Seçmenin yarısı ?Erdoğan hoşgörüsüz' görüşünde

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Nisan 2009 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki seçmenden biri Erdoğan'ın ?hoşgörüsüz? olduğunu düşünüyor. AKP'li seçmenin yüzde 20'si bile ?hoşgörüsüz? görüşüne katılıyor. AKP yüzde 50 oy alsaydı, ?Türkiye gerilip, otoriter bir rejime doğru giderdi? görüşüne yüzde 35 katılıyor. Yüzde 18 de ?Belki, olabilirdi? diyor

A&G, 29 MART YEREL SEÇİMİNİ MİLLİYET İÇİN ARAŞTIRDI- 3

A&G Araştırma Şirketi'nin yaptığı seçim sonrası ankete göre, seçmenlerin yüzde 48.7'si, ?Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sert ve hoşgörüsüz olduğu, muhaliflerini azarladığı? eleştirilerine katılıyor.

AKP'li seçmenlerin bile yüzde 20'si, Erdoğan'ın hoşgörüsüz olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 35.7'si AKP'nin yüzde 50 oya ulaşması halinde otoriter rejimin geleceğine inanıyor.

Milliyet için 4-5 Nisan tarihleri arasında 1876 kişiyle yapılan ankete göre, halkın yüzde 48.7'si Erdoğan'ı hoşgörüsüz davranmakla ve sıkça çatışmacı olmakla eleştiriyor.

Yüzde 38.5'i ise Başbakan'ın hoşgörüsüz olmadığını düşünüyor. Muhalif partilere oy verdiğini söyleyenler, Erdoğan'ın tavırlarını ortalamanın üzerinde hoşgörüsüz buluyor.

Erdoğan'ı en fazla CHP'liler hoşgörüsüz olarak değerlendirirken, AKP'lilerin yüzde 67.7'si Erdoğan'ın hoşgörüsüz olmadığı kanaatinde. Erkekler, kadınlardan daha fazla oranda Erdoğan'ın tavırlarını sert ve hoşgörüsüz buluyor.

Gençler ise Erdoğan'ın tavırlarını diğer yaş gruplarına göre daha fazla oranda sert ve hoşgörüsüz olarak değerlendiriyor. Eğitim seviyesi yükseldikçe, ?Başbakan'ın tavırları hoşgörüsüz ve azarlayıcı? diyenlerin oranı ortalamanın üstüne çıkıyor.

İlkokul mezunlarının yüzde 38.2'si Erdoğan'ı hoşgörüsüz olarak değerlendirirken, üniversite mezunları arasında bu oran yüzde 67.4'e çıkıyor. Başbakan'ın sert ve azarlayıcı tavırları olduğunu söyleyenler, bu tavırların AKP'ye çok oy kaybettirdiğini düşünüyor.

Erdoğan'ın tavırlarını hoşgörüsüz bulanların yüzde 46.2'si, bu yaklaşımın AKP'ye çok oy kaybettirdiğini belirtiyor.

Otoriter rejim

Ankete katılanlar, ??Başbakan son zamanlarda çok otoriter olmaya başlamıştı. Oyu düştü iyi oldu yoksa, daha da sertleşecek, Türkiye gerilecek, otoriter bir rejime doğru gidilecekti' diyenler var. Sizce, AKP yüzde 50 oy alsaydı, böyle bir sonuç olur muydu? Bu fikre katılıyor musunuz?? sorusuna şu yanıtları verdi:

Yanıtların yüzde 35.7'si ?Evet katılıyorum, getirirdi? oldu. Katılımcıların yüzde 18.5'i, ?Belki, olabilirdi? derken, yüzde 34.1'i buna katılmadığını vurguladı.

İl Genel Meclisi seçiminde, oyunu AKP'ye verdiğini söyleyenlerin yüzde 54.5'i ?Hayır getirmezdi, katılmıyorum? dedi. CHP'ye oy verenlerin yüzde 56.2'si, MHP'ye oy verenlerin yüzde 51.4'ü ?Evet, getirirdi? yanıtını verdi.

SP'ye oy verenlerin yüzde 44.9'u da bu soruya ?Hayır? dedi.

Kadınların korkusu

AKP'nin yüzde 50 oy alması durumunda otoriter rejiminin geleceği düşüncesi erkekler arasında daha yaygın. Erkeklerin yüzde 38.2'si, kadınların yüzde 33.1'i otoriter rejimin geleceğini düşünüyor.

Eğitim seviyesi yükseldikçe, otoriter rejimin geleceğine inananların da oranı artıyor. İlkokul mezunlarının yüzde 29.1'i, ortaokul-lise mezunlarının yüzde 38.2'si, üniversite mezunlarının ise yüzde 47.7'si ?yüzde 50 oy oranının otoriter rejim getireceğini? düşünüyor.

2009 kötümser

Ankete katılanlar, ?Sizce, 2009'da bizi nasıl bir Türkiye bekliyor? Tahmininiz nedir?? sorusuna karşılık, karamsar bir tablo çizdi. Katılımcıların yüzde 27.7'si ?Daha iyi?, yüzde 31.7'si ?Aynı? yanıtını verirken, yüzde 40.6'sı ?Daha kötü? yorumunu yaptı.

Muhalefet partilerine oy verenler 2009 için daha umutsuz konuşurken, AKP'lilerin yüzde 50.2'si daha iyi bir yıl beklediklerini söyledi. CHP'lilerin yüzde 62.8'i, MHP'lilerin yüzde 57.1'i, DTP'lilerin yüzde 48.1'i 2009'un daha kötü bir yıl olacağını söylüyor. AKP'ye oy verenlerin ise yüzde 35.4'ü ?Aynı?, yüzde 14.4'ü ?Daha kötü? yanıtını verdi.

Erkekler karamsar

Erkekler 2009 yılına daha karamsar bakıyor. Erkeklerin yüzde 44.4'ü, kadınların yüzde 36.6'sı 2009'un daha kötü olacağını düşünüyor. Erkeklerin yüzde 27.1'i, kadınların ise yüzde 28.4'ü 2009'un daha iyi olacağı kanaatinde.

Gençler ve 44 yaş üzeri seçmenler, genel ortalamanın üzerinde daha kötü bir yıl bekliyor. 27 yaş ve altı seçmenlerin yüzde 41.1'i, 28-43 yaş arası seçmenlerin yüzde 36.9'u, 44 yaş ve üstü seçmenlerin yüzde 43.3'ü 2009'un daha kötü olacağını tahmin ediyor.

Eğitim yükseldikçe, karamsarların oranı da hızla artıyor. İlkokul mezunlarının yüzde 35.7'si, ortaokul-lise mezunlarının yüzde 42.7'si, üniversite mezunlarının yüzde 48'i ?Daha kötü? yanıtını verdi. Büyükşehirlerden kırsal kesime doğru gidildikçe de karamsarların oranı artıyor.

2009'da Türkiye'yi ne bekliyor?

Başbakan sert, hoşgörüsüz mü?

YORUMBaşbakan'ın üslubu

Araştırma sonuçlarına baktığımızda, toplam seçmenin yüzde 48,7'sinin Başbakan'ın üslubunu sert bulduğunu ve Başbakan'ı hoşgörüsüz olarak tanımladığını görüyoruz.

Oyunu AKP dışındaki partilere veren seçmenler yüksek oranda, Başbakan'ın üslubu sert demiştir. AKP'ye oy veren her 100 seçmenden 20'si de Başbakan sert ve hoşgörüsüz cevabı vermiştir.

Erkekler, gençler, genel ortalamanın üzerinde Başbakan için sert ve hoşgörüsüz demiştir. Eğitim yükseldikçe Başbakan'ı hoşgörüsüz bulanların oranında çok hızlı bir artış gözlemlenmektedir.

Elbette ki, bu sonuçta seçmen profillerinin de etkisi var. Çünkü, eğitim yükseldikçe muhalefet partilerine oy verenlerin oranı artıyor.

Başbakan'ı sert ve hoşgörüsüz bulanlar bu tavrın son seçimde AKP'ye çok oy kaybettirdiğini düşünüyor. (Yüzde 46.2).

Seçim sonuçlarına etkisi olmamıştır diyenlerin oranı sadece yüzde 14.7'dir.

Dün yayımlanan bölümde de sonuçlarını gördüğümüz gibi, Başbakan'ın sert tavrının 29 Mart yerel seçimlerinde AKP'nin oy kaybında çok ciddi bir etkisi olduğu aşikar.

Görünen o ki, aylık düzenli olarak yaptığımız araştırmalarda, Başbakan Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ı ?Yürekli - cesur - delikanlı? gibi sıfatlarla tanımlayanların bir kısmı bile son dönemlerde, özellikle seçim meydanlarındaki çıkışlarını, sert ve hoşgörüsüz olarak nitelendiriyor.

Otoriter rejim

?Yüzde 50 oyla AKP otoriter bir rejim getirir mi?? sorusuna verilen yanıtlara baktığımızda, seçmenin üç ayrı görüşe bölündüğünü görüyoruz. 1 / 3'ü ?Evet, AKP yüzde 50 oy alsaydı, bu bizi daha otoriter bir rejime götürürdü? derken, 1 / 3 ?Hayır, götürmezdi? yanıtını vermiştir.

Diğer 1 / 3'ün ise kafası karışık. Bu kesimin, ?Belki götürürdü? dediğini veya bu soruya cevap vermediğini / veremediğini gözlemliyoruz.

AKP seçmeninin bile sadece yüzde 54.5'inin bu soruya ?hayır? cevabı vermesi düşündürücüdür. Erkeklerin, gençlerin ve eğitimlilerin son seçimlerde AKP'nin yüksek oy alması halinde böyle bir endişelerinin olduğunu araştırma sonuçlarından anlıyoruz.

Gelecekten beklenti?

Sonuçlara baktığımızda, seçmenin önemli bir bölümünün gelecek konusunda kaygılı ve karamsar olduğunu görüyoruz. Son seçimlerde sandığa gitmeyenler ve muhalefet partilerine oy verenler, gelecek konusunda daha kaygılı.

Ancak, gelecek ile ilgili kaygıları sadece siyasi sonuçlara indirgemek doğru değil. Araştırma sonuçları, kaygıların daha çok aş, iş gibi toplumun temel sorunlarından kaynaklandığını gösteriyor.

Şubat 2008'den bu yana yaptığımız tüm araştırmalarda, gelecek endişesi taşıyan önemli bir kitlenin olduğu görülüyor ve toplumun yoksulluk algısında da önemli bir artış var.

Türban yasa tasarısıyla, yargıyla hükümet arasında başlayan, kapatma davası sürecinde daha da derinleşen, üstüne ekonomik krizin tuz biber ektiği karamsarlık ve endişe halinin en kısa zamanda giderilmesi, bu ülkede yaşayan herkesin en önemli dileği.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber