Çiçek: Anayasa değişikliği hazırlıklarımız tamam

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2009 19:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, koruculuk müessesinin Türkiye'nin ihtiyacından kaynaklandığını, halen bu ihtiyacın devam ettiğini söyledi.

Çiçek, Başbakanlık yeni binada 5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamada bulundu.

"Bakanlar Kurulu'nun gündeminde Mardin'deki katliam Türkiye'nin öncelikli maddelerinden biriydi. Bakanlar Kurulu'nda katliamdan sonra koruculuk sistemi tartışmaya açıldı. Koruculuk sisteminde rahabilitasyon, bir düzenleme olabilir mi?" yönündeki bir basın mensubunun sorusu üzerine Çiçek, şu cevabı verdi: "Mardin konusu gündeme gelmedi. Zaten bu üzücü olay meydana gelir gelmez hükümetten 3 arkadaşımız bölgeye gittiler. İşin adli boyutu var. Halen bu süreç devam ediyor, hazırlık soruşturması sürüyor. Olay yerinden elde edilen bilgiler, bulgular, suçta kullanılan mermilerin balistik incelemeleri ve sair teknik değerlendimeler devam ediyor. Öbür taraftan üzücü olay sebebiyle mağdur olan hayatta kalan vatandaşlarımız, çocuklarımız var. Başta Mardin Valiliğimiz olmak üzere ilgili bakan arkadaşlarımız yapılması gerekenleri yapmaya çalışıyorlar. Sorduğunuz soru gündeme geldiğinde biz muhtelif açıklamalar yaptık. En son bugün İçişleri Bakanımıza bu soru soruldu. Konu aynı, soru aynı. Verilecek cevapta da fazla bir değişiklik yok. Görüşlerimiz bellidir. Koruculuk müessesi Türkiye'nin ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Zamanında bir değerlendirme yapılmış, bugüne kadar da hakikaten kamu düzenenin sağlanması, asayiş ve güvenliğin teminde her türlü takdirin üzerinde burada görev yapan insanlarımız görev yapmışlardır. İçlerinde yanlış yapanlar vardır, olabilir. Tepkisel bir değerlendirme yapmak yerine etraflı bir değerlendirme yapmak lazım. Her işi yapanın içerisinde yanlış yapanlar, suç işleyenler olabiliyor. Bunları ayıklamak var. Toptan bir yaklaşımla kaldıralım diyenler var. Biz hiçbir zaman böyle toptancı bir anlayış içinde olmadık. Bunların görev yaptığını ve ihtiyaçtan doğduğunu, halen bu ihtiyacın devam ettiği kanaatini ifade ediyoruz."

Af tartışmalarıyla ilgili bir başka soruya ise Cemil Çiçek, şu şekilde cevap verdi: "Af tartışmaları bizden kaynaklanmadı. Hiçbir bakanlar kurulu üyemiz, partimizden bir arkadaşımız böyle bir kelimeyi, cümleyi telaffuz etmedi. Bu tartışma bizim dışımızdadır. Yeni bir şey yok. Özellikle bu tartışmalar seçim öncesi de sık sık gündeme getiriliyor. Biraz da kafa karıştırmak için. Bizden kaynaklanmayan tartışmalar için biz oturup gündem maddesi tayin etmiyoruz."

"ANAYASA DEĞİŞLİĞİNİN HER TÜRLÜSÜNE VARIZ"

Konuşmasında Anayasa değişikliği konusuna da değinen Çiçek, şunları şöyledi: "Bir hükümet meselesi olmadığını ifade etmeye çalıştık. Hükümetler gündemlerine Anayasa değişikliği konusunu almazlar. Bu tip konuların nereden alınacağı, muhataplarının kim olduğu Anayasa'da bellidir. Dün yapılan yüksek yargının yıllık kuruluş toplantısında da tümüyle değil ama bazı konularda anayasa değişikliğini bazı kalemler gündeme gelmiştir. Biz 2002 seçimlerine giderken bu eksikliği gördük, kendi açımızdan değerlendirmeleri yaptık. Yargıtay'ın kuruluş yıldönümünde, TOBB toplantısında anayasa değişikliğine vurgu yapıldı. Toplumun her kesimi istiyor. Bu değişikliği gerçekleştirmek isteyenlerin de görüşünü ortaya koyması lazım. AK Parti olarak biz bir Anayasa değişikliğine varız. İster geniş, ister geniş kapsamlı. AK Parti bu değişikliği gündeme getirdiği zaman AK Parti'nin değişikliği olarak takdim ediliyor. Buyurun siz getirin dediğiniz zaman ortada kimse gözükmüyor. O zaman kim getirecek. Onun için bütün partilerimizin eğer kamuoyunun beklentisini talebini dikkate alıyorlarsa kanaatlerin, görüşlerini netleştirmeleri gerekmektedir. Bizim kanaatimiz milletimize olabildiğince çağdaş, modern, demokratik standartları yüksek, devletin işleyişini kolaylaştıracak bir anayasa değişikliğini armağan etmek. Biz bu konuda her türlü uzlaşmaya açağız. 10, 50, 100'se yüz. AK Parti bir şey getirsin ondan sonra biz bakarız anlayışı yerine pozitif bakabilse herkes, beklentilere olumlu bir cevap vermiş oluruz. Bizim hazırlıklarımız da tamamdır, biz hazırlıklarını yapmış bir partiyiz. Öbür partilerin de bu noktadaki katkısının çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz hep bu uzlaşma arayışı çerçevesinde istedik ki diğer partilerimiz de olumlu baksınlar. Hepsinin geçmişte yaptıkları hazırlıkların olduğunu biliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber