Tartışmalı yasalar yeni yılda gündeme gelecek

Haber Giriş : 27 Aralık 2004 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 17 Aralık'taki Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesinde ortamı germemek amacıyla beklemeye aldığı tartışmalı yasaları, yeni yılda tekrar gündeme getirmeye hazırlanıyor.

YÖK Yasası, Kamu Yönetim Reformu, 2B'ler ve öğrenci affı gibi düzenlemeler, yeni yılın öncelikli yasa maddeleri arasında yer alacak. Hükümet, gerginliğe yol açmamak için askıya aldığı yasal düzenlemeleri Meclise getirmek için kolları sıvayacak. Avrupa Birliği Zirvesi öncesinde '17 Aralık' ayarlaması yapılan tartışmalı yasalar belirli bir takvime bağlanarak, parlamento gündemine getirilecek. Yeni yılın ilk günleriyle birlikte periyodik olarak Meclise taşınacak olan düzenlemeler arasında Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Kamu Yönetim Reformu, vasfını kaybetmiş orman arazilerinin satışını öngören 2B düzenlemesi, YÖK Yasası, öğrenci affı çalışması da bulunuyor.

Avrupa Birliği'nden üyelik müzakereleri için tarih alan hükümet, yeni yılda zorlu bir sınav vermeye hazırlanıyor. Daha önce gündeme getirdiği; ancak tartışmalar nedeniyle geri çekmek zorunda kaldığı bazı düzenlemeleri, yeni yılda yeniden tartışmaya açmayı planlıyor. Müzakere tarihi alarak iç politikada elini kuvvetlendiren hükümet, 2005 yılını ilişkin zorlu bir mücadele takvimi belirledi. Hükümet, yasama dönemi sonuna kadar tartışmalı bazı yasaları Meclisten geçirip hem kendi tabanını rahatlatmak hem de acil eylem planındaki vaatleri yerine getirmeyi hedefliyor.

ÖNCELİKLİ YASALAR
Hükümetin 'Gerekirse referanduma gideriz' dediği ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den veto yiyen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışıyla ilgili 2B düzenlemesi öncelikli yasa maddeleri arasında yer alıyor. Hükümetin kurulduğu günden bu yana en önemli kaynak paketi olarak gördüğü 2B düzenlemesiyle 20 milyar dolar gelir hedefleniyor. Yasa görüşmeleri sırasında CHP'nin sert muhalefetiyle karşılaşan AK Parti, anamuhalefetin tavrına rağmen yasalaşan; ancak Çankaya Köşkü kapısından dönen 2B düzenlemesi için Meclisteki çoğunluğuna güveniyor. AK Parti'nin 'Acil Eylem Planı'nda da yer alan orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışı konusu, yeni yılda çıkarılması planlanan ilk düzenlemeler arasında bulunuyor.

Hükümetin muhalefetle zorlu mücadeleye hazırlandığı 2. konu ise YÖK Yasası olacak. Tüm tartışmalara rağmen YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören ve İmam-Hatip Lisesi mezunları da dahil olmak üzere tüm meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girişlerini kolaylaştıran düzenleme, 13 Mayıs 2004 tarihinde TBMM Genel Kurulu'ndan geçmiş ve aynı tarihte Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulmuştu. Sezer, laikliğe aykırı olduğu ve İmam-Hatip Liseleri'ni özendirdiği gerekçesiyle yasayı veto etmişti. Köklü değişiklikler öngören yasa, hükümet ile YÖK arasında gerginliğe yol açmıştı.

AK Parti'nin kamu yönetimini sil baştan değiştirmeyi amaçlayarak hazırladığı; ancak köşkten dönen yasalar arasında bulunan Kamu Yönetim Reformu da, yeni yılda öncelik verilecek düzenlemeler arasında olacak. Cumhurbaşkanı Sezer, üniter devlet yapısına aykırı olduğu gerekçesiyle Kamu Yönetim Reformu'nu veto ederek, Meclise geri göndermişti. Hükümet, söz konusu düzenlemeyi de yasama döneminin sonuna kadar Meclisten çıkarmayı hedefliyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber