Çelik: Bakanlar Kurulunda işsizlik tüm boyutlarıyla konuşulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2009 18:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda, işsizlik tablosunu enine boyuna, bütün ayrıntılarıyla sunacağını belirterek, "Konu tartışılıp, önümüzdeki süreçle ilgili almamız gereken önlemler tüm boyutlarıyla konuşulacak" dedi.

Bakan Çelik, İzmir Ticaret Odasında (İZTO) düzenlenen "Sosyal Güvenlik Reformunun Uygulamaya Yansımaları Konferansı"nda yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik reformunun getirdiği yenilikleri anlattı.

Bakan Çelik, reformun 40 yıl sonrasına ilişkin, yüzyıla yayılan bir düzenleme olduğunu, bilimsel veriler ışığında hazırlandığını dile getirerek, "mezarda emeklilik" şeklindeki eleştirilerin yersiz olduğunu, çünkü emeklilik yaşının kademeli olarak artacağını, düzenlemenin ne kadar doğru olduğunun 40 yıl sonra daha iyi anlaşılacağını dile getirdi.

Çalışmaya endekslenmeyen, "Emekli olalım, oturalım" denen bir anlayışın yaygın olduğunu ifade eden Bakan Çelik, "35-40 yaşındaki kişiler bile bir an önce emekli olmak istiyor. Ondan sonra da genç emekli olup tekrar çalışıyor. Bu anlayışın değişmesi lazımdı" dedi.

Bakan Çelik, kriz döneminde tüm Türkiye'nin dayanışma içinde olması gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

"İşçi çıkarmak çare değildir. Ama işvereni zor duruma düşürmek hiç çare değildir. Sınırlı kaynaklarımızı en rasyonel şekilde kullanmak zorundayız. Suyun bulandığı yer ABD. Sular orada durulmaya başladığı an Türkiye çok hızlı şekilde bu süreçten çıkmaya aday ülkelerin başındadır. Ama orada süreç uzarsa, bu, Türkiye'ye de yansıyacaktır."

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Faruk Çelik, işsizlik rakamlarının yüksekliğine ilişkin soru üzerine, rakamların yüksek çıkmasının nedenlerini TÜİK'in hesaplamalarındaki kriterlerin farklılığının, Ocak ayının kış ayı olması nedeniyle mevsimsel etkiler, her yıl 600-700 bin kişinin iş gücüne katılımı, ailede bir kişinin işsiz kalmasıyla diğer aile fertlerinin iş gücüne katılımı ve dış talepteki daralmanın getirdiği olumsuz etkiler şeklinde sıraladı.

Bakan Çelik, hükümetin hayata geçirdiği kısa çalışma ödeneği uygulamasından verim alınmaya başlandığını, işini kaybedenlerin işsizlik ödeneği aldığını, geçen ay 311 bin civarında kişinin bu ödenekten yararlandığını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber