Liselerde, anne-babanın işyerine yakın okula kayıt imkanı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarına tanımadığı birçok kolaylığı, kayıt sırasında liselere tanıdı. Liselerde kontenjan açığı bulunması halinde, öğrencinin kardeşinin eğitim gördüğü veya anne-babasının işyerine yakın okula kayıt yaptırabilmesi sağlandı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yayınladığı genelgede, kontenjan belirlemesi yapılırken, sınıf mevcutlarının 40'ı aşmayacak şekilde planlanması gerektiği talimatı verdi.

Hürriyet

Veli nerede okul orada

Lise öğrencileri, bundan böyle kardeşlerinin okuduğu ya da ebeveynlerinin çalıştığı işyerlerine yakın herhangi bir okulda eğitimlerine devam edebilecekler. Kayıt için başvuran öğrenci, boş kontenjandan yararlanabilecek.

YAKUP BULUT / ANKARA

İlköğretimde ikametgah bölgesindeki okul dışında kayıt olanağı tanınmazken, liselerde kardeş okuluna veya anne-babanın işyerine yakın okula kayıt imkanı tanındı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu tarafından liselere kayıtla ilgili yayımlanan genelgede, "Kontenjan açığı bulunması halinde öğrencisini, kardeşinin öğrenim gördüğü veya anne-babanın çalıştığı işyerinin bulunduğu alanın dahil olduğu okula kayıt yaptırmak isteyen veli talepleri de Öğrenci Yerleştirme Komisyonlarınca değerlendirilecektir" denildi.

SINIFLAR EN FAZLA 40 KİŞİLİK

Kontenjan belirlemesi yapılırken, sınıf mevcutlarının imkânlar dâhilinde 40'ı aşmayacak şekilde planlanması öngörüldü. Terör saldırıları sonucu şehit olan ya da malul duruma düşen öğretmenlerin çocukları ile şehit, malul ve muharip gazi çocukları, ikametgah şartı aranmaksızın istediği okula kayıt yapabiliyor. Özel eğitim gerektiren öğrenciler de, genel veya meslek liselerine kayıt olabiliyor. Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına elektronik ortamdaki öğrenci kayıtları, genel lise ve meslek lisesi müdürlüklerince 3-28 Ağustos 2009 tarihleri arasında yapılacak.

MESLEK LİSELİYE SINIR YOK

Genel liselere aday kayıtlarında "bölge ve ikametgah adresi" esas alınacak. Adayın ikameti, Öğrenci Yerleştirme Komisyonları tarafından belirlenmiş okulun bölge sınırları içindeyse kayıt yapılacak. Meslek liselerine kayıtlarda, bölge sınırlaması olmaksızın 10 okul tercihi yapılacak. Adaylar hem genel liseye hem meslek lisesine

kayıt yaptıramayacaklar.

PUAN VE YAŞA GÖRE ÖNCELİK

Okullara ayrılan kontenjandan fazla başvuru olması durumunda ise, öncelik ilk olarak ilköğretim diploma puanı yüksek olanın, eşitlik halinde de yaşı küçük olan öğrencinin olacak. Kontenjan yetersizliğinden ve bölgedeki genel liselere kayıt yaptırılamaması durumunda öğrenciler, meslekî ve teknik ortaöğretim kurumlarına yönlendirilerek gerektiğinde bu okullarda ikili öğretim yapılacak. Bu arada, Öğrenci Yerleştirme Komisyonları tarafından kayıt listeleri onaylanacak ve en geç 4 Eylül 2009 tarihinde "www. meb.gov.tr" internet adresinden ilan edilecek. Mazeretleri nedeniyle kayıtlarını yaptıramayan öğrencilerin mağduriyetine sebep verilmemesi için kayıt ve yerleştirme işlemleri ise sürdürülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber