Bakan Çoşkun: DPT, DİE ile birleşsin

Haber Giriş : 30 Aralık 2004 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) ?bürokratik engel' haline geldiğini belirterek, kurumun Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) ile birleştirilmesini istedi.

Coşkun'a göre iki kurumun birleşerek, Türkiye'nin tabii kaynakları, ekonomik açıdan gelişmişliğini değerlendiren bir ?Stratejik Araştırmalar Merkezi' haline getirilmesi daha faydalı olacak.

Gazetemizin Ankara Temsilciliği'ne konuk olan Bakan Coşkun, DPT'nin kamu hizmetlerinde gereksiz bir şekilde bürokrasiyi artıran bir kurum haline geldiğini ve fonksiyonelliğini yitirdiğini savundu. Bakanlık bütçeleri hazırlanırken, ilk teklifin sunulduğu DPT'nin, bunu Maliye Bakanlığı'na bildirdiğini, oradan gelen cevaba göre ödeneğin bütçeye konulduğunu anlatan Coşkun, ?Bu durum, zaman ve kaynak israfına yol açıyor.? dedi. Ödenekleri Maliye'nin verdiğini ve ?neyin ne olacağını' bildiğini vurgulayan Coşkun, kurumun bağlayıcı, karar verici, icracı durumdan çıkarılması gerektiğini kaydetti. Devlet Bakanlığı'nın işleyişinde, Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden ayrıldığına dikkat çeken Coşkun'a göre, Başbakan'ın yoğun programı ve iş yükü dolayısıyla devlet bakanlarına ihtiyacı oluyor. AB ülkelerindeki devlet bakanları parça iş yapar, başbakan meşguldür. Bir konu verir. Onunla ilgilenir, o işi bitirir. Türkiye'de ise bir alandan sorumlu hale getirilmiş; Çocuk Esirgeme'den, Diyanet'ten sorumlu. Şeker Üst Kurulu'nun 9 milyon ton pancar ekim kararını DPT'ye bildirdiğini belirten Coşkun, ?DPT de Hazine'ye bağlı KİT Genel Müdürlüğü'nden görüş istemiş. 500 bin ton eksik onay vermişler. İtiraz ettik. Yazışmalar DPT üzerinden gönderildi. KİT Genel Müdür Yardımcısı, ?Bakanlığın ısrarı üzerine 9 milyon ton yaptık. Ama bu 500 bin ton şekerin maliyeti 85 trilyon lira eder. Bu yüzden ülkenin mali dengeleri bakımından dikkat edilmesi ve tedbir alınması gerektiği düşüncesindeyiz' diye not düşmüş. Artık kâr eden KİT'lere Hazine'nin karışmaması lazım.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber