Bir cephanelik de Dalan'ın vakıf arazisinden çıktı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Nisan 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İbrahim Şahin ve Yarbay Mustafa Dönmez'e ait krokilerle yer altından çıkarılan Ergenekon cephaneliklerinden bir yenisine dün İstanbul Poyrazköy'de ulaşıldı. Ergenekon soruşturması kapsamında aranan firari Bedrettin Dalan'ın başkanı olduğu İstek Vakfı'nın kullandığı arazide bulunan mühimmatın, ele geçirilen en büyük Ergenekon cephaneliği olduğu bildirildi.

Edinilen bilgilere göre kazılarda, 9'u dolu 10 adet lav silahı, 20 ses bombası, 250 gram C4 patlayıcı, 19 aydınlatma fişeği, 3 gösteri bombası, 10 el bombası, 10 adet el bombası tapası, 800 adet G-3 mermisi ve çok sayıda tabanca mermisi bulundu. Geç saatlere kadar süren aramalara gece ara verilirken, sinyal alınan bölgelerin kazılmasına bugün de devam edilecek.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlar ve Terörle Mücadele Şube müdürlüklerine gelen bir telefon ihbarını değerlendiren polis, Dalan'ın kurucusu olduğu İstek Vakfı'nın da kullandığı ve vakfa ait İstek Servis AŞ'nin Beykoz'daki arazisinde kazıya başladı. Bulunan cephanelikteki mühimmatın daha önceki 'kaos cephanelikleri'nde ele geçirilen provokasyon ve korkutma amaçlı silahlarla benzerliği dikkat çekti. Bedrettin Dalan'ın 7 Ocak 2009'da gerçekleştirilen operasyondan yaklaşık 3 ay önce Amerika'ya gittiği tespit edilmişti. Dalan, ABD'den gazetelere yaptığı açıklamada, ocak ayı sonunda yurda döneceğini söylemişti.

FErgenekon cephaneliklerine dün bir yenisi daha eklendi. Bu kez kazıların adresi İstek Servis AŞ'ye ait Beykoz'daki araziydi. İstanbul Organize Suçlar ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar üzerine Poyrazköy'deki vakfın arazisinde arama kazısı yapıldı. Arazi metal dedektörleri ile taranırken bir bölgeden yoğun sinyal alındı. Ekipler ilk kazıda toprağa gömülü cephaneliği buldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla iş makineleriyle gerçekleştirilen kazılarda 9'u dolu 10 lav silahı, 20 ses bombası, 19 aydınlatma fişeği, 250 gram C4 patlayıcı, 3 gösteri bombası, 10 el bombası, 10 el bombası tapası ve 800 adet G3 mermisi ele geçirildi. Mühimmatın, paslanmaması için yağlı torbalar içinde gömüldüğü ifade edildi. Dedektörlerle arama yapılan arazide kazı gerçekleştirilen yerlerin dışında da güçlü sinyaller alındığı ve çalışmalara bugün devam edileceği öğrenildi.

Özel kasada 5 tabanca, 7 bİn mermİ

Bedrettin Dalan, 7 Ocak 2009'da gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınması gereken isimlerden biriydi. Ancak operasyondan yaklaşık 3 ay kadar önce Amerika'ya gittiği tespit edildi. ABD'den gazetelere yaptığı açıklamada, 'söylentilerden rahatsız olup, yurtdışına çıktığını' itiraf etti. İstek Vakfı'ndaki odasında bulunan özel kasasında 5 tabanca ile 7 bin mermi ele geçirildi. Bedrettin Dalan'ın örgütle bağlantısı ilk olarak emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile eski polis müdürü Adil Serdar Saçan'ı ofisinde buluşturduğu iddiasıyla gündeme gelmişti. İddialara göre Saçan, Dalan'ın mütevelli heyeti başkanı olduğu Yeditepe Üniversitesi'ndeki ofisinde bir araya geldiği Küçük'e Tuncay Güney'e ait sorgu kasetlerini verdi. Ancak daha sonra kasetlerin eksik olduğu anlaşılınca Küçük ile Saçan'ın arası bozuldu. Dalan, söz konusu iddiaları bir gazete aracılığıyla cevaplamıştı: "Yani birbirleriyle eğer benim odada tanıştıysalar orasını bilemem. Planlı bir karşılaşmanın olması mümkün değil."

İkinci iddianamede Bedrettin Dalan'ın ismi çok sık geçiyor. Darbe girişimine katılan 16 kişi arasında yer alıyor. İddianamede, Ergenekon'da yönetici olmakla suçlanan Bedrettin Dalan'ın, İlhan Selçuk, Şener Eruygur, Hurşit Tolon ve Kemal Gürüz gibi isimlerle birlikte 'yürütme ve yasama organını cebren ortadan kaldırıp, devlet idaresini anti demokratik yollarla ele geçirmeyi planladıkları, bu planlarını gerçekleştirmek için de aktif olarak eylemlere giriştikleri' aktarılıyor.

Arazide cephanelik çıkması üzerine İstek Vakfı, akşam saatlerinde yazılı bir açıklama yaptı. 'Poyrazköy'de Keçilik Deresi mevkiindeki arazinin, 1992'de İstek Servis AŞ tarafından satın alındığı, ancak askerî yasak bölge ve sit alanı olması nedeniyle hiçbir şekilde tasarruf edilemediği' öne sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu arazinin ikinci derece kara askerî yasak bölge ve sit alanı olması hasebiyle o tarihten bu yana şirket tarafından hiçbir şekilde tasarruf edilememiştir. Araziye giriş ve çıkışlar ancak komutanlığın izni ve asker nezaretinde yapılabilmektedir. Arazi halen Deniz Kuvvetleri SAT Grup Komutanlığı'nca eğitim alanı olarak kullanılmaktadır. Söz konusu arazi bugüne kadar İstek Vakfı'nın hiçbir şekilde tasarrufunda ve kullanımında olmamıştır."

İlk kazılar Ankara'da yapılmıştı

Soruşturmanın 10. dalgasında eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'den ele geçirilen kroki doğrultusunda Gölbaşı'nda kazı yapılmıştı. Kazılarda 2 lav silahı, 10 el bombası fünye grubu, 1 dolu el bombası gövdesi, 4 hakem bombası, 21 sis bombası ve kutusu, 2 gösteri el bombası ele geçirilmişti. Yarbay Mustafa Dönmez'in evinde ele geçirilen kroki doğrultusunda Yenikent'te yapılan kazılarda ise 2 adet taarruz tipi el bombası, 10 el bombası gövdesi, 10 el bombası ateşleme mekanizması, 12 adet tüfek bombası, 18 adet parça dilim el bombası gövdesi, 12 adet bubi tuzaklı bomba, 12 adet bubi tuzaklı bombaya ait ateşleme mekanizması, 9 adet göz yaşartıcı bomba, 800 adet G3 mermisi bulunmuştu. MELİK DUVAKLI İSTANBUL

MUTLU ÖZAY, BAYRAM KAYA


Dalan iddialara ne dedi? Ne zaman Türkiye'ye dönecek?

İSTEK Vakfı'na ait arazide yapılan kazılarda ortaya çıkan cephanelikten sonra gözler bir kez daha Bedrettin Dalan'a çevrildi.

Halen ABD'de bulunan Ergenekon'un firari şüphelisi Bedrettin Dalan, Yapılan kazılarda cephenlik bulunan arazinin İSTEK Vakfı'na ait olduğunu doğrularken, uzun bir süredir araziyi SAT komandolarının eğitim amaçlı kullandıklarını, bu sebeple araziye giremediklerini iddia etti.

Türkiye'nin en iyi hastanesine sahip olmakla övünen Bedrettin Dalan, kalp damarlarındaki tıkanıklık için ABD'ye gitmişti. Giderken gazetecilere 10 gün sonra geri geleceğini açıklayan Dalan, Türkiye'ye dönüşünü farklı sebepler göstererek defalarca erteledi.

Gazetecilerle dün yaptığı görüşmede de tarih vermekten kaçınan Dalan'ın ne zaman Türkiye'ye döneceği merak konusu.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber