Eğitim Sendikalarına çağrı?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mayıs 2009 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim İş kolunda faaliyet gösteren sendikaların bugünlerdeki en önemli gündem maddesi Bakan Hüseyin ÇELİK'in görevden ayrılmadan önce sayıları her geçen gün artan 76.maddeye dayalı yönetici atamaları. Bu atamaların hak, hukuk, kariyer, liyakat, kamu yararı ve hizmetin gereği ilkelerine aykırı olduğunu, keyfiyet içerdiğini belirten sendikalar bu konuda hukuki girişimde bulunacaklarını belirtmektedirler.

Bu konuda özellikle Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim İş sendikaları aktif olarak faaliyet yürütmektedirler.

Bu sendikaların hukuk bürolarının yaptıkları çalışmalar sonucunda atama yapılan kurumlara bireysel başvuru yapılacak müracaatlarla bu işin yargıya taşınmasının yerinde olacağı kanaatleri mevcuttur.

Yani her atama yapılan okul için en az bir kişi yargıya başvurarak atamanın iptalini talep edecektir. Bu davanın toplu bir müracaatla kazanılması pek yerinde görülmemektedir.

Bu nedenle özellikle bu üç sendika ile diğer sendikaların da katılımıyla yapacakları bir toplantıda ortak karar alınarak 76.maddeye göre atama yapılan okulların tamamı bilgi paylaşımı ve MEB'den bilgi istenmesi yoluyla tespit edilmelidir.

Tespitten sonra verilecek ortak kararla; hangi sendikanın 76.maddeye göre atama yapılan okul için başvuracak yönetici adayı varsa o kişi üzerinden sendika tarafından dava açılarak bu konu tek bir kurum es geçilmeden yargıya taşınabilir.

Böylece hem tüm kurumlarla ilgili yargı süreci başlamış olur hem de bir kurum için bir çok başvurunun önüne geçilmiş olur.

Tabii ki sendika kararına rağmen bireysel olarak dava açmak isteyenlere kimsenin engel olması mümkün değildir onlar da davalarını açabilirler. Hatta bu konuda da desteklere devam edilebilir.

Bu konu için ilgili sendikaların ortak bir toplantısı yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Bunun için gerekli girişimi yetkili sendika olan Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Sayın;İsmail KONCUK'un yapmasının yerinde olacağı, bu girişime Eğitim Sen Genel Başkanı Sayın Zübeyde KILIÇ, Eğitim İş Genel Başkanı Sayın Yüksel ADIBELLİ'nin ve diğerlerinin de olumlu yaklaşacağını düşünüyorum.

Belki böyle bir toplantı eğitim adına atılacak yeni bir adım olacak ve kamuoyu sendikaların eğitim ile eğitimcilerin sosyal ve ekonomik hakları konusunda ortak çalışmaları ile de karşılaşabilecektir.

Bu konuda bugüne kadar hiçbir girişimi ya da açıklaması olmayan ve 4 büyük sendikadan biri olan Eğitim Bir Sen'e de çağrı yapılmasında hiçbir sakınca olmadığı gibi yararlı bir çağrı da olabilir.

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber