Güler: Doğal gaz indiriminde rakam ay sonunda netleşecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2009 12:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gazda indirime ilişkin, "Ay sonunda rakam netleşecek ama bir indirim yapacağız gayet tabii. Bunun miktarı dolar paritesiyle yakından ilgili olacak" dedi.

Güler, Harp Akademileri Komutanlığınca düzenlenen "Enerji Güvenliğinde Ortak Çözüm Arayışları" konulu sempozyumun" açılışında yaptığı konuşmada, enerjinin dış politika şemsiyesinin alt birimi iken bugün o şemsiyenin üstünde bir oluşum oluşturduğunu ifade ederek, enerjinin ekonomiyi yönlendiren dominant vasıf kazandığını anlattı.

Geçmiş yüzyılın kralının petrol olduğunu, şimdi doğal gazın önem kazandığına işaret eden Güler, "Buna dikkat etmemiz lazım. Doğal gaz silah olarak kullanılma eğilimi arttığı için güvenliğin tam ortasında bulunuyor" dedi.

Güler, Türkiye'nin Nabucco Projesiyle yeni stratejik yolculuğa çıktığını ifade ederek, "Nabucco Projesi mutlaka bitecek. Zamana karı yarış içindeyiz, partnerlerimizi zorluyoruz. Projenin önemi çok büyük. Proje için yeterli gücümüz, kapasitemiz var" diye konuştu.

Enerji güvenli konusunda AB ve NATO'dan katkı beklediklerini dile getiren Güler, "Bu noktada Türkiye olarak konuyu bilinçli olarak ele alıyoruz" dedi.

Oturuma ara verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Güler, sempozyuma katılması beklenen Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev'in gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine şunları söyledi:

"Bakan bugün gelmeyecek. Sofya'daki toplantıda rahatsızlandı, gelemedi. Türkmenistan'da Sofya'da görüştük kendisiyle. Bugün gelemeyişinin nedeni, sağlık sorunu olduğunu düşünüyorum."

Azerbaycan'ın Türkiye'ye sattığı gaza zam yaptığına ilişkin iddialar üzerine Güler, bunun doğru olmadığını ifade etti.

Azerbaycan ile görüşmelerin devam ettiğini bildiren Güler, "Biz aşağı yukarı yüzde 70 anlaştık. İki görüşmemizde anlaştık. Şimdi artık BOTAŞ'ın ekibiyle Socar'ın ekibi önümüzdeki hafta Bakü'de detayları görüşecekler. Azerbaycan ile ilişkilerimiz fevkalade güzel. Fiyatın detaylandırılması var ancak prensipte anlaştık" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber