Bahar yorgunluğuna yenilmeyin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2009 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havaların ısınmasıyla birlikte yataktan kalkmakta daha çok zorlanıyor, gündelik işleri yaparken daha isteksiz oluyorsanız nedeni bahar yorgunluğu olabilir.

Bahar aylarında insan metabolizmasında oluşan değişiklikler yorgunluğu da beraberinde getiriyor. Bahar yorgunluğu veya bahar depresyonu olarak nitelenen yorgunluğun mevsimle birlikte havada bulunan elektrik yükünün artmasına bağlı olduğunu söyleyen Medical Park Bursa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Serdal Baysal, bahar yorgunluğunun, önlem alınmazsa kronikleşebileceğine dikkat çekiyor. Bahar mevsimi ile birlikte havadaki artan elektrik yükünün özellikle büyükşehirlerde insan metabolizmasında değişikliğe yol açtığını söyleyen Baysal, bu durumun yorgunluk, halsizlik ve gerginliğe neden olduğunu belirtiyor.

Dr. Serdal Baysal, şunları dile getiriyor: "Bahar aylarında, hava sıcaklıklarına bağlı olarak metobolizmada oluşan değişiklikler, insan vücudunun havada artış gösteren elektrik yükünden etkilenmesini artırır ve yorgunluğa neden olur. Bu aylarda özellikle masa başında çalışan kişilerde, sürekli halsizlik, konsantrasyon kaybı, eklem ağrıları gibi sorunlar görülebilir kronikleşen bu tür şikayetler ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bu tür sıkıntılardan kurtulmak için özellikle çalışma ve dinlenme saatlerini iyi ayarlamak, çalışma ortamını havalandırmak gerekir."

Doğru beslenmenin de önemine değinen Baysal, düzenli egzersiz, günde en az 8- 10 bardak su içilmesi gazlı ve alkollü içeceklerden uzak durulmasını tavsiye ediyor. Özellikle B ve C vitaminlerinin, potasyum ve çinko içeren besinler ile yeterli düzeyde karbonhidrat alımının yorgunluktan korunmada önem taşıdığını anlatan Baysal, baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı olduğunu söylüyor. Baysal, "Özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısı da bol miktarda bulunuyor. Günde 3 litre su için. Yemek yemeden ve yatmadan önce azar azar içerek vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın. Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın. Alkol kullanıyorsanız, mümkün olduğunca azaltın. Çünkü yorgunluktan kurtulmak için alkole sarılmak çözümü zor problemleri ortaya çıkarabilir." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber