İlçe müftülerine yeterlilik belgesi şartı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2009 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçe müftüleri, vaizler ve murakıp kadrolarına, yeterlilik belgesi şartı getirildi. Diyanet İşleri Başkanılığı Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, İlçe müftüsü, vaiz, stajyer vaiz, murakıp, stajyer Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım olarak ilk defa görev alacaklar için yapılacak yazılı, sözlü ve/veya uygulamalı yeterlilik sınavı, Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda yapılacak.

Müteakip sınav tarihine kadar geçerli olacak sınav sonuçlarına göre verilecek yeterlilik belgeleri, ilçe müftülüğü ve vaizlik hariç, stajyer vaizlik, murakıplık, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık için 3 yıl süre ile geçerli olacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre Başkanlıkta ilk defa stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık kadrolarına yerleştirilecek olanlar ile ilk defa ilçe müftülüğü, vaizlik ve murakıplık kadrolarına atanacakların, Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda, Başkanlıkça yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve/veya sözlü ve uygulamalı sınav sonucu verilecek yeterlik belgesini almış olmaları şartı getiriliyor.

BAŞKANLIK, YAZILI SINAV DA YAPABİLECEK

İlçe müftülüğü, vaizlik, stajyer vaizlik ve murakıplık ile stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık kadrolarına atanacaklar için yapılacak yeterlik belgesi sözlü ve uygulamalı sınavından önce Başkanlıkça yazılı sınav da yapılabilecek. İlçe müftülüğü yeterlik belgesi sınavına girebilmek için en az 2 yıl vaizlik veya dengi görevlerde çalışmış olmak gerekecek.

İlk defa ilçe müftülüğü, vaizlik, stajyer vaizlik, murakıplık, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık kadrolarına atanacaklar için yeterlik belgesi verilmesi ile ilgili sınavlar, Başkanlıkça belirlenecek yer ve zamanlarda açılacak. Cami görevliliği için yapılacak yarışma sınavları, sınav tarihinden önce on beş gün süre ile ilgili müftülükçe Başkanlık web sayfasında yayımlanacak ve yazılı

duyuru yapılmak suretiyle ilan edilecek.

Cami görevliliği için yapılan yarışma sınavlarının değerlendirilmesi ?Cami Görevlileri Sözlü Sınavı Değerlendirme Formuna? göre yapılacak. Sınav değerlendirmesinde Kur'an-ı Kerim kırat, ezber puanı ile dini ve mesleki bilgiler puanı baz alınacak.

2 YILDA BİR MESLEKİ BİLGİLER SEVİYE TESPİT SINAVI YAPILACAK

?Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı? başlığıyla değiştirilen 23. maddede ise din görevlilerinin bilgi seviyelerini ölçmek ve mesleki bakımdan göreve en iyi şekilde hazır bulunmalarını sağlamak amacıyla, en az 2 yılda bir Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (MBSTS) yapılacak. Başkanlıkça hazırlanacak sınav, ayrıca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına, üniversitelere veya Milli Eğitim Bakanlığına da yaptırılabilecek.

Sınavın yeri ve zamanı ile sınavda sorulacak sorular Başkanlıkça belirlenecek ve sınavı yapacak kuruma bildirilecek. Gerekli görülmesi halinde sınav soruları ÖSYM'ye veya üniversitelere de hazırlatılabilecek.

Görev veya görev yerlerini değiştirmek isteyen cami görevlileri ile yurt dışı, hac ve umre hizmetlerine yönelik Başkanlıkça yapılacak sınavlara katılacaklara, MBSTS'den Başkanlıkça tespit edilecek belirli bir puanı almaları şartı getirildi.

MBSTS, yeri, tarihi, konuları ile diğer hususlar sınav tarihinden en az 15 gün önce Başkanlık web sayfasında yayımlanacak ve ayrıca müftülüklerde ilan edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber