Yaz kararnamesinde, idarî yargı hâkimlerinin atamalarında uygulanacak ilkeler

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Haziran 2009 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2009 yılı Yaz kararnamesinde, idarî yargı hâkimlerinin atamalarında uygulanacak ilkeler:

1- Kur'a ile 3. bölgelere atananların o bölgede beş yıllık asgari hizmet süresini doldurmamaları halinde bir üst bölgeye atamaları yapılmayacaktır. Ancak, ilgililerin o yerde 2 yıllık hizmet sürelerini doldurmaları kaydıyla ve talep etmeleri durumunda bir başka 3. bölgeye atanma talepleri ihtiyaç ve hizmet gerekleri göz önüne alınarak değerlendirilecektir.

2- İdarî Yargı Hâkim ve Savcıları Hakkında Uygulanacak Atama Yönetmeliğinin 19. maddesine göre ataması yapılacak olan ve hâlen 1. ve 2. bölgelerde görev yapan hâkimler için 31.08.2009 tarihi itibariyle 4 yıl çalışmış olma şartı aranacaktır.

3- Birinci sınıfa ayrılmamış olup, 1. bölgede çalışanlardan alt bölgelerde 5 yıllarını tamamlamamış olanlar 1. bölgede 4 yıllarını doldurmaları halinde alt bölge hizmetlerini tamamlamak üzere taslağa alınacaklardır.

4- Birinci sınıfa ayrılmasına rağmen hâlen 2. veya 3. bölgelerde çalışan, alt bölge hizmetlerini yapmış ve son görev yerlerinde iki yıllarını dolduran hâkimler, ihtiyaç hâlinde 1. bölgelere atanmak üzere kararname taslağına dahil edilecektir.

5- Eş olan hâkimlerin, eş durumu sebebiyle atamaları 3. bölgede gerçekleştirilir. Eşlerden biri daha üst bölgede bulunsa veya daha üst bölgeye gitmeye hak kazanmış olsa bile, atama alt bölgede bulunan eşin bulunduğu yerde veya aynı bölge seviyesindeki bir yerde gerçekleştirilebilir.

Eşi başka kurumda çalışan hâkimlerin atama isteminin kabul edilebilmesi eşin mensup olduğu meslek ve kurum itibariyle ilgilinin bulunduğu yere veya yakınındaki bir bölgeye atanmasına imkân bulunmamasına bağlıdır.

Eşleri öğretmen olan hâkimlerden atanma talebinde bulunanların, bölge hizmet sürelerinin hesaplanmasında 31.10.2009 tarihi esas alınacak olup, Sonbahar kararnamesinde zorunluluk olmadıkça atamaları yapılmayacaktır.

Eş durumu nedeniyle atanmış olanlar, bir yıl geçmeden aynı nedenle yeniden atanma talebinde bulunamayacaktır.

6- İlgililerin bulunduğu bölgede hizmet etmesi hâlinde kendisi, eşi veya çocuklarının sağlık yönünden hayatî bir tehlike doğuracağı, resmî bir hastane sağlık kurulu tarafından rapor ile tespit edilenler, tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurumunun bulunduğu veya yakınındaki bir yere öncelikle atanırlar. Söz konusu raporun, ilgilinin iyileşmesi için mahal ve sağlık kurumları itibarıyla nerelerde ve hangi koşullarda tedavi olması gerektiği hususlarını da içermesi gerekir.

Hayatî tehlike teşkil etmemekle beraber tedavi ve kontrolün bir sağlık kurumunda yapılması zorunlu bulunan hastalık hâllerinde (resmî bir hastane sağlık kurulu tarafından rapor ile tevsik edilmesi ve söz konusu raporun, ilgilinin iyileşmesi için mahal ve sağlık kurumları itibarıyla nerelerde ve hangi koşullarda tedavi olması gerektiği hususlarını da içermesi kaydıyla) kadro durumlarının elverdiği ölçüde, ilgilinin istekleri değerlendirilir.

7- Hâkimlerin kendilerinin veya eşlerinin memleketlerine atanmaları, ancak o yerin büyükşehir belediyesi olması hâlinde mümkündür.

8- Disiplin taslağına, kınama ve üzeri disiplin cezası alanlar ile hakkında idarî bir tasarrufla görev yerlerinin değiştirilmesi istenilen hâkimler dahil edilecektir.

9- Birinci Sınıf Olan Hâkim ve Savcıların Çalışmalarının Değerlendirilmesi Esaslarına İlişkin Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun 26.01.2004 tarih ve 16 Sayılı İlke Kararı uyarınca, 3 yıllık incelemeleri sonucunda başarısız olan hâkimler taslağa alınacaktır.

10- Atamaya esas sürelerin hesabında, 5435 sayılı Yasa ile meslekte geçmiş sayılan süreler dikkate alınmaksızın, yabancı dil eğitimi, TODAİE, askerlik, ücretsiz izin, avukatlık, başka kurumlarda geçen süreler düşüldükten sonra, meslekte fiilen geçirilen süreler esas alınacaktır.

11- Bu özel ilkeler dışındaki atamalar, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin genel hükümleri ve asgarî atama süreleri gözetilerek yapılacaktır.

12- Atanma talebinde bulunacak hâkimlerin Atama Talep Formlarını 15 Haziran 2009 tarihine kadar Bakanlıkta olacak şekilde, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı aracılığıyla fizikî olarak göndermeleri gerekmekte olup, belirtilen tarihten sonra gelen talepler dikkate alınmayacaktır.

Hususlarında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca 28.05.2009 gün ve 03 sayı ile ilke kararı alınmıştır.

Not : Eş, sağlık, öğrenim durumu gibi nedenlerle atanma talebinde bulunacak olan hâkimlerin eşlerinin çalıştıkları kurum unvanları ile branşlarını (subay, öğretim üyesi, öğretmen, doktor, noter, hazine avukatı, mimar, mühendis vs.) sağlık, öğrenim ve benzeri durumlarını gösterir belgelerini tayin talepleri ile birlikte göndermeleri gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber