Hak-İş kıdem tazminatı fonundan yana

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, mevcut durumda özel sektörün kıdem tazminatı ödemediğini ifade ederek, fona ilişkin bir düzenlemeye burada birikecek kaynağı kendileri kullanan büyük sermayenin karşı çıktığını söyledi.

Kıdem tazminatı konusunda işçi örgütleri Türk-İş ve DİSK'ten farklı bir tutum takınan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve işveren temsilcisi TİSK'le kıdem tazminatı uygulamasında değişikliği savunan Hak-İş'in Genel Başkanı Uslu, kriz sürecinde yaşanan işten çıkarmaların Türkiye'de kıdem tazminatı konusundaki sorunları somut bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu'nun kriz sürecinde yaşanan işten çıkarmalarla ilgili sözlerini anımsatan Uslu, "Türk-İş Başkanı krizde 500 bin kişi ekmeğinden oldu diyor, peki bunların kaçı kıdem tazminatını aldı, kaçı doğru bir şekilde aldı?" diye sordu.

Kıdem tazminatıyla ilgili ortada bir yığın sorun bulunduğunu ifade eden Uslu, geçen yıl iş hukukuyla ilgili Yargıtay dairesine yaklaşık 42 bin dosya gittiğine ve bunların yüzde 80-85'inin kıdem tazminatıyla ilgili olduğuna dikkati çekti.

Uslu, kıdem tazminatının ödenmesinde, hesaplanmasında, alınmasında sorun olduğunu anlatarak, "Ödeyen de eksik ödüyor" dedi.

"İŞÇİ ALACAĞININ ESİRİ OLUYOR"

İşçilerin kıdem tazminatını yakmamak için "alacağının esiri' olduğunu söyleyen Salim Uslu, şunları kaydetti:

"İşçi kıdem tazminatı alabilmek için yasa dışı çalışma koşullarına razı olmak durumunda kalıyor, yeri geliyor kazanılmış haklarından vazgeçiyor. Fonu kurup iyi işlemesini sağlamak mı, yoksa mevcudu korumak mı akılcı bir yöntem. Fon yağmalanırsa o zaman konuşulur. Ama benim buna karşı şu soruyu sormak da hakkım, 'Peki sen SSK yönetimindeydin neden batırdın?' Mesele senin olman değil, benimde olup senin tutumunu takip etmem lazım. Bir fon olacaksa bunun yönetimi daha katılımcı, daha profesyonel olmalı ve buradaki kaynağı çarçur edecek boşluklar bulunmamalı. Mevcut durumda özel sektör kıdem tazminatı ödemiyor. Büyük sermaye karşı çıkıyor, çünkü bu parayı kullanıyorlar. Büyük işletmeler karşı, çünkü fona her ay ödeme yapmak istemiyorlar ya da kendi fonlarını öneriyorlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber