Polis artık en küçük delilden suçluya ulaşıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Nisan 2009 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eşref Akgün

KAYSERİ- Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Laboratuvarları Daire Başkanlığı'na bağlı olarak Kayseri'de kurulan kriminal laboratuvar, yüzlerce faili meçhul olayın aydınlatılmasında önemli bir rol oynuyor. Önceki dönemde polis sanıktan suçluya ulaşmaya çalışırken, günümüzde teknolojinin verdiği imkanlar sayesinde delilden suçluya ulaşma yöntemi kullanılıyor. Saçtaki kepekten diş izine, mektuptaki gizli yazıdan mermi kovanlarındaki iğne izine kadar en ince ayrıntıları çözümleyen cihazlar adli olayların soruşturma süresini azaltıyor.

Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, teknolojinin gelişimine paralel olarak suç ve suçlu yöntemlerinde büyük değişmelerin yaşandığını, güvenlik güçlerinin de teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek hız ve etkinlik göstermeye zorunlu olduklarını söyledi. Bu kapsamda Kayseri Emniyet Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan kriminal polis laboratuvarının da Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Sivas olmak üzere 5 ile hizmet verdiğini belirten Özdemir, soruşturma sırasında elde edilen maddi delillerin bilimsel usullerle incelemesiyle suçun ispatı ve suçlunun tespitini kolaylaştırdığını ifade etti. Bilimsel analizlerle olayların kolaylıkla çözülebildiğini anlatan Özdemir, "Adli soruşturmalarda, olay yerinden elde edilen delil suretiyle suçu ispat etmek, gerçek suçluya ulaşmak ve bu işleri zamanında yapmak, insan hakları açısından oldukça önemlidir. Bu kapsamda kurulan kriminal polis laboratuvarımız maddi delillerin, bilimsel usullerle inceleme ve değerlendirilmesi suretiyle, suç ve suçlunun tespit ve ispatında teknik hizmet yürütmektedir. Son derece gelişmiş teknikler ve bilgisayar kontrollü cihazlarla yapılan incelemelerde, senetlerde sonradan yapılan eklemeler, mektuplardaki gizli yazılar, mermilerin hangi silahta kullanıldığı, parmak izi analizi, patlayıcı analizi yapılıyor." dedi.

Kriminal laboratuvarının balistik, kimyasal, biyolojik, belge inceleme bölümlerinden oluştuğunu anlatan Özdemir, "Balistik inceleme bölümünde ateşli ve ateşsiz silahlar ile fişek, kovan ve mermi çekirdekleri inceleniyor. Mermi çekirdeği mikroskobunda birbiriyle ilişkisini araştırıyoruz. Mermi ile silah eşleştirmesi yapılarak hangi merminin hangi silahta kullanıldığı ortaya çıkarılıyor. Buradaki bir işlem 15 dakika da sürebiliyor 3-4 güne de sarkabiliyor. Geçtiğimiz yıl bu bölümde 2 bin 500'ü aşan çalışma yapıldı. Belge inceleme bölümünde ise şüphelenilen her türlü yazılı evrak teknolojinin son ürünü cihazlar yardımıyla analiz ediliyor. Geçtiğimiz yıl 890 çalışma yapılan bu bölümde gizli yazı, çek ve senetteki sonradan eklenen yazılar, gerçek araç ruhsatında yapılan sahte muayene onayı gibi en küçük detaylar ortaya çıkarılıyor." diye konuştu.

Kimyasal incelemeler şubesinde ise patlama, yangın gibi olayların kalıntılarının incelendiğini anlatan Özdemir, "Kimyasal analiz şubesi, laboratuar incelemeleri arasında önemli bir yer tutmakta olup, inceleme konuları ve çalışma alanları büyük çeşitlilik göstermektedir. Çok ileri düzeydeki aletli analiz teknikleriyle çok karmaşık bileşimdeki maddelerin analizleri yapılabiliyor. Bu analiz tekniklerinden bazılarıyla 1 gram kütledeki bir maddenin yüz milyarda biri gibi çok düşük miktarları inceleniyor. Burada yapılan çalışmalarda suç olaylarıyla bağlantılı unsurlar kimyasal analizlerle taranarak yasal kısıtlılık içerip içermediği kontrol ediliyor. Swop analizi ve atış mesafesi tayini, son derece gelişmiş cihazlarla araştırılıyor. Patlamadan sonra gelen artıklardan hangi tür patlayıcı kullanıldığı ortaya koyuluyor. Yangınların nereden nasıl çıktığını, kundaklama olup olmadığını tespit ediliyor. Parmak, diş ve dudak gibi izler alınarak analizlerle kimlere ait olduğu ortaya koyuluyor. Bu işlevler sayesinde olaylar ilişkilendiriliyor, örgütler ortaya çıkarılıyor, sorgulanan örgüt elemanlarının polisi yanıltması önlenerek soruşturmanın sıhhatli bir biçimde yürütülmesi sağlanıyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber