Erdoğan: Yargı ve hukuk işlesin, ak ile kara ortaya çıksın

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2009 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, süreci (Ergenekon soruşturması) bulandırarak, hakimleri, savcıları, yargıyı itham ederek, tehdit ederek hiç kimsenin bir yere varamayacağını belirtti ve "Bugün savcılarımız, hakimlerimiz, üzerlerinde hiç bir baskı ve tehdit hissetmeden, hiç bir baskı ve tehdide boyun eğmeden görevlerini yapabiliyorlarsa, bu, bugünümüz ve geleceğimiz için de güven verici bir gelişmedir" dedi.

Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ilde, kimlik siyaseti yaparak oy elde etmeye çalışan partinin, il genel meclisinde yüzde 27,2 oranında oy aldığını söyledi.

Buna karşılık AK Parti'nin, 23 ilde il genel meclisinde yüzde 36,3 oy alarak bu bölgelerde birinci parti olduğunu ifade eden Erdoğan, "Elbette AK Parti bu seçimden zaferle çıkmıştır. Bu seçimin birincisi AK Parti'dir"diye konuştu.

Erdoğan, şöyle devam etti:

"AK Parti, bu seçimlerle birlikte bir kez daha Türkiye partisi olduğunu göstermiştir. Ancak, ortaya çıkan sonuçların beklentilerimizin altında kaldığı da bir gerçektir. Bu durumu, enine boyuna analiz etmek gibi bir sorumluluğumuz bulunmaktadır.

Muhalefet partileri, AK Parti'nin, bir önceki yerel seçime göre oylarındaki birkaç puan düşüşü, kendi hanelerine başarı gibi yazma gayreti içindeler. Seçim öncesinde, meydanlarda kendileri için değil, AK Parti için hedef belirleyenler, seçim sonrasında da kendi başarısızlıklarını değil, AK Parti'nin aldığı sonucu konuşuyorlar. Hiç bir siyasi parti seçime girerken, 'ben 2. 3. 4. 5. parti olacağım' diye girmez. Her siyasi partinin, 'ben bu seçimin bir numaralı partisi olacağım' diye girmesi lazım. Demokrasi mücadelesinde birinci olmaktır, asıl hedef. Seçim sürecinde yürüttükleri iftira ve yalan kampanyalarına, küresel krizi istismar çabalarına, medyadan aldıkları sonsuz desteğe rağmen, oylarını ancak cüzi miktarda artırabilenler, bu sıkıntılı durumu örtmek için AK Parti'yi hedef tahtasına yerleştiriyorlar. Bunlara itibar etmeyeceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Bizim için esas olan, milletimizin ortaya koyduğu iradedir, bize verdiği mesajlardır. Biz, milletimizin bize verdiği mesajı en iyi şekilde okuyacak, muhasebemizi yapacak ve aynı heyecanla, şevkle yolumuza devam edeceğiz."

Ergenekon soruşturması

Başbakan Erdoğan, son bir kaç hafta içerisinde, Türkiye genelinde Cumhuriyet savcılarının talimatları doğrultusunda bazı gözaltılar olduğunu belirtti.

Tamamen yargı organının talimatlarıyla gerçekleşen bu operasyonların ardından bazı siyasi parti liderlerinin, sorumsuzca açıklamalar yaptığını ve yapmaya da devam ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Savcı ve hakimlerin hukuk kuralları çerçevesinde yürüttükleri adli soruşturmaları seçimler ve siyasetle ilişkili hale getirenler, bu soruşturmalar üzerinden AK Parti'ye ve Hükümetimize ağır eleştiri getirmek suretiyle buradan siyasi rant elde etmeye çalışıyorlar. Ben, bu sorumsuz eleştirilere, kastını aşan açıklamalara, kışkırtıcı, tahrik edici ifadelere cevap verecek değilim. Buna cevap verecek merci bellidir. Ancak, burada bir kez daha, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu hatırlatmakta fayda görüyorum. Yasama, yürütme ve yargı tamamen bağımsız erkler olarak, çağdaş bir hukuk devletine yaraşan bir şekilde görevlerini ifa etmenin gayreti içindeler. Anayasamızın 9. maddesinde yerini bulduğu gibi, yargı yetkisi Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır. 10. maddede, 'herkes dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzer sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir' hükmü yer alır. 38. madde ki, bir kez daha hatırlatmakta fayda görüyorum: 'Suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar, kimse suçlu sayılamaz' der. Türk Ceza Kanununun 3. maddesi, 'ceza kanununun uygulanmasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, milliyet, renk, cinsiyet ve siyasal veya diğer fikir yahut düşünceleri, felsefi inanç, milli veya sosyal köken, doğum bunun yanında ekonomik ve diğer toplumsal konular yönünden ayırım yapılamaz ve hiç kimseye ayrıcalık tanınamaz' der.

Anayasamızda ve yasalarımızda altına imza attığımız uluslararası hukuk belgeleri de açıktır. Türkiye, güçler arasındaki dengeyi en iyi şekilde muhafaza ederek, işleterek, gelişmiş bir demokrasi olmak yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Siyasiler dahil, her kesime düşen, biraz önce hatırlattığım temel ilkelere, Anayasa ve yasalara uygun davranmaktır. Türkiye demokrasisinin bu olgunluğa erişmesi son derece gereklidir. Bugün savcılarımız, hakimlerimiz, üzerlerinde hiç bir baskı ve tehdit hissetmeden, hiç bir baskı ve tehdide boyun eğmeden görevlerini yapabiliyorlarsa, bu, bugünümüz ve geleceğimiz için de güven verici bir gelişmedir. Bundan kim, neden rahatsız olabilir? Bunu kim, neden engellemeye çalışabilir? Bakınız, ortada son derece vahim ve ağır iddialar var. Anayasamıza, yasalarımıza göre suç teşkil eden ithamlar var. Bu iddiaların peşine düşen, aydınlatmaya çalışan bir hukuk sistemimiz var. Bırakalım, yargı ve hukuk işlesin, ak ile kara ortaya çıksın. Süreci bulandırarak, istismar ederek, hakimleri, savcıları, yargıyı itham ederek, tehdit ederek hiç kimse bir yere varamaz. Bu süreci siyasetle, Hükümetle ilişkili göstermek, bu süreç üzerinden siyasi rant elde etme gayretine girmek son derece sorumsuzca bir yaklaşımdır. Hükümet olarak biz sorumluluğumuzun idrakindeyiz. Yargıya, biz sadece yardımcı oluruz. Yargının görevini asla üstlenmedik, üstlenemeyiz."

Erdoğan, partisinin, yerel seçimlerde oylarını geniş bir tabana yaymasına karşılık, diğer partilerin hala bölge veya il partisi olmaktan öteye geçemediğini ifade ederek, "AK Parti, Türkiye partisi olduğunu bir kez daha teyit etmiştir" dedi.

Hizmet ve eser siyasetini temel ilke olarak benimseyen bir parti olduklarını belirten Erdoğan, "780 bin kilometrekarenin iktidarıyız, belli bir bölgenin değil. Milletimizin yerel yönetim yetkisi vermediği birimlerde, elbette belediye başkanlığı ölçeğinde hizmet vermemiz mümkün olmayacaktır. Ancak her ilde belediye ve il genel meclislerinde AK Parti'li arkadaşlarımız, şehirlerimizin yönetimlerine iradelerini yansıtacaklar, hizmet siyaseti doğrultusunda katkı vermeye devam edeceklerdir. Hükümet olarak, ister AK Parti'ye oy versin, ister başka bir siyasi partiyi tercih etsin, hiçbir ilimizin bizim nazarımızda bir farkı yoktur"diye konuştu.

"Rakamlar üzerinden cambazlık yapacak değilim"

Başbakan Erdoğan, her türlü istatistikten pek çok farlı yorum ve analiz çıkarmanın mümkün olduğuna işaret ederek, "Ancak ben birilerinin yaptığı gibi rakamlar üzerinden cambazlık yapacak değilim" dedi.

Milletin gayet net şekilde tabloyu çizdiğini, manzarayı ortaya koyduğunu, vermek istediği mesajı da net şekilde verdiğini kaydeden Erdoğan, AK Parti'nin, 29 Mart seçimlerinden, önceki 3 seçimde olduğu gibi birinci parti çıktığını anımsattı. Kimsenin, bunun aksini iddia edemeyeceğini belirten Erdoğan, AK Parti'nin, en yakın rakibine dahi büyük fark atarak, seçimi açık ara önde bitirdiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber