Baykal, 2 yıl sonra 'af' noktasına geldi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Mayıs 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP lideri Deniz Baykal'ın ?Silahları bırakın sözünün altında af iması yatıyor' dedikten iki yıl sonra sonra ?PKK silah bıraksın, af çıkar' diyerek tam aksi bir açıklama yapması dikkat çekti.

Baykal'ın iki yıl önce Başbakan Erdoğan'ın Kürt sorunun çözümüne yönelik yaptığı ?Amaç silahları bıraktırmak' sözlerini eleştirip karşyı çıkması, devam eden çözümsüzlüğün nedeni olarak değerlendirildi. İki yıl içinde farklı iki düşünceyi savunan Baykal'ın bu tavrını değerlendiren uzmanlar herşeye rağmen Baykal'ın af meselesini gündeme getirmesinin önemli olduğunu belirterek ?Doğruyu geç de olsa gördü. Bu yaklaşımının içeriği tartışılır ama geçmişe oranla olumlu yaklaşımlar sergiliyor' diyor.

SÜRECİ YÜREKLENDİRİYOR

Prof. Dr. Mümtazer Türköne: Baykal'ın açıklamasını geleceğe yönelik bir açılım olarak değerlendirmek lazım. Durum ilk defa bu kadar ikna edici olarak ortaya çıkıyor. Baykal'ın açıklaması da terörün sona erdirilmesi ve Kürt sorununun çözülmesi için Cumhurbaşkanı'na verilen bir destek oluyor. Son açıklamalarıyla bu süreci yüreklendirmeye, barışa giden yolu açmaya destek verdiğini düşünüyorum. Türkiye'nin geçmişte kaybettiği fırsatları hatırlarsak sadece Baykal'ın değil birçok kişinin hatası vardı.

GEÇMİŞE ORANLA OLUMLU

Etyen Mahçupyan: Kürt sorununa ilişkin Baykal'ın bir referans olduğunu düşünmüyorum. Baykal Türkiye'nin ruh halini anlayamaz. Dolayısıyla ciddiye alabileceğim bir şey değil. Bugün bu söylenebildiği için, bunun altından yeni bir söylem müsade etmediğinden söylüyor. İki yıl sonra daha otoriter bir zemine de kayabilir.

Oral Çalışlar: Baykal şimdiye kadar bu konuda olumsuz tavır alıyordu. Ancak şimdi üslubunu değiştirdi. Tartışılır ama geçmişe oranla olumlu yaklaşımlar sergiliyor.

Can Paker: İyi bir açıklama. Silahla bu işin olmayacağını Deniz Bey benden çok daha iyi bilir. Her halde siyasi pozisyonu öyle söylemesini icap ettiriyordu. Geç de olsa doğruyu ifade etti, taktir edilir. HABER MERKEZİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber