500 bin kişiye 6 aylık iş umudu

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 23 Nisan 2009 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Artan işsiz sayısına çare arayışına giren hükümet, yeni istihdam paketiyle, işsizlerin kısa süreyle de olsa gelir sağlayacağı işlere odaklandı

Hükümet, krizle birlikte sayısı hızla artan işşizlerin istihdam edilmesi için formül arayışlarını yoğunlaştı. Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) üzerinde çalıştığı yeni iş edindirme projesi kapsamında işe alınacaklar, 6 ay boyunca, okulların bakım onarımı, otoyolların kenarının temizliği, ağaç dikme, pet şişe toplama gibi işlerde çalıştırılacak. Bu formül, kriz dönemine has ve kısa süreli, 6 aylık, 8 aylık, 1 yıllık dönemleri kapsıyor.

İşsizlik ödeneği almayı hak edenlerin yeniden işe dönmeleri halinde, primleri belirli bir süre İŞKUR tarafından karşılanacak.

Paket kapsamındaki geçici iş edindirme projesine ilişkin bilgi veren İŞKUR Genel Müdürü Namık Ata, amaçlarının kısa süreyle de olsa işsizlere gelir sağlamak ve iş öğretmek olduğunu söyledi. Ata, ?İş edindirme programları 6 ay, 1 yıl gibi geçi süreyle uygulanıyor. Bu süre içinde iş öğrenenler daha sonra kalıcı işlere yerleşebiliyor. Şu an için kaç kişi istihdam edeceğimiz belli değil. Projenin üzerinde çalışılıyor. İşe alınacak kişiler için uygun iş pozisyonları yaratılacak? diye konuştu.

Ata, programa kurum kayıtlı olan herkesin yaş ve eğitim koşulu aranmaksızın başvuru yapabileceğini ifade etti.

Maliyet 2 milyar TL'yi bulacak

Ata'nın verdiği bilgiye göre, iş arayanlar program kapsamında okulların bakım onarımı, otoyolların kenarının temizliği, ağaç dikimi, bina boyama, pet şişelerin ve poşetlerin toplanması, park-bahçe düzenlemesi gibi işlerde istihdam ettirilecek. Bu kapsamda belediye ya da diğer kamu kurumları ile iş yapacak taşeron firmalar, iş edindirme programlarına uygun istihdam olanakları yaratacak.

Yeni paketin nereden finanse edileceği ise henüz netleşmedi. İşsizlik Fonu'nda biriken kaynağın projeye aktarılması da gündeme geldi. Yapılan maliyet analizlerine göre proje kapsamında 500 bin işçinin istihdam edilmesi durumunda 6 aylık maliyet yaklaşık 2 milyar TL'yi bulacak.

Bakan Çelik: İşe dönenin primini İŞKUR karşılayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik istihdama ilişkin çalışmanın henüz Bakanlar Kurulu'nda görüşülmediğini söyledi. Çelik, projenin içeriğine ilişkin şunları söyledi:

?Toplum yararına çalışma projesi ya da bir başka ifadeyle geçici iş yaratma projesi. İkincisi, mesleki eğitimle ilgili önemli kaynak tahsisi yapmıştık. 2009 hedefimiz 100 bin kişiydi. Yılın ilk çeyreğinde 33 bin kişi bu eğitimi aldı, bir kısmı da almaya devam ediyor. Burada 300-400 binleri zorlayarak yaygın bir mesleki eğitim verilecek. Üçüncü önemli konu da işini kaybeden vatandaşlara bildiğiniz gibi işsizlik ödeneği veriliyor. Bunların işe alınması halinde primlerinin İŞKUR tarafından ödenmesi. Şu anda 6 ay, 8 ay, 10 aylık sürelerde işini kaybeden vatandaşlarımız işsizlik ödeneği almaktadırlar. İşsizlik ödeneği almayı hak edenlerin yeniden işe dönmeleri halinde, primlerinin İŞKUR tarafından karşılanması şeklinde çalışmamız var.?



Rekor işsizliğe çare arayan hükümet, asgari ücretle binlerce kişiye iş olanağı sağlayacak. Ağaç dikme, pet şişe toplama, bina boyama öngörülen işler arasında. 500 bin kişi istihdam edilirse, maliyet 2.5 milyar lira olacak

ANKARA - İŞKUR tarafından başlatılan ancak henüz planlama aşamasındaki iş yaratma projesinde işsizler toplum yararına işlerde geçici olarak istihdam edilecek.

Çevre ve park-bahçe düzenlemeleri ile restorasyon, ağaçlandırma, bakım onarım, temizlik projeleri gibi işlerde çalıştırılacak kişiler en fazla 6 ay süreyle istihdam edilecek.

Projeler ya yerel yönetimler ya da onların ihale verdiği firmalarca başlatılacak. Bu projelerde istihdam edilmek için kişilerin İŞKUR'a kayıtlı işsizler olması şartı aranacak.

Yeni bir proje başlatıldığında bu işte çalışacak kişileri İŞKUR belirleyecek. Duyurunun yapılmasının ardından çalışacak işçilerin seçimi ya İŞKUR'a kayıt sırası ya da kura yöntemi ile belirlenecek. Bu işçilerin çalıştıkları süre boyunca ücretlerini devlet karşılayacak.

KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?

İş yaratma projesinden yararlanacakların sayısının 500 bin olacağı haberleri ise doğrulanmıyor. Projeden kaç kişinin yararlanacağı ayrılacak kaynağa bağlı olacak. Kaynağın işsizlik sigortası fonundan mı yoksa başka bir yerden mi karşılanacağına hükümet karar verecek. Kaynağın büyüklüğüne bağlı olarak da istihdam edilebilecek kişilerin sayısı artacak.

Proje ekonomi yönetimince de değerlendiriliyor. Bürokratların yaptığı ilk hazırlık çalışmalarında tüm bakanlıkların görüşü soruldu. Ancak hemen hemen tüm bakanlıklar, vasıflı personel ve daimi kadro istedi.

Geçici kadroların sadece ağaçlandırma ve erozyonla mücadele çalışmalarında değerlendirilebileceği ortaya çıktı. Bu işlerin özel sektör tarafından yapıldığına dikkat çekilerek kamuya alınacak personelin özel sektörde istihdam kaybına yol açabileceğine dikkat çekildi.

2.5 MİLYAR LİRALIK YÜK YARATABİLİR

Maliyetinse yüksek bir rakam olacağı hesaplanıyor. Kamuda asgari ücretin altında personel çalıştırmak mümkün değil. Asgari ücretle çalışan birinin işverene maliyeti aylık 810 TL. 500 bin kişinin projeyle 6 ay istihdam edilmesi halinde maliyet 2.5 milyar TL'ye ulaşacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber