Daha ucuz sağlık ve eğitim hizmeti!

Haber Giriş : 22 Aralık 2004 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KDV indiriminin vatandaşa en belirgin şekilde yansıyacağı alan eğitim ve sağlık sektöründe olacak.

Buralarda oranın yüzde 18'den 8'e çekilmesi yüksek ücretler dolayısıyla ödenen KDV oranının düşüşüne yol açacak. Örneğin 1 milyar liralık dersane ücreti karşılığı ödenecek KDV miktarı 180 milyon liradan 80 milyon liraya düşecek. Aynı şekilde, 50 milyon muayene ücreti KDV ile 59 milyon iken, indirim sonrası 54 milyon lira olacak.

Sağlık ve eğitimde Katma Değer Vergisi'nin düşürülmesi, sektörlerde memnuniyetle karşılandı. Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, ?Sağlık hizmetleri hızlanacak, kayıtsız olan işlemler kayıt altına alınacak.? dedi. Ofluoğlu, 4 yıldır KDV oranlarının aşağı çekilmesi için Ankara ile temaslarda bulunduklarını hatırlattı. ?Oranın yüzde 8'lerden de aşağı inmesini istiyorduk. Ancak IMF engeli ile ancak bu kadar indirilebildi.? diyen Ofluoğlu, üniversite ve vakıf hastanelerinin KDV ödemediklerini, oranın eşitlenmesi ile bu sıkıntının da ortadan kalkacağını belirtti. Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Rüstem Eyüboğlu da, vergi oranlarının indirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Eyüboğlu, ?Karar özel okulların gelişmesini sağlayacak.? dedi. Özel Dersaneler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Külan, dünyanın hiçbir yerinde eğitimde bu kadar yüksek oranda vergi alınmadığını vurgulayarak, ?Verilen KDV oranlarını dersane ödemiyor. Bu para, ücreti ödeyen velinin cebinden çıkıyor.? diye konuştu.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, vergi düzenlemelerini ?mükellefler açısından son yılların en iyi haberi' olarak nitelendirdi. Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, hükümete teşekkür ederken, ?İşte şimdi AB'ye girdik. Vergi yükünde AB standartlarına doğru gerilemenin başlangıcı olmasını diliyor, hükümete teşekkür ediyorum.? ifadelerini kullandı. Ekmekte KDV'nin yüzde 1 olmasına karşılık ?simitin KDV'sinin yüzde 18 olması komedisine de son verildiğini' dile getiren Aygün, ?Simitin şerefi kurtuldu. Sıra, bütün gıda maddelerinde halkı rahatlatacak KDV indirimi yapmakta.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber