TBMM'de bu hafta neler görüşülecek?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Mayıs 2009 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu, bu hafta da yoğun bir çalışma yapacak. Meclis, haftaya bir aydır Türkiye gündeminde bulunan Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili kanun tasarısını görüşerek başlayacak.

Genel Kurul, 2 Haziran Salı günü, toplam altı maddeden oluşan ve ilk dört maddesi kabul edilen Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle ilgili kanun tasarısının kalan maddelerini görüştükten sonra ihaleye ilişkin düzenlemeleri içeren ikinci maddeyi tekriri müzakere (yeniden görüşme) yöntemiyle tekrar ele alacak.

Genel Kurul, 3 Haziran Çarşamba günü de Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kurulmasına ilişkin kanun tasarısını görüşecek.

Tasarı, terörle mücadelede kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını içeriyor. Buna göre, Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak. Müsteşarlık bünyesinde istihbarat değerlendirme merkezi oluşturulacak. Gizlilik içeren işler için bütçesine, örtülü ödenek konulacak.

Meclis, 4 Haziran Perşembe günü Gelir Vergisi Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören tasarıyı ele alacak. Tasarıya göre, KOBİ birleşmelerinde Kurumlar Vergisi, 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli uygulanacak.

Genel ve özel bütçeli idarelere yapılan motorlu taşıt teslimi ve kiralanması; KDV ve Gümrük Vergisi dahil her türlü vergiden muaf olacak. Cep telefonu ithalinde 40 lira ÖTV alınacak. Bakanlar Kurulu, bu tutarı 3 kat artırabilecek.

Yabancı film yapımcıları, KDV iadesiyle teşvik edilecek. Mecliste kadro karşılığı sözleşmeli olarak istihdam edilenlere ödenecek özel hizmet tazminatı tutarını belirleme yetkisi, TBMM Başkanlık Divanına bırakılacak. Vergi davalarında, avukatlık ücreti maktu olarak belirlenecek.

Genel Kurul, daha önce alınan karar gereğince 5 Haziran Cuma günü de çalışacak. Meclis, cuma günü, Konya, Kayseri ve İstanbul'da özel vakıf üniversiteleri kurulmasına ilişkin kanun tasarısını görüşecek.

Genel Kurul, salı günü 15.00-21.00, çarşamba, perşembe ve cuma günleri de 11.00-21.00 saatleri arasında çalışacak.

Gündemin ön sıralarında yer alan tasarıların yasalaşması durumunda sırasıyla Gümrük Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarısı ile Denizcilik Müsteşarlığının kuruluşuna ilişkin KHK'da değişiklik öngören teklif görüşülecek.

-KOMİSYONLAR-

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, 4 Haziran Perşembe günü, Cumhurbaşkanı tarafından bir kez daha görüşülmek üzere 7 Haziran 2007'de TBMM'ye iade edilen yabancıların çalışma izinlerine ilişkin kanunu görüşecek.

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, Ankara'da Turgut Özal Üniversitesi kurulmasını düzenleyen kanun tasarısını ele alacak.

Adalet Komisyonu, çarşamba günü Çek Kanunu Tasarısını görüşecek.

Denetim faaliyetlerini sürdürecek olan KİT Komisyonu da çarşamba günü TOKİ, Perşembe günü de TRT'nin 2007 yılı hesaplarını denetleyecek.

Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu da 2 Haziran Salı günü TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil ile THY yöneticisi Kemal Yıllıkçı'yı dinleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber