'Hangi tarlada yetişiyor bu milli eğitim müdürleri' ayıbı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Mayıs 2009 16:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MEHMET KURU

Keloğlan, Milli Eğitim Müdürü ile Müjde Ar'ı karşı karşıya getirdi

ESKİŞEHİR(CİHAN)- Eskişehir Milli Eğitim Müdürü İbrahim Ceylan, öğrencilerin okul araç ve gereçlerinde kullanılan yabancı hayali kahramanları içeren resim ve figürler yerine Nasreddin Hoca ve Keloğlan gibi Türk milli kahramanların figür ve resimlerinin kullanılması için yaptıkları çalışmayı, "Bu sübyancılıktır. Hangi tarlada yetişiyor bu milli eğitim müdürleri' diyen sanatçı Müjde Ar'a sert tepki gösterdi.

Kendisinin devleti ve eğitim camiasını temsil ettiğini belirten Ceylan, açıklamaların saygıdan ve bilimsellikten uzak, rencide edici olduğunu belirterek, "Hoş olmayan konuşmalar. Yaptığımız iş, ciddiyet ve bilgi ister." dedi.

Ceylan, "Kendi kültürümüz için yaptığımız çalışma farklı ülkelerden bile tebrik aldı. Ama içimizden birisi bunu kabullenemiyor. Sanki Türk kültür ve simgelerinin yaygınlaşmasından rahatsız oluyorlar. Demek ki bu insanlar hala kendileri olamamış, batılı hayranlığı sürüyor" ifadesini kullandı.

Konuyla alakalı olarak CİHAN'a açıklamalarda bulunan Ceylan, öğrencilerin okul çantası, araç ve gereçlerinde kullanılan yabancı hayali kahramanları içeren resim ve figürler yerine Türk milli kahramanların figür ve resimlerinin kullanılması için uzun süredir çalışma yaptıklarını ve sonunda Nasreddin Hoca ve Keloğlan gibi kahramanlarda karar kıldıklarını kaydetti.

Ceylan, bir heyet tarafından uzun süredir üzerinde çalıştıkları projeyle amaçlarının, gençleri Türk kültürü, örf adet ve simgeleri ile yetiştirmek ve onların dünya çapında daha geniş kitlelerce tanınmasını sağlamak olduğunu belirtti.

Çocukların kişiliklerinin 10 ile 14 yaşları arasında oturduğunu vurgulayan Ceylan, " Eğitimci olarak çocuklarımızın kişilikleri otururken kendi kültürüyle, örfüyle, simgeleriyle yetişmesini istiyoruz. Bu bağlamda çocuklarımızın okul araç gereç ve kıyafetlerine farklı ülkelerin kültürlerin seçkin karakter ya da figürlerin yerleştirilmesi yerine Türklerin önemli kahraman ve karakterlerinin yer almasını arzuladık" diye konuştu.

Nasrettin Hoca ve Keloğlan karakterlerini kesinlikle kültürel çatışmayı ele almayacağını işaret eden Ceylan, "Çocuklarımızı bu tür figürlerle meşgul ederken kendi kültürümüzün simgelerini de tanıtıp, anlatmış olacağız. Bundan daha güzel, övünülecek başka bir şey olabilir mi?" şeklinde konuştu.

Dünyada bir kültür emperyalizminin olduğunu, ülkelerin kültürlerini, yaşam tarzlarını ve örf, adetlerini çeşitli figürlerle, karakterlerle, tanınmış simalarıyla bunu yapmaya çalıştığını dikkat çeken Ceylan, "İşte bizde, çocuklarımızın kişilikleri otururken bunu farklı ülke kültürleriyle yapmak yerine, kendi kültürümüzle, simgelerimizle, kahramanlarımızla yapmak istedik. Bunu için uğraş veriyoruz. Suçumuz kendi kültür, örf ve âdetimiz geliştirip yaşatmaksa ben bundan mutluluk duyarım." ifadesini kullandı.

"Bizim kimsenin Barbiesi, müstehcenliğiyle işimiz olmaz" şeklinde konuşan Ceylan, sanatçı Müjde Ar'ın yaptıkları çalışmayı küçümseyerek, şahsıyla alakalı yaptığı açıklamaları sert tepki gösterdi.

"Ben bir devletin müdürüyüm. Benim oturduğum makam devleti temsil ediyor, binlerce öğrenciyi ve öğretmeni temsil ediyor." açıklamasını yapan Ceylan, "Bu şekilde bilimsellikten ve saygıdan uzak, rastgele, insanı kırıcı konuşmaların olması hiç hoş değil. Bunlar yakışıksız. Yaptığımız işler ciddiyet ve bilgi ister. 4 tane insan çıkıp uzmanı olmadığı alanda, milyonlarca insanın önünde rastgele konuşuyor. Bu böyle olmamalı. Konuşulanlar kırıcı, rencide edici olmamalıdır. İnsanı küçük düşürücü hale getirmemelidir. Nihayetinde karşılarındaki de bir insan ve devletin temsilcisi. Bir saygının olması lazım." şeklinde konuştu.

Yaptıkları çalışmanın yurtdışından bile takdir alırken, kendi insanlarından tepki almasını ise hiç yakıştıramadıklarını vurgulayan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bakın bizim çalışmamızı ABD, Almanya ve Belçika'dan destek ve tebrikler geldi. (Türk kültürünün tanıtımı, çocuklar için güzel bir adım) dediler. Bu bizi duygulandırdı. Çünkü kültürümüz için yaptığımız bu iş yurt dışında bile ilgi görmüş, destek almış. Fakat bakıyorsunuz kendi içimizden birileri kültürümüz, örfümüz, simgelerimiz için yaptığımız bu işleri kabullenemiyor. Sanki bunların yaygınlaşmasından rahatsız olanlar var. Çünkü bu insanların içindeki batılılaşma hayranlığı hala sürüyor. Demek ki hala kendileri olamamışlar."

OLAY

Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğrencilerin okul çantası, araç ve gereçlerinde kullanılan yabancı hayali kahramanları içeren resim ve figürler yerine Nasrettin Hoca ve Keloğlan gibi Türk milli kahramanların figür ve resimlerinin kullanılması için yaptığı çalışma önceki gün bir televizyon programında tartışılmıştı.

Programda, sanatçı Müjde Ar, sert ifadelerde bulunarak, 'Bunun adı sübyancılıktır. Ay bana bir şey oluyor. Barbie bebekleri modernliği temsil etmektedir. Hangi tarlada yetişiyor bu milli eğitim müdürleri" ifadesini kullanmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber