Üniversite öğrencileri, başka fakültelerde kariyer yapmalı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2009 16:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Balcı, öğretim görevlilerinin görev yaptıkları fakültede kariyer yapmasının yanlış olduğunu belirterek, böyle bir tutumun monotonluk oluşturacağını söyledi.

Prof. Dr. Metin Balcı, Avrupa ülkelerinde kendi fakültesinden mezun olan ve orada kariyer yapan bir tek örneğe bile rastlanmadığının altını çizdi.

Türkiye'de ise yöneticilerin kendi elemanlarını koruduklarını dile getiren Balcı, bu tutumun yanlış olduğuna vurgu yaptı.

Kendi öğrencisini kendi bölümünde tutmaya çalışan yöneticinin o fakülteye en büyük zararı verdiğini belirten Balcı, "Siz bir bölümde oradan mezun olan birini istihdam ederseniz orda bir monotonluk söz konusu olur. Kendi biriminde kalanlar doktor, doçent olabilir belki ama bilim adamı olamaz." dedi.

Öğrencinin mezun olduğu fakülte dışında başka bir yerde doktora, yardımcı doçentlik, doçentliğini yapması gerektiğini belirten Balcı, bu şekilde öğrencinin farklı bir bakış açısı geliştirebileceğini ve ufkunun genişleyeceğini kaydetti.

Her öğrencinin yüksek lisans yapmasına olanak sağlanması gerektiğinin altını çizen Balcı, doçentlik için ise ciddi elemeler yapılması gerektiğini savundu.

Yabancı dil sınavının kaldırılması gerektiğini de vurgulayan Balcı, "Biri İngilizceyi çok iyi konuşuyor fakat sınava girdiğinde bir şey yapamıyor. Diğeri sınava giriyor yüksek puan alıyor iki cümleyi yan yana koyamıyor." diye konuştu.

YÖK'ün yardımcı doçentlik kadrosu vereceğine bu öğrencilere 5-10 bin dolar verilmesini tavsiye eden Balcı, öğrencinin bu parayla yurtdışına gönderilmesine olanak sağlanması ve orada eğitimini görmesi gerektiğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber