Bağırsaklarınız için kuru fasulyeyi ve stresi bırakın

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 18 Mayıs 2009 09:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Hayatımızı altüst ediyor

İrritabl Bağırsak Sendromluların hastalıktan dolayı sosyal hayatları daha çok etkilenir. Mesela; sabahları sık sık ishal atağı geçiren bir hasta evden geç çıkmak zorunda kalıp işe geç gidebilir. Bunun dışında yemek yedikten sonra karın ağrısı oluyorsa öğle yemeklerini atlayabilir. Bu durumda da gıda alımı azlığından iş performansı düşebilir. Ya da bazı yemekler ağrı sebebi ile lüzumsuz yere diyetten çıkarılabilir. Örneğin sütü gereksiz yere diyetten çıkarttığımız taktirde bir süre sonra kalsiyum eksikliği oluşacaktır. Bununla beraber Spastik Kolon, bu kişilerde zayıflama veya uykularını bölecek derecede bir rahatsızlık yapmaz.

Sevgili okuyucular, geçen hafta İrritabl Bağırsak Sendromunu genel hatlarıyla tanımıştık. Bugün de bu müzmin hastalıktan kurtulmanın yollarını arayacağız. Başlıca sebebi stresli yaşam ve düzensiz beslenme olan İrritabl Bağırsak Sendromunu teşhis etmek için yapılan testlerde genelde herhangi bir anormallik tespit edilmez. Hastalığın teşhisini koyduracak bulgular halen günümüzde mevcut değildir. Bu sebeple teşhis, sık ve özel durumlarda gözüken şikayetlerin belirlenmesine ve benzer rahatsızlık yapan diğer hastalıkların olmadığının gösterilmesine dayanır. Hastalarda başka rahatsızlıkların alarm belirtileri yoksa ve tarama testleri (Tam kan sayımı, dışkıda gizli kan aranması, 50 yaş üzerinde fleksibl sigmoidoskopi) negatif ise ek testler gerekli değildir. Tedavinin gayesi şikayetlerin ortadan kaldırılmasıdır. Ancak hastaların şikayetleri ve psikolojik yapıları oldukça tipiktir.

BU TEDBİRLERLE KENDİ KENDİNİZİ TEDAVİ EDİN

İrritabl Bağırsak Sendromu çok çeşitli sebeplere bağlı bir hastalık olduğu için teşhis gibi tedavi yöntemleri de çok yönlüdür. Bağırsak hareketlerindeki anormallikler için çeşitli ilaçlar kullanılmakla birlikte en önemli tedavi yöntemi; sağlıklı ve doğal beslenmeyle düzenli hayattan geçmektedir. Şunları tatbik edersek oldukça rahatlarız:

* Sigara ve alkolü bırakın, temiz havada yürüyün.

* Stres ve sıkıntı verici ortamlardan uzaklaşın.

* Kısa süreli tatil ve seyahatler yararlıdır.

* Huzursuzluğu giderici uygulamalar (egzersiz, sevdiklerimizle yemeğe çıkmak) tatbik edilmeli.

* Yemekten önce antikolinerjik ilaçlar alınabilir.

* Bağırsak hareketlerini düzenleyici ilaçlar, şişkinliğe ve ishale karşı bitkisel ilaçlar da (kimyon, keten, rezene, anason) kullanılabilir.

* Şiddetli sıkıntı ve depresyon ise durumlarında psikiyatrik tedavi eklenmeli.

Bu hastalık hayat boyu sürebilir; ancak şikayetler uygun bir tedavi ile azaltılabilir veya tamamen ortadan kalkabilir. Fakat şu bilinmelidir ki; bu hastalık kansere yol açmaz ve hayatı tehdit

etmez. Sadece hayatın kalitesini bozar!

Nasıl beslenmeliyiz?

İrritabl Bağırsak Sendromunu yenmenin en iyi, kolay ve ucuz yolu düzenli perhizden geçiyor

* Yemekler az miktarda, sık aralıklarla yavaş yavaş ve çiğnenerek yenmeli. Bol bol su içilmeli, suyun özellikle yemekten 1 saat önce içilmesi de tavsiye edilir. Çünkü yemekle birlikte içilen su, sindirim sistemini daha hızlı terk eder.

* Diyette acı ve bulgur pilavından, süt, peynir, kuru meyve, ve baharatlı gıdalardan uzak durulmalıdır.

* Kabız olanlar lifli gıdaları, ishal olanlar ise posasız ve lifsiz gıdaları tercih etmelidir. Süt yerine yoğurt, siyah çay yerine bitki çayları tercih edilmelidir.

* Sindirim sistemini uyarabilecek kola gibi kafeinli yiyecek ve içeceklerden, çikolatadan, alkol, mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi iyi sindirilemeyen (gaz yapıcı) gıdalardan uzak durmak lazım.

* Kırmızı et, sucuk, salam, sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek, 40 yaşından sonra ise şarküteri ve sakatat türü gıdaları tamamen menüden kaldırmak gerekir, aşırı yağlı, hamurlu yiyeceklerden de uzak durulmalıdır. Izgara veya buğulama tarzında bol bol balık yenmelidir.

Bu şikâyetleriniz varsa ALARM seviyesini yükseltin

İrritabl Bağırsak Sendromu ön teşhisi ile sorgulanan hastalarda aşağıdaki durumlar varsa, bu belirtiler alarm belirtisi olarak kabul edilir. Başka hastalık şüphesiyle bağırsak kanseri yönünden araştırma yapılması gerekir. İşte o belirtiler: Kansızlık (Anemi), Makattan kanama , Şiddetli ve inatçı kabızlık, Şiddetli ve inatçı ishal, Kilo kaybı, Geceleri ishal ve ağrı, Belirtilerin 50 ve üzeri yaşta ortaya çıkması, Ailede sindirim sistemi hastalığı bulunması.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber