Uzaktan eğitime önlem almayan üniversiteler kapanacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2009 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, uzaktan eğitim diye tanımlanan internet, şirketlerin gelişmesi ve sivil toplum örgütlerinin eğitim fonksiyonlarında gelişmesiyle eğitimde üniversitelere olan bağlılığın azalmaya başladığını söyledi.

Yakın gelecekte üniversitelerin rekabetin soğuk nefesini enselerinde hissedeceğini ifade eden Prof. Dr. Akan, erken önlem alan üniversitelerin ayakta kalacağını, bunu önemsemeyenlerin ise 2020'li yıllarda kapısına kilit vuracağını kaydetti.

Türk Ocakları Samsun Şubesi tarafından düzenlenen 'Üniversiteler ve Eğitim' konulu konferansa konuşmacı olarak katılan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan, dünyadaki sosyal ve toplumsal değişimler ışığında üniversitelerdeki eğitimi değerlendirdi.

Ortaçağ döneminde kilise yönetimlerini reddeden üniversitelerin özerk bir yapı olarak ortaya çıktığını hatırlatan Prof. Dr. Akan, bunun sonucunda da eğitim, bilimsel araştırma ve toplumsal sorumluluk gibi 3 unsurun ön plana taşınır hale geldiğini vurguladı. YÖK Kanunu'na göre üniversitelerde nasıl bir eğitim yapılması gerektiği, nasıl mezun yetiştireceklerinin yazıldığı ve adeta emredildiğini ifade eden Akan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üniversitelerin tarihsel süreçte dokunulmazlıkları vardı. Eskiden üniversite üyeleri, saygıyla karşılanırdı. Şimdi ise durum çok farklı. Üniversitelerde meslek sahibi insanlar mı yetiştireceğiz, bilim mi üreteceğiz. Bilimsel araştırmalar dendiği zaman klasik anlamdaki salt bilim değil, teknolojik araştırmalar kastedilir. Yani ticari değeri olan araştırmalar yapmak ve ürün üretmek. Bunun yanında gelişmiş ülkelerdeki bazı şirketler, mal satacakları ülkelerde bir talep oluşturur. Sonra da sattıkları malın yan etkilerini giderecek başka bir ürün satmaya çalışır. Bir kere o ürünü aldınız mı peşi gelecektir. Bugün dünya genelinde eğitim ve bilimsel araştırmalar artık bu şirketler tarafından yönlendiriliyor. Dolayısıyla üniversitelerin özerklikleri ortadan kalkmış oluyor."

2020 yıllarında üniversiteleri bekleyen tehlikeden söz eden rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, üniversitelerin uyanık olması gerektiğinin altını çizdi. Akan, "Uzaktan eğitim denilen internetin yaygınlaşması, üniversitelerin eğitim tekelini ortadan kaldırıyor. Uzaktan eğitim unsurları, sivil toplum örgütlerinin gelişmesi, eğitim fonksiyonu elinde bulunduran üniversitelerin önemini yitiriyor. Global şirketler büyüdükçe üniversitelere olan bağlılık azalacak. Dolayısıyla üniversitelerin bilimsel etkinliği zayıflayacak. Toplumsal sorumluluğu da zaten STK'lar üstleniyor. Üniversiteler artık yavaş yavaş rekabetin soğuk nefesini enselerinde hissedecek. Erken önlem alan üniversiteler ayakta kalacak, önemsemeyenler ise 2020'li yıllarda kapısına kilit varacak." şeklinde konuştu.

Türk üniversitelerinde öğrencisine beceri kazandırma, hastasına hizmet etme, proje çalışmaları yapma heyecanı içinde olan az sayıda akademisyen olduğuna değinen OMÜ Rektörü, bu heyecanın 21. yüzyıl Türkiyesi'nde tüm akademisyenlere ve öğrencilere aşılanamadığına dikkat çekti. Gelecek 5 yıllık dönemde üniversitelere teşvik verilmesini de öneren Prof. Dr. Akan, "Eğer bu teşvik sağlanırsa, çok ciddi bilim adamı birikimi olur. Aksi halde bugün üniversitelere başvuran 600 bin öğrencinin sayısı 10 yıl sonra 500 binlere düşecek. Şu an genç nüfusumuz var. Onlara analiz heyecanı kazandırabilirsek, 2020-2030 yıllarında gelişmiş ve ilerlemiş bir Türkiye görebiliriz. Aksi halde bundan daha kötü durumda bir Türkiye olabilir." ifadelerini kullandı.

Türk Ocakları Samsun Şubesi'nde yapılan konferansa, çok sayıda bilim adamı büyük ilgi gösterdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber