Kaçakçılar, kopya 'cep'le yasağı deliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 21 Nisan 2009 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep telefonlarına üretim aşamasında IMEI numarası yükleniyor. Ancak kaçak getirilen telefonlar kayıt ettirilmediği için çalışmıyor. Hırsızlar, vatandaşın kullandığı telefonun IMEI numarasını kopyalayarak bunları aktif hale getiriyor.

Yasadışı yollarla Türkiye'ye getirilen telefonların kayıt altına alınması için ilginç yöntemlere başvuran hırsızlar, vatandaşı mağdur ediyor. Önceleri modeli düşük ucuz telefonların IMEI numarasını klonlayan hırsızlar artık herkes için tehlike arz ediyor. Sizin de numaranız çalınıp telefonunuz devre dışı kalabilir.

Yıllık ciroları milyon dolarlara varan cep telefonu firmaları ile müşteriler klonlanmış (kopya) telefonlar yüzünden karşı karşıya geliyor. Ürünlerine en az iki yıl garanti veren iletişim devlerinin, telefonların elektronik kimlik numarası (IMEI) çalınmış telefonları garanti kapsamına almaması, müşterileri zor durumda bırakıyor. İki tarafın da mağdur olduğuna dikkat çeken uzmanlar ise yetkililerin IMEI kaçakçılığına karşı önlem almasını istiyor. Açılan bu tür IMEI klonlama davalarında, tüketici mahkemeleri müşteri lehine karar verse de, telekomünikasyon firmaları ise açtıkları karşı davaları kazanıyor. Mahkeme, satıcının veya cep telefonu firması üreticilerinin bu olayda suçunun olmadığına karar veriyor.

Telefon bayisi ile müşteriyi karşı karşıya getiren bir olay, geçtiğimiz aylarda Kâğıthane'de yaşandı. Hasan Artar isimli bankacı, Sevinç İletişim'den 349 TL ödeyerek Nokia 6300 marka telefon satın aldı. Artar, garanti kapsamında olan telefonunun klonlandığını belirterek, 4 ay sonra firmaya başvurdu. Ancak bayi Oğuz Sevinç, telefonun garanti kapsamında olduğunu, ama bu durum için ödeme yapamayacağını, sorunu telefon şirketine aktaracağını söyledi. Firmadan ise olayı inceleyecekleri yönünde bilgi geldi. Olayın üzerinden uzun süre geçmesine rağmen bankacının mağduriyeti giderilemedi. Bunun üzerine Artar, konuyu Kağıthane İlçe Hakem Heyeti'ne taşıdı. Kurul, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi noktasında karar aldı. Heyetin kararını yetkili mercilere iletmesine rağmen ilerlemenin olmaması üzerine Artar, bu defa da Şişli İcra Müdürlüğü'ne başvurdu. İcra Müdürlüğü Artar'ın Sevinç İletişim'den 349 TL'yi faiziyle birlikte 353,47 TL almasına onay verdi. Ancak yine de vatandaşın mağduriyeti giderilmedi.

Artar, garanti kapsamında aldığı telefonunun değiştirilmesini ya da parasının iade edilerek mağduriyetinin giderilmesini istiyor. Sevinç İletişim isimli bayi ise üretici firmaların klonlanmaya karşı önlem almasını ya da garanti kapsamında sattığı ürünlerde IMEI hırsızlığını garantinin dışında tutması gerektiğinin altını çiziyor. Üretici firma avukatı, IMEI hırsızlığına karşı şirket olarak mücadele ettiklerini, bu durumla ilgili para iadesinin söz konusu olmadığına dikkat çekiyor. Tüketici Mahkemesi'nin verdiği kararın yanlış olduğunu belirten bir uzman ise en doğru kararın üretici firmanın mağdura yeni bir IMEI numarası vermesi yönünde olacağına vurgu yapıyor. Bayi ve şirketin burada bir kusurları olmadığını belirten uzman, klonlanma işinin bir hırsızlık olduğunu, yetkililerin bu yönde bir çözüm üretmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

BAYRAM KAYA - HÜSEYİN KELEŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber