Memur maaş zammında müjde var mı?

Bugün gazetesinden alıntıladığımız memur maaş zamlarına ilişkin haber hem gazetede hem de internet sitelerinde "zam müjdesi" başlığıyla verilmektedir. Ancak, söz konusu haber sitemize "Memura enflasyon oranında zam yapılacak" başlığıyla alıntılanmıştır. Bunun en büyük nedeni ortada bir müjde olmamasıdır. Üyelerimizin yorumlarla yaptığı katkılardan söyleyecek olursak, ortada zam müjdesi yerine üzücü bir haber bulunmaktadır. Zira zam oranı bir puan aşağı çekilmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2009 17:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2008 yılı toplu görüşmelerinde hükümet ile sendikalar arasında yapılan anlaşma şu şekildedir:

"1) Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerine 2009 yılının birinci altı aylık döneminde % 4 ve ikinci altı aylık döneminde ise % 4,5 oranında artış olacak şekilde zam yapılması.
2) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesine göre ödenmekte olan 5 YTL sendika ödeneğinin, gerekli yasal düzenleme yapılmak suretiyle "toplu görüşme primi" adıyla 2009 yılı başından itibaren (10 YTL) olarak ödenmesi,
3) Yılın her bir yarısı için gerçekleşen enflasyon oranının anılan dönemlerde yapılan artış oranını aşması halinde, gerçekleşen enflasyon oranı ile söz konusu artış oranı arasındaki farkın ilk altı ay için 1/7/2009, ikinci altı ay için ise 1/1/2010 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde kamu görevlilerinin aylıklarına enflasyon farkı olarak yansıtılması
hususunda mutabakata varmışlardır."

Buna göre memurlara 2009 yılında yüzde 8,5 zam yapılacaktır.

Ancak, Bugün gazetesinde yer alan haber şu şekildedir:

"Memura kriz müjdesi

Küresel kriz, enflasyonu hedefin de altında çekecek.Buna karşılık memur ve memur emeklilerine, gerçekleşenden daha yüksek olan enflasyon hedefi kadar zam yapılacak...

Dün açıklanan Katılım Öncesi Ekonomik Program'a (KEP) göre kriz nedeniyle enflasyon hedefin altına inecek ama memur maaşlarına enflasyon hedefi dikkate alınarak zam yapılacak. Bu sayede, özel sektörde çalışanların önemli bölümü kriz nedeniyle sıfır zamma razı olmak zorunda kalırken, memur ve memurlar gerçekleşecek enflasyonun da üzerinde zamma kavuşacak.

ZAM YÜZDE 7,5

Programda krizin bütçe üzerindeki etkilerini hafifletmek için kamu harcamalarında bazı önlemler alınacağı ifade edilirken, memur maaşlarının bu önlemlerin dışında tutulacağı vurgusu, ?Kamu kesiminde maaş ve ücretler hedeflenen enflasyon oranında artırılacak? şeklinde garantiye alındı.

Buna göre kamu çalışanları bu yıl enflasyon hedefi olan yüzde 7,5 kadar zam alacak. Ancak gerek Merkez Bankası gerek KEP'te enflasyonun krizin etkisiyle bu hedeflerin çok altında kalması bekleniyor. Yani memur ve memur emeklisi yılın ikinci yarısında daha önce yüzde 7.5 üzerinden belirlenen zammı alacak."

GERÇEKTE MEMURA ÜZÜCÜ HABER VERİLMEKTEDİR

Yukarıdaki toplu görüşme metnine bakıldığında da görülecektirki, gerçekte memura üzücü haber verilmektedir. Zira 8,5 olan toplam oran, eğer haber doğru ise 7,5'a indirilmektedir. Dolaysıyla 1 puanlık bir düşüş bulunmaktadır.

Ekonomik krizden dolayı, özel sektördeki işçilerin zam alamamasına atıfta bulunarak, söz konusu bu yeni gelişmeyi müjde olarak duyurmayı ise okurların takdirine bırakıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber