Sabit telefonlarda akım 13'ün altına düşüyorsa dinleniyorsunuz demektir

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 09 Mayıs 2009 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşar Büyükanıt'ın ?Voltaj düşüklüğü nedeniyle dinlendiğini biliyordum? sözlerini uzmanlar doğruladı.Sabit telefonlarda akım 13'ün altına düşüyorsa bu dinlendiğinizin işareti...

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ?Telefonumun dinlendiğini biliyorum? açıklamalarını doğruladı. Sönmez sabit telefonlarda dinlemenin tespit edilmesinin küçük bir cihazla mümkün olduğunu söyledi.

Sönmez, önemli makamlardaki insanların önlem alarak dinlenip dinlenmediklerini öğrenebileceklerini söyledi. Sabit telefonlarda özellikle cihazın yanına monte edilen voltametre adlı küçük bir cihazın buna imkan tanıdığını belirten Sönmez, ?Normal telefonlarda akım 13 volttur. Bu voltametre dediğimiz cihazı makinenize bağladığınızda akım eğer 13'ün altına düşüyorsa dinleniyorsunuz demektir. Bu cihaz telefonun içindeki akım miktarını ölçer. 13'ün altında olan 12-11 rakamları bile telefonun dinlendiğinin kanıtıdır? diye konuştu.

Kim aramış mesajına bakın

Sönmez, cep telefonlarında ise böyle bir yöntemin olmadığını savundu. Sönmez, ?Cep telefonlarında direk bir cihaz ya da yöntemle dinlemeler anlaşılamaz. Ancak operatörlerin kişinin telefonu kapalı iken arayanları bildiren hizmetleri var.

Bu servisle size gelen numaralar arasında kendi numaranız varsa dinleniyorsunuz demektir? diye konuştu. Sönmez dinlenen kişinin sim kartının ve numarasının dinleyen kişi tarafından kopyalandığını, telefon kapalı iken dinleyen tarafın açık kalmaya devam ettiğini ifade ederek ?Sistem böyle durumlarda kişinin kendi numarasını dinleyen tarafta açık olduğu için arayan numara olarak algılıyor. Bu durumda da farkında olmadan kişiye dinlendiğini ihbar etmiş oluyor? dedi.

Zehra SAYAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber