Kılıçdaroğlu: İstanbul Büyükşehir Belediyesi metrobüsleri iade etsin

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Mayıs 2009 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan ancak bazılarının bakım onarım için bekletildiği iddia edilen metrobüslerin peşini bırakmıyor.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 60 milyon Euro ödenerek Hollanda'dan satın alınan ve teknoloji harikası olarak tanıtılan metrobüslerin verimli olmadığı için, İstanbulluya hizmet etmediğini iddia etti.

Kılıçdaroğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında İstanbul'un trafik sorununu çözmek için tercihli yol yapıldığını ve bu yollarda kullanılmak üzere Hollanda'da Phileas marka otobüslerin satın alındığını hatırlattı.

Bu konudaki eleştiriler üzerine Kadir Topbaş'ın, firma yetkililerinin açıklama yapacağını duyurduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, beklenen açıklamanın dün firma yetkililerince İstanbul'da yapıldığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, otobüslerin alımıyla ilgili şartnameyi hazırlayan ve otobüsleri alan belediyenin, tatmin edici açıklama yapamadığını ileri sürdü.

Teknoloji harikası olarak tanıtılan bu araçların önemli bir kısmının İETT garajlarında onarım ve bakım beklediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "O zaman bu araçlara neden 60 milyon Euro ödedik?" diye sordu.

ADRESE TESLİM İHALE İDDİASI

Şartnamenin Phileaslar firmasına göre hazırlandığını öne süren Kılıçdaroğlu, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Gerçek'in 2007'de hazırladığı fizibilite raporunda metrobüs projesi için değerlendirilen 2 otobüs seçeneğinden Capacity otobüsünün finansal değerlendirme göstergelerinin, Phileas otobüsüne göre daha iyi olduğunun belirtildiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: "İstanbul'da yokuş çıkamayan bu teknoloji harikası otobüsler tüm İstanbulluların gözlerinin önünde çekici ile garaja taşınırken biz bu otobüslerin kimler tarafından teknoloji harikası olarak takdim edildiğini sormayacak mıyız? Türkiye Avrupa'nın en büyük otobüs üretim merkezidir. Kendi ülkesinde üretilen ve ihraç edilen otobüsler varken İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hangi gerekçe ile yurt dışından dünyanın en pahalı otobüslerini alır. Burada yapılacak ilk şey bu ayıplı malların süratle Hollanda'daki firmaya iade edilmesi ve bu konuda yapılan tüm sözleşmelerin kamuoyuna açıklanmasıdır".

Kılıçdaroğlu, gazetecilerin 'firmanın Türkiye'de temsilciliğinin bulunup bulunmadığı' yönündeki soruları üzerine ise şunları söyledi: "Firmanın İstanbul'da temsilcisi var. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, alımı doğrudan firmadan yaptığını açıkladı. Firmanın Türkiye'deki temsilcisinden şu ana kadar herhangi bir açıklama gelmedi. Alınan metrobüslerin şoförsüz de gidebileceği söylendi ama İstanbul'da böyle bir yol yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber