'Makinist kızlar' yetişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2009 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sivas'ta TCDD ve diğer raylı ulaşım sistemlerinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü ve özellikle makinist ihtiyacını gelişen teknolojiye uygun olarak karşılamak amacıyla Anadolu Teknik, Anadolu Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde kurulan Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı Makine Bölümü'nde aralarında 3 kız öğrencinin de bulunduğu gençler makinist olmak için eğitim alıyor.

Kentte 2004-2005 eğitim öğretim yılında açılan Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı Makine Bölümü'nde eğitim alan öğrenciler, Devlet Demir Yollarında (DDY) makinist olarak görev yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye'de binlerce üniversite öğrencisinin mezun olduktan sonra işsiz kalmasına rağmen lise düzeyindeki Raylı Sistemler Teknolojisi Alanı, sahada verdiği başarılı eğitimle kalifiye eleman yetiştiriyor.

Bu yıl ilk mezunlarını verecek olan iş garantili lisenin bu bölümünde 207 öğrenci öğrenim görüyor.

Okulun 10. sınıfında öğrenim gören Sümeyra Tanrıverdi, Merve Boylu ve Habibe Yıldırım adlı kız öğrenciler de, erkek arkadaşlarıyla birlikte DDY'de makinist olarak görev alabilmek için eğitimlerini tamamlamaya çalışıyorlar.

Önümüzdeki yıl sahaya inerek stajlarını demir yolları bünyesinde yapmaya başlayacak olan kız öğrenciler, erkek arkadaşlarıyla birlikte kaynak yapıyor, demir işliyorlar.

-İŞSİZ KALMAMAK İÇİN MAKİNİST OLACAKLAR-

Kız öğrencilerden Sümeyra Tanrıverdi, bu bölümü gelecek kaygısı olmadan işsiz kalmamak için seçtiğini belirtti.

Türkiye'de işsizlik sorunu olduğunu, seçtikleri meslekle kendileri için bu sorunun ortadan kalktığını ifade eden Tanrıverdi, ''o kadar insan üniversitede emek veriyor, dirsek çürütüyor, emeklerinin karşılığını alamıyor. Bizim önümüz açık. Emeğimizin karşılığını alabilmek için bu bölümü seçtik'' dedi.

Tanrıverdi, erkek ağırlıklı bölümde zorluk yaşamadığını da belirterek, arkadaşlarının önemli desteğini gördüğünü kaydetti.

Merve Boylu ise bu bölümü ilk seçtiklerinde yadırgandıklarını, tasvip edilmediklerini belirterek, ancak eğitimi almaya başladıktan sonra bölümü çok sevdiklerini söyledi. Eğlenceli bir bölüm olduğunu, zorluk yaşamadığını anlatan Boylu, ''biz buradan hava ve kara yollarına meydan okuyoruz. İyi birer makinist olacağız'' dedi.

Bölüm öğrencilerinden Emre Ayrancı ve Murat Mert de, TCDD'nin makinist ihtiyacının arttığını, bölümlerinin açılmasıyla birlikte bu ihtiyacın kendileriyle karşılanacağını belirterek, bölümlerinin tanınmasını ve daha fazla öğrencinin bu okulda eğitim almaya gelmesini istediklerini kaydettiler.

Anadolu Teknik, Anadolu Meslek ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Nihat Mazlum da, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ve DDY arasındaki protokolle Raylı Sistemler Teknolojisi Makine Bölümü'nün kurulduğunu belirtti.

Bu bölüme OKS ile girilebildiğini ifade eden Mazlum, bölümün bu yıl ilk mezunlarını vereceğini, mezun olacak 25 öğrencinin demir yolları bünyesinde hizmet vereceklerini söyledi.

Türkiye'de raylı sistemler teknolojisi alanında iş gücü açığının çok fazla olduğunu, bu nedenle mezunların iş bulmalarının çok kolay olacağına işaret eden Mazlum, ''öğrencilerimiz şanslılar. Mezuniyetleriyle birlikte direkt olarak işe başlama garantileri bulunuyor'' dedi.

Okullarında 8 ayrı alanda eğitim verildiğini, 957 öğrencinin öğrenim gördüğünü ifade eden Mazlum, bu öğrencilerden 320'sinin Anadolu Teknik, 430'unun Endüstri Meslek, 207'sinin ise Anadolu Meslek Lisesinde öğrenim gördüğünü kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber