyecek tedbirler alınacaktır.

14-Belediyeler, kamu görevlilerinin aylıklarının zamanında ödenmesi hususunda gerekli tedbirleri alacaklardır.

Konfederasyonların önerdiği metin
İller Bankası'ndan belediyelere gönderilen pay ?ödenek tahsisli? olarak, belediye çalışanlarının aylıklarına karşılık olarak gönderilecek ve bu paylar öncelikle belediye çalışanlarına ödenecektir. İller Bankasından gönderilen payların yetmemesi durumunda, yetmeyen kısım kadar İller Bankası'na borçlandırma yapılacaktır.

Belediye başkanlarının adli ve idari bir işleme gerek kalmaksızın, belediye çalışanlarının aylıklarını zamanında ve düzenli olarak ödemesi ve bu genelge doğrultusunda çalışanların birikmiş alacaklarını 6 ay içinde ödemesi gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN
Başbakan

Dosyayı hazırlayan: Yemuzoğlu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber