Bakanlık e-imzaya geçti noter masrafları azaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Mayıs 2009 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektronik devlet (e-devlet) uygulaması giderek yaygınlaşıyor. Özel sektörün yanında kamu da özellikle ıslak imzadan vazgeçerek işlemleri internet ortamına taşıyor. Gümrüklerdeki başarılı uygulamanın ardından Sanayi Bakanlığı da iki hizmetini e-imza ve e-belge yoluyla sunmaya başladı.

54 bin işlemi elektronik ortamda gerçekleştiren bakanlık, 5,1 milyon lira noter ücretini ödemekten de kurtuldu. Böylece 2,6 milyon adet ıslak imza atılmamış oldu.

Sanayi Bakanlığı, tüketicilerin korunması için en önemli belgelerden olan "Garanti Belgesi" ve "Satış Sonrası Hizmet Yeterlilik Belgesi" düzenlemesi işlemlerinde bürokrasiyi azaltmak için e-imza ve e-belge uygulamasına geçti. Söz konusu uygulamayla Ocak-Aralık 2008 döneminde 54.214 elektronik işlem gerçekleştirildi. Ayrıca uygulamayla 1,9 milyon adet A4 kağıt kullanılmadı ve 41 bin kilovatsaat elektrik tasarrufu sağlandı. Bakanlık, e-imza ve e-belge sistemiyle önemli para tasarrufu sağladı: Uygulamayla 5,1 milyon lira noter ücreti ile 59,4 milyon lira iş takip ücreti ödenmemiş oldu. Öte yandan bakanlık, bakanlık faaliyetleriyle ilgili son 7 yılın fotoğrafını çekti. Esnaftan sanayiciye, girişimcilerden küçük ve orta boy işletmelere kadar bütün hizmetlere ayrıntılı bir şekilde ortaya konduğu çalışmada ilginç bilgilere yer veriliyor. Esnaf ve sanatkâra özel önem verildiğine vurgu yapılan bakanlık çalışmasında örnek olarak, esnafın kredi faizleriyle kullandığı kredi miktarları gösteriliyor. Son 7 yıl içinde esnaf-sanatkâra kullandırılan sübvansiyonlu kredilerin faizleri yüzde 50'den yüzde 10'a düşürüldü. Aynı dönemde esnaf-sanatkâra kooperatifler aracılığıyla kullandırılan krediler 2002'de 153 milyon lira iken bu rakam 22 kat artışla 2008'de 3,3 milyar liraya yükseldi. Ayrıca esnaf için 5 bin lira olarak belirlenen kredi üst limiti geçen yıl 50 bin liraya çıkarıldı. Önemli bir veri de, 2002-2007 yılları arası 50 bin esnafa kredi kullandırılırken bu rakam geçen yıl 765 bin olarak gerçekleşti. Bunun yanında imalatçı esnafa sıfır faizli kredi, vergi ve SSK ödemelerinde kolaylık, KOSGEB destekleri vb. çalışmalar da bakanlığın küçük ve orta boy işletmelere verdiği destekler arasında sıralanıyor.

İSMAİL ALTUNSOY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber