Sigaranın bir zaraı daha ortaya çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2009 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Ege Üniversitesi (EÜ) Aile Planlaması, İnfertilite Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Tavmergen, nikotinin, gerek sperm gerekse yumurta genetik şifresini bozarak gebelik oluşmasını engellediği açıkladı.

Prof. Dr. Erol Tavmergen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, sigara içmenin gebe kalmayı olumsuz etkilediğini, son senelerdeki bazı çalışmaların ortaya koyduğunu söyledi. Sigara kullanımı yüzde 40 oranında hamileliği engellediğini belirten Tavmergen, "Günde 15'ten fazla içenlerde sperm ve yumurtanın DNA yapısı bozulmaktadır. Bu sebeple tüp bebek tedavisi planlayanların, en az üç ay önceden sigarayı bırakması gerekir." dedi.

Aşırı kilolu veya aşırı zayıf olmanın da çocuk sahibi olmayı veya tedavi başarısını olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Tavmergen, ayrıca tiroid hormonlarının çalışmasındaki düzensizliklerin de gebeliği zorlaştırdığını, sıklıkla gözden kaçan bu durumun, tedavi planlamadan önce dikkate alınmasının önemini dile getirdi.

Yardımcı üretim teknikleri uygulamalarında başarının, kadının yaşıyla doğrudan ilgili olduğunu vurgulayan Erol Tavmergen, şunları söyledi: "Kadın yaşının 35'in üzerinde olması, gebe kalma başarısını oldukça olumsuz etkilemektedir. Hele 38'i geçmesi, ihtimali daha da azaltmaktadır. Bu sebeple çocuk arzu eden çiftlerin, geçmişlerinde bildikleri bir hastalık bulunması halinde, mesela miyom, endometriosis, çikolata kisti, dış gebelik veya apandisit sebepleriyle karın içi ameliyat geçirilmişse, erkeğin sperm sayısı az veya azospermi (menide sperm hücresi yokluğu) mevcutsa uzmanlara veya deneyimli bir infertilite merkezine zaman kaybetmeden başvurmaları önem taşımaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber