Adli Tıp Kurumu'na AKP döneminde 40 personel atandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mayıs 2009 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Adli Tıp Kurumunun, özellikle 2003-2008 yılları arasında yapılan teknolojik yatırımlarla dünyanın en saygın adli tıp kurumlarından biri haline geldiğini bildirdi.

Ergin, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün soru önergesine verdiği yanıtta, 2003-2008 yılları arasında Adli Tıp Kurumuna farklı dallarda 22 kişinin atandığını, aynı tarih aralığında, çeşitli bölümlerde görev yapan 9 personelin de kurumdan ayrıldığını belirtti.

Bakan Ergin, Türkiye'de 2003-2008 tarihleri arasında Adli Tıp Kurumu 6. Adli İhtisas Kurulunda 24 bin 339 görüş tanzim edildiğini, bunların yaklaşık 8 bininin çocukların ruh sağlığı ve cezai ehliyeti ile ilgili olduğunu ifade etti.

Beden ve ruh sağlığının bozukluğunun tespitine yönelik her vaka için bilimsel kriterlerin kullanıldığını vurgulayan Ergin, her vakanın olay öncesi, olay sırası ve olay sonrası farklı özellikler gösterebileceğini, psikolojik değerlendirmenin buna göre yapıldığını belirtti.

Bakan Ergin, yapılan araştırmalara göre, Türkiye genelinde 77 çocuk psikiyatri uzmanı olduğunu, sayının azlığı nedeniyle bu uzmanların temininde güçlük yaşandığını ifade etti. Ergin, çocuk psikiyatri uzmanının bulunmadığı durumlarda muayeneyi, çoğu yerde olduğu gibi ergen psikiyatri uzmanının yaptığını kaydetti.

-ADLİ TIP KURUMU PERSONELİ-

Adli Tıp Kurumunun, Bakanlığın 2003-2008 yılları arasında yaptığı teknolojik yatırımlarla dünyanın en saygın adli tıp kurumları arasında bulunduğunu vurgulayan Ergin, kurumun bu dönemde Avrupa Adli Tıp Enstitüleri Ağına üye olduğunu anımsattı.

Sadullah Ergin, 21'i İstanbul Üniversitesi Cerrah Paşa Tıp Fakültesinden olmak üzere Türkiye'deki değişik üniversitelerden toplam 26 akademik unvanlı personelin, kurumda ikinci görevli olarak çalıştığını bildirdi. Ergin, Adli Tıp Kurumu ihtisas kurulları başkan ve üyeliklerine ise 2002-2008 yılları arasında 16 asıl, 24 ikinci görevli olmak üzere toplam 40 personelin atandığını kaydetti.

Adli Tıp Kurumuna gelen dosyaların çok değişik faktörlere bağlı olarak, değişik zaman süresinde sonuçlanabildiğini belirten Ergin, şunları kaydetti:

''Dosya, incelendiğinde hiçbir eksiğinin olmaması, müzekkereye gerek duyulmaması halinde ortalama 1,5-2 ay arasında çıkabilir. Ancak dosyanın birkaç ihtisas dairesi ile ihtisas kurulunu ilgilendirmesi halinde bu süre uzayabilir. Adli Tıp Kurumuna yılda ortalama 100 bin dosya geliyor ve bunlar sonuçlanıyor. Hangi dosyanın uzun, hangi dosyanın kısa sürede çıktığı konusu adli tıbbi açıdan önemli olmaması nedeniyle kurumda böyle bir istatistiki bilgi bulunmuyor,''

Ergin, ayrıca kuruma son 5 yılda 11 bin 170 maluliyet oranı tayini, 407 meslek hastalığı dosyasının geldiğini bildirdi.

Bakan Ergin, Adli Tıp Kurumunun, bilimsel görüşlerini hiçbir etki altında kalmadan, tamamen bilim ışığı altında, dünya standartlarını gözeterek tanzim ettiğini, adaletin daha hızlı gerçekleşmesine katkı sağladığını ifade etti.

-RAPORLARLA İLGİLİ ŞİKAYETLER-

Ergin, Adli Tıp Kurumunun tanzim ettiği görüşlerle ilgili zaman zaman Adalet Bakanlığına şikayetlerin geldiğini belirtti. Söz konusu şikayet dilekçelerinin, Adli Tıp Kurumu Başkanlığına gönderildiğini ifade eden Ergin, şöyle devam etti:

''Bu dilekçeler, genel hükümler kapsamında işlem yapılmak üzere Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına da iletiliyor. Son 3 yıldır Bakanlığımız tarafından Bakırköy Cumhuriyet Savcılığına iletilen şikayet dilekçeleriyle ilgili yapılan soruşturmalarda, hakkında dava açılmış herhangi kurul üyesi yoktur. Disiplin açısından yapılan incelemelerde de son 3 yılda hiçbir kurul üyesine disiplin işlemi yapılmamıştır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber