Bazı sosyal güvenlik uzmanları web sitelerindeki ücretli uygulamaya yönlendirme yapıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş yönetimi, ?çalıştıkça emekli aylıklarının düşeceği? şeklinde genel bir değerlendirme yapmanın doğru olmadığını belirterek, bu tür değerlendirmelerin ?sigortalıların kafalarını karıştırmaya yönelik olduğunu? savunduBağlı sendikalara gönderilen yazıda, yazılı ve görsel basında ?çalıştıkça emekli aylıklarının düşeceğine? ilişkin haberlere yer verilmesinin, işçileri tedirgin ettiği belirtildi. Emekli aylıklarının, her sigortalının kazancına, prim gün sayısına ve yaşına göre farklı miktarlarda hesaplanacağı vurgulanan yazıda, şunlar kaydedildi:

?Bu tür genel değerlendirmelerdeki amaç sigortalıların kafalarını karıştırarak, bazı uzmanların internet ortamında oluşturdukları ücretli web sitelerinde ücret karşılığı emekli aylıklarını hesaplatmaktır. İşçilerimizin bu tür haberlere itibar etmeyerek, kendileri ile ilgili bilgileri kurumun sosyal güvenlik il ve merkez müdürlüklerinden öğrenmeleri gerekir.?


- Türk-İş yönetimi, "çalıştıkça emekli aylıklarının düşeceği" şeklinde genel bir değerlendirme yapmanın doğru olmadığını belirterek, bu tür değerlendirmelerin "sigortalıların kafalarını karıştırmaya yönelik olduğunu" savundu.

Konfederasyon yönetimi, "çalıştıkça emekli aylıkları düşecek" şeklindeki değerlendirmeler nedeniyle teşkilatını bir yazıyla uyardı.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Mali Sekreter Ergün Atalay imzasıyla konfederasyona bağlı sendikalara gönderilen yazıda, son günlerde yazılı ve görsel basında "çalıştıkça emekli aylıklarının düşeceğine" ilişkin haberlere yer verilmesinin, işçileri tedirgin ettiği belirtildi.

Yazıda, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, bu tarihten sonraki yıllarda emekli olan sigortalı işçilere;

-31 Aralık 1999 tarihinden önceki hizmetleri için bu sürede geçerli olan mevzuat hükümlerine göre,

-1 Ocak 2000 ila 1 Ekim 2008 tarihleri arasındaki hizmetleri için bu sürede geçerli olan mevzuat hükümlerine göre,

-1 Ekim 2008 tarihinden sonraki hizmetleri için Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümlerine göre, yapılacak hesaplama sonucu emekli aylığı ödeneceği ifade edildi.

Emekli aylıklarının, her sigortalının kazancına, prim gün sayısına ve yaşına göre farklı miktarlarda hesaplanacağı vurgulanan yazıda, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle sigortalının çalıştıkça emekli aylıklarının düşeceği şeklinde genel bir değerlendirme yapmak doğru değildir.

Bu tür genel değerlendirmelerdeki amaç sigortalıların kafalarını karıştırarak, bazı uzmanların internet ortamında oluşturdukları ücretli web sitelerinde ücret karşılığı emekli aylıklarını hesaplatmaktır.

İşçilerimizin bu tür haberlere itibar etmeyerek, kendileri ile ilgili bilgileri kurumun Sosyal Güvenlik İl ve Merkez Müdürlüklerinden öğrenmeleri, tereddüt ettikleri konuları konfederasyonumuza iletmeleri mağduriyetlerini önleyecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber