Bakan'ın vergi isyanı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 20 Mayıs 2009 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Bu kadar vergi bu idare olmasa da toplanır'

Gülümhan GÜLTEN / VATAN

Maliye Bakanı Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın verdiği brifingde toplam vergi gelirlerinin neredeyse yüzde 70'inin KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerden oluşmasına isyan etti. Şimşek, ?Sigara, alkol, akaryakıt olmasa vergi toplayamayacak mıyız?? dedi. Şimşek, makyajlı bütçe rakamlarına da tepki gösterdi.

ANKARA - Maliye Bakanlığı, bakanlık görevine yeni başlayan Mehmet Şimşek'li döneme hızlı girdi. Göreve gelmesinin hemen ardından bakanlık birimlerinden brifing alan Şimşek, Cuma günü Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan aldığı brifing sırasında, vergi rakamlarının detaylarına girdikçe isyan etti. Bakan Şimşek'in, KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerinin yüzde 70'ine ulaşmasına tepki gösterdiği, ?Bu nasıl olabiliyor? Gelir vergisi 3.5 milyar TL olmuş. Vergi gelirinin neredeyse tamamı dolaylı vergilerden... Neden vergi toplayamıyoruz? Bu kadar vergi bu idare olmasa da toplanır? dediği öğrenildi.

Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nden aldığı brifing sırasında ise Şimşek'in, bürokratlara sert çıktığı ifade edildi. İddialara göre Şimşek, bütçe rakamlarını kamuoyuna açıklandığı gibi, kendisine de ?makyajlayarak? getiren bürokratlara tepki gösterdi. Bütçenin makyajsız halini gösteren detaylı rakamları isteyen Şimşek'in, bütçede son dönemde özellikle belediyelere aktarılan ödenekleri tek tek sorduğu, bu durumun toplantıda bürokratlarla arasında gerilim yarattığı belirtildi.

VEDOP'u çok beğendi

Bakan Şimşek, Emlak Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, Mali Suçları Araştırma Kurumu'ndan (MASAK) aldığı brifinglerin ardından en son Cuma günü Gelir İdaresi Başkanlığı'yla toplantı yaptı. Toplantıda ilgili bürokratlar Bakan Şimşek'e öncelikle VEDOP (Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) sistemini anlattı. Sistemle ilgili detaylı sorular soran Bakan'ın sistemi çok beğendiği öğrenildi.

Ardından vergi sistemi ve son gelir rakamlarıyla ilgili bilgi alan Bakan Şimşek'in, rakamların içine girdikçe büyük şaşkınlık yaşadığı ve ardından da özellikle gelir vergisi olmak üzere doğrudan vergiler konusunda isyan ettiği öğrenildi.

'Olmaz, olmaması gerekir'

?Neden doğrudan vergi toplanamıyor?? sorusunun yanıtını arayan Şimşek'in, Nisan ayı itibarıyla sadece 3 milyar 526 milyon TL olan gelir vergisi rakamından hareketle dolaylı vergilerin ağırlığını eleştirdiği ve ?Yani biz sigara, alkol, akaryakıt olmasa vergi toplayamayacak mıyız? Böyle bir şey olabilir mi? Olmaz, olmaması gerekir? diye tepki gösterdiği belirtildi.

Makyaja sert tepki verdi

Şimşek'in en gerilimli toplantısının ise Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nün brifingi olduğu öğrenildi. Bu toplantıda Şimşek'in bazı bütçe rakamlarına itiraz ettiği, bütçenin şeffaflığı ve saydamlığı konusunda bazı eleştirileri olduğu iddia edildi. Bakan Şimşek, bütçe rakamlarını kamuoyuna açıklandığı gibi, kendisine de ?makyajlayarak? getiren bürokratlara sert çıkarken, bütçeden son dönemde özellikle belediyelere aktarılan ödenekleri tek tek sorduğu, bu durumun toplantıda bürokratlarla arasında gerilim yarattığı ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber