Araç alımında kamuya vergi muafiyeti yolda

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Mayıs 2009 12:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uçak, araba gibi motorlu taşıt alım ve kiralama işlerine her türlü vergi ve harçtan istisna yolu açıldı. Önce başbakanlığa tanınan istisnalar Şimşek'in önerisi doğrultusunda genişletildi

SONGÜL SELVİ

ANKARA - Plan ve Bütçe Komisyo-nu'nda önceki gün kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı ile tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uçak, araba gibi motorlu taşıt alım ve kiralama işlemlerinde her türlü vergi ve harçtan istisna olma yolu açıldı. Tasarının Meclis'e ilk sevk edildiği dönemde Başbakanlık merkez binasına motorlu taşıt teslimi, kiralaması ve bunlara ilişkin işlemlerin her türlü vergi, resim, harç ve ücretlerden istisna olmasını içeren düzenleme, tartışmalara neden olması üzerine alt komisyonda çıkarılmıştı.

THY'nin durumu tartışılıyor

Ancak önceki gün komisyonda son dakikada verilen önerge ile vergi istisnası içeren düzenleme Başbakanlık merkezinin yanı sıra tüm kamu kurumlarını içerecek şekilde genişletile-rek eklendi. Düzenlemenin tekrar getirilmesi muhalefet partili komis-yon üyeleri tarafından tepki ile karşılanırken, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek düzenlemeyle Başbakanlığa imtiyaz tanındığının altını çizdi.

Buna karşın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önergenin kapsamının genişletilerek, vergi istisnasının genel ve özel bütçeli tüm kamu kuruluşlarına getirilmesini istedi. Böylece Şimşek'in önerisi doğrultusunda öner-ge genişletilerek kabul edildi. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda, Başbakanlık THY'den bir uçak kiralanması durumunda, THY'nin vergiyi gider olarak gösteremeyeceği için geçtiğimiz yıllarda halka arz edilen hisselerin sahiplerinin gelir kaybına yol açacağı ileri sürülüyor. Tasarıda yer alan maddelerin bazıları şöyle:

* Gelir vergisinden muaf tutulan ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebebiyle verilen tazminat ve yardımlara, işe başlatmama tazminatı dahil edilecek.

* Asgari geçim indiriminde, ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınacak.

* Gelir ve kurumlar vergisi indirim kalemlerine, iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneği'ne yapılan nakdi bağış ve yardımlar dahil edilecek.

* Lisanslı depo işletmesine teslim edilen tarım ürünleri için, ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31 Aralık 2013 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.

* İşverenlerce işçiye ödenen işe başlatmama tazminatları, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak.

* KOBİ birleşmeleri, vergi istisnası yoluyla teşvik edilecek. Birleşme sonrasında, üç yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak.

* Münfesih kurumdan devralınan amortismana tabi iktisadi kıymetler için, faydalı ömürleri dikkate alınarak münfesih kurumdaki kayıtlı değerleri üzerinden kalan süre için amortisman ayrılabilecek.

* Öğrenci yurtlarına, bedelsiz verdikleri hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin yüzde 10'unu geçmemek üzere KDV istisnası tanınacak.

* Konut yapı kooperatiflerinin üyelerine yaptıkları konut teslimleri, genel KDV rejimine tabi olacak. Buna göre, konut yapı kooperatiflerinin 150 metrekarenin altındaki konut teslimlerinde yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde ise yüzde 18 KDV alınacak. Ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bina inşaat ruhsatı almış konut yapı kooperatiflerinin üyelerine yaptıkları konut teslimleri, KDV'den müstesna olacak.

Yabancı filmlere teşvik

* Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim,harç ve benzeri mali yükümlülükler ve bunların zam ve cezaları ile ta-rifelere ilişkin davalar için avukatlık ücreti tutarı, maktu olarak belirlenecek.

* Yabancı film yapımcılarının, Türkiye'de film çekmelerini teşvik etmek için yapılan düzenlemeye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan sinematografik eserlere ilişkin yabancı yapımcılar tarafından satın alınacak mal ve hizmetler nedeniyle ödenen KDV iade edilecek.

Cep telefonuna ÖTV ayarı

Komisyonda bir diğer tartışma konusu ise cep telefonu ithalatında ÖTV düzenlemesine yönelik oldu. Tasarıyla cep telefonlarının ithalinde gösterilen tutar üzerinden hesaplanan ÖTV'nin, 40 liradan az olması halinde, orana göre hesaplanan vergi yerine cep telefonu için 40 lira vergi alınacak.

Ayrıca Bakanlar Kurulu, bu tutarı sıfıra kadar indirmeye, 3 katına kadar artırmaya yetkili olacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yıllık ortalama 15 milyon cep telefonu ithal edildiğini ancak beyanların çok düşük olduğunu belirterek, ?Ortalama 75 liralık bir matrah beyan edilmiş. Bugün piyasadaki cep telefonları açısından baktığımız zaman son derece düşük. Bu istismarın önüne geçmek için böylesine maktu düzenleme yaptık? dedi.

Buna karşın Mustafa Özyürek'in, Cep telefonu ithali yapan büyük firmalar, sahte fatura mı düzenliyorlar? Nasıl düşük gösteriliyor? diye sorması üzerine Maliye Bakanı Şimşek, fiili durumu ifade ettiğini söyledi. Özyürek, düzenlemede Bakanlar Kurulu'nun yetkisi ile ÖTV'nin 3 katına çıkarılacağını anımsatarak, ?Demek ki artık ucuz telefon devri bitecek. Ucuz cep telefonların satışını caydıran, adaletsiz bir düzenleme? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber