İstanbul, elektrikiği çöpten üretecek

Haber Giriş : 25 Nisan 2009 17:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çevreci bir iktidar olduklarını belirterek, ''Bizden önceki iktidarlar Kyoto Protokolü'nü imzalayamamışlardı. Biz imzaladık, riski göze aldık'' dedi.

Başbakan Erdoğan, ''İstanbul Katı Atık Sahalarındaki Çöp Gazının Elektriğe Dönüştürülmesi Projesi'' kapsamında Eyüp ilçesine bağlı Göktürk beldesinde yapımı tamamlanan ''Odayeri Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi''nin açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'a, İstanbullu hemşehrilerine ahde vefalarından dolayı, İstanbul'a bir kez daha hizmet fırsatı verdikleri için teşekkür etti.

''İstanbul, tarihine ve kültürüne yakışır şekilde büyük düşündü, karar verdi'' diyen Erdoğan, bu kararından dolayı İstanbullulara teşekkürlerini iletti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, bütün İstanbul'un ve İstanbul'da yaşayan tüm hemşehrilerin başkanı olduğunu da ifade eden Erdoğan, Topbaş'ın, özellikle kendisine oy verenlerin değil, İstanbul'da ikamet eden herkesin emrinde olduğunu söyledi.

''Hizmette ayrımcılık bizim siyaset tarzımızda hiçbir zaman yer almamıştır, bundan sonra da yer almayacaktır. Hangi ilçeden, hangi sokaktan oy çıkmış olursa olsun İstanbul'un bütün yükü üzerimizdedir'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz 30 Mart sabahından itibaren İstanbul için kollarımızı sıvadık ve 'hizmete devam' dedik. 1994'ten beri nasıl bir İstanbul aşkıyla kıvrandıysak, İstanbul'a nasıl hizmet ürettiysek, önümüzdeki 5 yıl içinde de İstanbul için böyle hizmet üretmeye devam edeceğiz. Çünkü bir dünya kentine yakışan budur. Bir dünya kenti İstanbul'a hizmet etmek budur. Tabii buranın 15 yıl önceki durumunu bilenler varsa bugün geldiğimiz durumu çok iyi bilirler. Eğer vahşi depolama merkezi olan Kemerburgaz çöplüğünün durumunu bilenler varsa bugün geldiğimiz noktayı çok iyi takdir ederler.

Düşünün ki şu çöplükte biz kompost gübre üretmeye başladık. Şimdi enerji üretmeye başlıyoruz. Bunların hepsi anlamlıdır ve Kemerburgaz'ın o vahşi çöp depolama alanı şimdi modern depolamaya dönüştü. Bütün bunlar bir aşkın, bir sevdanın ürünüdür. Bu aşk olmasaydı bugünleri göremezdik. Küresel marka haline gelmiş bu metropolü ancak böyle inşa edersiniz. İstanbul için çok yatırımlar yaptık, aynı şekilde devam ediyoruz. Bütün Türkiye'de olduğu gibi hizmet yarışında İstanbul'da da 'durmak yok, yola devam' diyoruz. 2004'ten bu yana, 2009'un ilk 3 ayında da onlarca hizmeti İstanbul'a kazandırdık. Yolları, tünelleri tamamladık, tamamlamaya da devam ediyoruz. Metroları, vapurları İstanbulluların hizmetine sunduk.''

Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin büyük bir hizmeti İstanbul'a kazandırdığını belirterek, özel sektörle iş birliği yaparak, Odayeri Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'ni de başardığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, Bu tesisin İstanbul'a hayırlı olmasını, hem de numune olmasını temenni ettiğini belirtti.

''Ciddi bir kirlilikle karşı karşıya kalıyoruz. Biz çevreci bir iktidarız'' diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

''Bizden önceki iktidarlar Kyoto Protokolü'nü imzalayamamışlardı. Biz imzaladık, riski göze aldık. Amerika'nın yapamadığını yaptık. Amerika hala imzalamamıştır. Biz imzaladık, çünkü yeşil çevreye, temiz havaya insanımız layıktır. Bu görevimizi adım adım yerine getiriyoruz. Bu tesis, Avrupa ve Orta Doğu'daki emsalleri arasında önemli bir yere sahip. İnanıyorum ki dünyada ilk sıralarda yer alan bir tesis.

Yap-işlet modeliyle yapılan tesisimiz... Gerek Şile'de gerek buradaki tesislerimizin toplam ürettiği enerji 42 megavat. Bu tesiste elektrik üretimi, depolama sahasında oluşan çöp gazından sağlanıyor. Bu yönüyle bakacak olursak projenin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Bu katı atığın nasıl insanımızın hizmetine bir enerji olarak dönüşmesi açısından faydalı olduğunun yani geri dönüşüm dediğimiz olayın gerçekleştiğinin en güzel örneği. Önümüzdeki aylarda Kömürcüoda sahasını da devreye alarak işte bu heyecanı inanıyorum ki tekrar yaşama fırsatını bulacağız. Yakacık'ta çöplük üzerinde binalar inşa edilmişti. O dönemde vahşi çöp depolama alanları üzerine binalar yapılmasına izin veren belediyecilik anlayışını nasıl takdir edebilirsiniz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber