Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı

Haber Giriş : 29 Aralık 2004 16:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asgari ücrette yapılan yüzde 10'luk artışı değerlendiren Ege Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Aydoğuş, asgari ücretteki artışın yeterli olmadığını, ancak artık kimsenin asgari ücrette 1960-70'lerdeki gibi yüksek bir artış beklememesi gerektiğini belirtti.

Asgari ücrete, refah devleti çerçevesinde bakılması gerektiğini belirten Aydoğuş, işsizliğin çok yüksek olduğu liberal ekonomilerde yaşanan yoğun rekabet dolayısıyla, ücretleri belli bir sınırda tutmak ve ücretin çok düşük olmasına engel olmak amacıyla asgari ücret belirlendiğine dikkat çekti. Ancak asgari ücretin "refah ücreti" olarak düşünülmemesi gerektiğini belirten Aydoğuş, adından da anlaşıldığı üzere asgari yaşam koşullarına göre ayarlandığını dile getirdi.

Net 350 milyonluk asgari ücretin belirlenmesindeki etkenlere değinen Aydoğuş, bu konudaki temel belirleyicinin, ekonominin içinde bulunduğu durum olduğunu belirtti. Asgari ücretin yüksek olarak belirlenmesinin, ihracat üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ve ülkenin dış piyasalarda rekabet gücünü düşürebileceğini ifade eden Aydoğuş, işgücünün önemli bir maliyet unsuru olmasından hareketle "Ülkenin dışa açılmışlık derecesi yüksekse, asgari ücret düşük olmak zorunda" dedi.

Prof. Dr. Aydoğuş, yüksek asgari ücretin, istihdam üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini ve kayıt dışı istihdamın artmasına neden olacağını belirtti. Bunların yanında, çalışanların büyük kesiminin asgari ücretle çalıştığı bir ülkede asgari ücretin yüksek tutulmasının, genel ücretlerin yükselmesi ve iç piyasanın canlanması anlamında olumlu etkileri olabileceğini belirten Aydoğuş, ancak böyle bir ortamda ise enflasyon konusunun sorun oluşturabileceğine dikkat çekti. Asgari ücret üzerinden alınan vergilerin yüksekliğine değinen Aydoğuş, uzun vadede asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerektiğini, ancak bunun maliye üzerinde yaratacağı önemli etkilerden dolayı bu ortamda yapılacak fazla bir şey olmadığına dikkat çekerek, Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik ortamda, vergi dilimlerinin düşürülmesinin hazineye ek yük getireceği anlamına geldiğini söyledi. Aydoğuş, ayrıca AB sürecinde de bu yönde fazla değişiklik olmasını beklemediğini sözlerine ekledi.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber