DP ve DSP'de adaylık yarışı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 15 Mayıs 2009 07:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DP'de ?Baba' ve ?Ana' destekli yarış

AYDIN HASAN

DP'nin olağanüstü kongresinde genel başkanlık yarışı Demirel'in desteklediği Cindoruk ile Çiller'in desteklediği Soylu ve ?tabanın adayıyım? diyen Mehmet Ali Bayar arasında geçecek

DP'nin yarın yapılacak olağanüstü büyük kongresinde genel başkanlık yarışı 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in desteklediği eski Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk, eski Başbakan Tansu Çiller'in desteğini alan Süleyman Soylu ve ?tabanın adayıyım? diyen Mehmet Ali Bayar arasında geçecek.

Anadolu Gösteri Merkezi'ndeki kongreye Demirel, eski genel başkanlar Tansu Çiller ve Mehmet Ağar da davet edildi.

Soylu, yerel seçimin ardından yüzde 5.4 olan oy hedefini tutturamadığı için genel başkanlıktan ayrılacağını açıklamıştı. Cindoruk'un aday olması üzerine Soylu, tutumunu değiştirerek, genel başkanlığa aday olacağını duyurdu.

DP'de Japonya'daki Liberal Demokrat Parti benzeri bir yapılanma sağlama iddiasıyla aday olan Cindoruk, aralarında Bekir Sami Daçe, Necmettin Cevheri, Mehmet Gölhan gibi etkili isimlerin bulunduğu çok sayıda eski bakanın desteğini sağladı.

Demirel de Cindoruk'u desteklediğini açıkça duyururken; Soylu, Çiller'in desteğinin kendisinden yana olduğunu söyledi. Kongre, bu yönüyle Demirel ile Çiller arasında dolaylı bir yarışa sahne olacak.

?Cindoruk kongreyi kazanırsa 3 ay sonra yapılacak kongerede partiyi Mesut Yılmaz'a teslim edecek? söylentisi üzerine Cindoruk, başkanlığı asla Yılmaz'a bırakmayacağını vurgulayarak delegeye mesaj verdi.

Bayar: Feragat etmem

Bayar, dün genel başkan adaylığından kimsenin lehine feragat etmeyeceğini belirterek ?son anda çekilecek? söylentilerine yanıt verdi. Cindoruk ile Soylu arasındaki yarışı ?dünün kavgası? olarak nitelendiren Bayar ise, ?Kimseye tabi olmayan DP delegesinin düne değil yarına bakacağına inanıyorum? diye konuştu.

DP'nin 14 delegesi bulunan Diyarbakır listesinde, 7 delegenin soyadının Ensarioğlu olması da dikkati çekti. Eski bakanlardan Salim Ensarioğlu, Cindoruk'un yanında yer aldı.

Ankara'ya gelecek 1112 delege için Dedeman ve Büyük Sürmeli otellerinden yer ayrıldı.

Kongrede yapılacak tüzük değişiklikleriyle, partinin gayrimenkullerinin satışı konusunda sadece genel kurula yetki verilecek. Böylece, Genel İdare Kurulu (GİK) kararıyla parti binalarının satışı engellenecek. DYP ile ANAP'ın DP çatısı altında birleşmesi sürecinde, ?Türkiye haritası üzerinde at figürü? olarak belirlenen amblem de değiştirilecek ve at figüründen oluşan DYP dönemi amblemine dönülecek.


DSP'de altı aday yarışıyor

MANSUR ÇELİK

Pazar günkü DSP kurultayında, Sezer ve Yalçın'ın dışında, milletvekili İçli, eski bakan Türker ile DSP Parti Meclisi üyeleri Savaş ve Kekeç genel başkanlık için yarışacak

DSP'de, eski Başbakan Bülent Ecevit'in ölümünden sonraki 2'nci kurultay pazar günü yapılacak. Genel Başkan Zeki Sezer, 29 Mart seçimlerinde yüzde 2.78 oranında oy alınması üzerine, ?Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan? diyerek genel başkanlıktan istifa etmişti. Dün aday olduğunu açıklayan Sezer'in ayrılığı 33 gün sürdü. Parti kulislerinde, genel başkanlık yarışının Sezer ile partinin kurucu Genel Başkanı Rahşan Ecevit'in desteklediği Prof. Dr. Alemdar Yalçın arasında geçeceği konuşuluyor.

Pazar günü Büyük Anadolu Oteli'nde gerçekleştirilecek olan kurultayda, Sezer ve Yalçın'ın dışında, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, eski Bakan Masum Türker ile DSP Parti Meclisi üyeleri Serdar Savaş ve Sait Kekeç genel başkanlık için yarışacak.

Ecevitler 25 Temmuz 2004'te yapılan 6. olağan kurultayda, genel başkanlığı Sezer'e bırakmıştı. Sezer, 29 Mart sonrasında, ?Kurultayda aday değilim? diyerek istifa etmişti.

?Önümü kestiler'

Sezer, dün adaylığını, ?Dön, diye yollarda önümü kesenler oldu. Örgütlerden ?Bizi bırakma' diye yoğun baskı geliyor, kaçış yok? sözleriyle açıkladı.

Rakibi Yalçın'a başarılar dilediğini belirten Sezer, ?Böyle bir yöntemle, böyle bir şekilde aday olması uygun olmadı? dedi.

Adaylardan İçli, Sezer'in yeniden adaylığının sürpriz olmadığını belirterek, ?Sayın Sezer de daha önce aday olmayacağını açıklamasına rağmen, neden aday olduğunu kendi açıklayacaktır? diye konuştu.

Rahşan Ecevit'e yakın isimlerden İzmir Milletvekili Recai Birgün, Sezer'in adaylığını, ?Dönersem kendi kişiliğimle ters düşmüş olmaz mıyım? Demişti? diye değerlendirdi.

DSP milletvekillerinden Birgün, Emrehan Halıcı ve Mücahit Pehlivan, Yalçın'ı; Ayşe Jale Ağırbaş, Hasan Erçelebi ve Hasan Macit, Türker'i; Süleyman Yağız ve Mustafa Vural, Sezer'i destekliyor.

İçli dışındaki diğer dört milletvekilinin tavrı netleşmezken, Türker'in Sezer lehine adaylıktan çekileceği, delege bazında Sezer'in şansının daha fazla olduğu belirtiliyor.

Yağız, 50 il başkanının Sezer'i desteklediğini açıkladı. Yalçın'ın, 25 il başkanının onayını Rahşan Ecevit'in evinde aldıktan sonra yola çıktığı biliniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber