Gelir Vergisi Kanunu değişiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 10:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının 1. bölümü kabul edildi. Tasarının kabul edilen maddelerine göre, gelir vergisinden muaf tutulan ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebebiyle verilen tazminat ve yardımlara, işe başlatmama tazminatı dahil edilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının 1. bölümü kabul edildi.

Tasarının kabul edilen maddelerine göre, gelir vergisinden muaf tutulan ölüm, sakatlık, hastalık ve işsizlik sebebiyle verilen tazminat ve yardımlara, işe başlatmama tazminatı dahil edilecek.

Asgari geçim indiriminde, ücretlerin vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulandıktan sonra, varsa teşvik amaçlı diğer indirim ve istisnalar dikkate alınacak.

Gelir ve kurumlar vergisi indirim kalemlerine, iktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine yapılan nakdi bağış ve yardımlar dahil edilecek.

Lisanslı depo işletmesine teslim edilen tarım ürünleri için, ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden müstesna olacak.

İşverenlerce işçiye ödenen işe başlatmama tazminatları, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmayacak.

Tasfiye edilerek tüzel kişiliği ticaret sicilinden silinen mükelleflerin tasfiye öncesi ve tasfiye dönemlerine ilişkin olarak ''salınacak her türlü vergi'' ve ''kesilecek ceza tarhiyatı'', müteselsilen sorumlu olmak üzere tasfiye öncesi dönemler için kanuni temsilcilerden, tasfiye dönemi için ise tasfiye memurlarından herhangi biri adına yapılacak. Tasfiye memurlarının sorumluluğu, tasfiye sonucu dağıtılan tutarla sınırlı olacak.

-KOBİ'LERİN BİRLEŞMESİ-

KOBİ birleşmeleri, vergi istisnası yoluyla teşvik edilecek. Birleşme sonrasında, 3 yıl süreyle yüzde 75'e kadar indirimli kurumlar vergisi uygulanacak.

Buna göre, KOBİ'lerin 31 Aralık 2009 tarihine kadar birleşmeleri halinde, birleşilen kurum tarafından münfesih (dağılan) kurumun birleşme tarihindeki sabit kıymetlerin rayiç bedelle, diğer kıymetlerinin ise Vergi Usul Kanununun değerleme hükümlerine göre değerlemek suretiyle bir bütün halinde devralınması ve bilançosuna kaydedilmesi zorunlu olacak.

Birleşme işlemlerinden dolayı kazançların kurumlar vergisinden müstesna olması için, ''Birleşmeden doğan kazançların tamamının birleşme tarihi itibarıyla birleşilen şirketin sermayesine eklenmesi; birleşilen kurumun, münfesih kurumun tahakkuk etmiş ve edecek vergi borçlarını ödeyeceğini ve diğer ödevlerini yerine getireceğini, münfesih kurumun, birleşmenin Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edildiği tarihten itibaren 30 gün içinde birleşme nedeniyle vereceği kurumlar vergisi beyannamesine ekli bir taahhütnameyle taahhüt etmesi; birleşme sonrasında 3 yıl süreyle aylık ortalama bazda birleşilen kurum ile münfesih kurum tarafından, 1 Nisan 2009 tarihinden önce verilen son aya ilişkin sigorta bildirgelerine göre istihdam edilenlerin toplamından az olmamak üzere aylık istihdam sağlanması'' şartları aranacak.

KOBİ'lerden birleşme nedeniyle infisah eden (dağılan) kurumun, birleşme tarihinde sona eren hesap döneminde elde ettiği kazançları ile birleşilen kurumun birleşme işleminin gerçekleştiği hesap dönemi dahil olmak üzere, 3 hesap döneminde elde ettiği kazançlara indirimli Kurumlar Vergisi uygulanacak.

-KOBİ'DE ALT SINIR 10 KİŞİ-

İşletmelerden 2008 yılının Aralık ayında verilen sigorta bildirgesine göre 10 ile 250 işçi çalıştıran ve 2008 hesap döneminin sonu itibariyle, yıllık net satışlar toplamı 25 milyon TL'yi geçmeyen veya aktif toplamı 25 milyon TL'den az olanlar KOBİ sayılacak.

Birleşme, tam mükellef 2 veya daha fazla KOBİ'nin birleşerek yeni bir anonim şirket oluşturmaları ya da bir veya birkaç KOBİ'nin anonim şirket statüsündeki diğer bir KOBİ'ye devrolunması halinde mümkün olabilecek.

Birleşilen kurumun; indirimli kurumlar vergisi uygulamasının sona erdiği yılı izleyen 3'üncü yılın sonuna kadar birleşme, devir, bölünme ve hisse değişimi işlemlerine tabi tutulması (31 Aralık 2009 tarihine kadar KOBİ'lerin kendi aralarında yapacakları hariç) ile tasfiye edilmesi veya sermaye azaltımında bulunması halinde, birleşmeden dolayı istisna edilen ya da indirimli oran uygulaması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler, gecikme faizi ile birlikte birleşilen kurumdan tahsil edilecek.

Münfesih kurumdan devralınan amortismana tabi iktisadi kıymetler için, faydalı ömürleri dikkate alınarak münfesih kurumdaki kayıtlı değerleri üzerinden kalan süre için amortisman ayrılabilecek.

Birleşilen kurum tarafından devralınan varlıkların, devir bedelinden düşük bir bedelle satılması durumunda oluşan zararlar, birleşilen kurumun Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde indirim konusu yapılamayacak.

Birleşme suretiyle devralınan taşınmazlar, iştirak hisseleri, kurucu senetleri ve intifa senetleri ile rüçhan haklarının indirimli Kurumlar Vergisi uygulanan hesap dönemlerinde satışı halinde Kurumlar Vergisinde müstesna uygulanmayacak.

Bakanlar Kurulu, birleşmeden yararlanan işletmeler için Kurumlar Vergisi oranını yüzde 75'e kadar indirimli uygulatmaya; Maliye Bakanlığı ise uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkili olacak.

-KATMA DEĞER VERGİSİ-

Tarım ürünleri lisanslı depoculuk sisteminin KDV uygulaması yönünden vergisel altyapısı oluşturulan tasarıya göre, ürün senetlerinin, senedin temsil ettiği ürünü depodan çekecek olanlara tesliminde, bu işleme ilişkin KDV, lisanslı depo işleticilerince ödenecek.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin, senedin temsil ettiği ürünü depodan çekecek olanlara tesliminde, senedin en son işlem gördüğü borsada oluşan değeri vergi tarhına esas alınacak.

Yabancı film yapımcıları, Türkiye'de film çekmeleri için vergi iadesiyle teşvik edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan sinematografik eserlere ilişkin yabancı yapımcılar tarafından satın alınacak mal ve hizmetler nedeniyle ödenen KDV iade olunacak.

-BAŞBAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATINA TAŞIT ALIMI-

Başbakanlık merkez teşkilatına motorlu taşıt alımları KDV ve ÖTV'den istisna olacak.

Türk Hava Kurumu tarafından yapılan uçak ve helikopter alımları da ÖTV'den muaf tutulacak.

Öğrenci yurtlarına, bedelsiz verdikleri hizmetlerinde ilgili dönemdeki kapasitelerinin yüzde 10'unu geçmemek üzere KDV istisnası tanınacak.

-KONUT YAPI KOOPERATİFLERİ-

Konut yapı kooperatiflerinin üyelerine yaptıkları konut teslimleri, genel KDV rejimine tabi olacak. Buna göre, konut yapı kooperatiflerinin 150 metrekarenin altındaki konut teslimlerinde yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde ise yüzde 18 KDV alınacak. Ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce bina inşaat ruhsatı almış konut yapı kooperatiflerinin üyelerine yaptıkları konut teslimleri, KDV'den müstesna olacak.

Akaryakıta katılan ''Hekzan'' isimli ürünle benzer nitelikler taşıyan özel benzinin kilogramından 1,6135 oranında ÖTV alınacak.

Tasarının 1. bölümünün kabul edilmesinin ardından birleşime ara verildi.

GRUPLAR ADINA YAPILAN KONUŞMALAR

TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının 2. bölümü üzerinde gruplar adına yapılan konuşmalar tamamlandı.

''Temel kanun'' olarak görüşülen tasarının ikinci bölümü üzerinde MHP Grubu adına söz alan Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Başbakanlık merkez teşkilatına motorlu taşıt alımına vergi istisnası getirilmesini eleştirerek, bunun AB'nin vergi düzenlemelerine ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ileri sürdü.

Türkiye'nin kanun sistematiği ile devlet geleneğinin bozulmamasını isteyen Kumcuoğlu, ''Brüksel'den dönecek kanunlar yapmayın'' dedi.

CHP Grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, komisyonda kamuya taşıt alımlarına tanınan KDV ve ÖTV istisnasının, Genel Kurulda verilen önergeyle Başbakanlık merkez teşkilatına uçak, helikopter, cip ve yat gibi motorlu taşıt alımlarına dönüştürüldüğünü söyledi. Hamzaçebi, ''Çok ayıp olmuştur. Bu, Türkiye'nin vergi sisteminde kara bir leke olarak kalacaktır'' diye konuştu.

Hükümetin başarısız teşvik uygulamaları dolayısıyla Türkiye'nin 7 yıl kaybettiğini öne süren Hamzaçebi, son açıklanan teşvik paketinin de eksik olduğunu savundu.

Hamzaçebi, ihraç malı taşıyan kamyon ve tanker gibi araçlar ile soğutucu ünitelerinin standart yakıt deposu için KDV ve ÖTV istisnası uygulanarak verilecek motorin miktarını yeniden düzenleyen 13 ve 20. maddelerin tasarıdan neden çıkarıldığını sordu.

DTP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, tasarının, ''ekonomik krizin etkilerini geçiştirmek için özensizce hazırlandığını'' söyledi. Tuncel, dolaylı vergilerin düşürülmemesini eleştirdi.

-''ÖRTÜLÜ AF ANLAMINA GELEBİLECEK BİR DURUM ORTAYA ÇIKACAKTI''-

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 13 ve 20. maddelerin tasarıdan neden çıkarıldığı konusunda bilgi verdi. Son aylarda sektörle ilgili vergi incelemesi yapıldığı ve çok ciddi matrah farklarının ortaya çıkabileceği bilgisinin kendilerine geldiğini ifade eden Canikli, şunları kaydetti:

''13 ve 20. maddelerde yer alan düzenlemeler kanunlaşmış olsaydı, dolaylı olarak bu incelemelere müdahale edilmiş gibi bir durum ortaya çıkacaktı. Ciddi olarak tartışıldı. İnceleme sonucunda ortaya çıkacak vergi cezaları, daha önce bu konuda yasal düzenleme olmadığı ve ilk defa yapıldığı gerekçe gösterilerek, yargıdan düşürülme ihtimali nedeniyle bu maddeler çıkarılmıştır. Bir başka ifadeyle hiç öngörülmeyecek şekilde, 13 ve 20. maddelerdeki hükümler yasalaşmış olsaydı, örtülü ve dolaylı bir af anlamına gelebilecekti. Olay budur. Aslında çok detaylı açıklama yapmamak gerekir, sadece bu kadarını söyleyebiliyoruz. Sektörde devam eden incelemeler dolayısıyla örtülü af anlamına gelebilecek bir durumun ortaya çıkmasını engellemek amacıyla metinden çıkarılmıştır.''

-ANAYASA MAHKEMESİNİN, CHP HESAPLARINA İLİŞKİN KARARI-

Anayasa Mahkemesinin, CHP hesaplarına ilişkin yaptığı mali denetim sonucunda verdiği kararı okuyan Canikli, Yüksek Mahkemenin, harcama belgelerinde tahrifat yapılarak partinin zarara uğratıldığını tespit ettiğini ve sorumlular hakkında cezai yönden işlem yapılması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğu anımsattı.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, CHP'nin, bu işlemleri yapan kişiyi 5 yıl önce işten attığını ve hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu belirtti. Dokunulmazlıkların kaldırılması çağrısında bulunan Anadol, ''CHP Genel Merkez yöneticileri ile Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkez yöneticilerin dokunulmazlıklarını kaldırırız. Mahkeme önünde hesap verirler hepsi. Kaldır dokunulmazlıkları. Mahkemenin önüne çıkalım. Var mı yüreğiniz?'' diye konuştu.

SANAYİ BAKANI ERGÜN'ÜN SÖZLERİ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, gelecek yasama döneminde, sebze ve meyve ticareti ile ilgili çok önemli bir düzenleme yapılacağını belirterek, ''Düzenlemeyle, köylü ürünlerini doğrudan pazarlara intikal ettirebilecek; hallerde çok daha sağlıklı ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir sistem getirilecek'' dedi.

Ergün, TBMM Genel Kurulunda, Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının 2. bölümü üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Teşvikle getirilen yeni düzenlemelerin bütçeden finanse edilmek yerine, yeni yatırımlara istisna getirmek, geleceğe dair destekler vermek amacını taşıdığını belirten Ergün, ''Halbuki mayın temizlemeye ilişkin ihale, bütçeden para transferini içermektedir. Teşvik finansmanıyla, bu ihalenin finansmanı birbiriyle karıştırılmamalıdır'' diye konuştu.

Ergün, mayın temizlemeye ilişkin kanunla, 3 ayrı seçeneğin ortaya konulduğuna işaret ederek, ''Tek seçenek olsaydı, bunun maliyetinin nerelere kadar tırmandırılabileceğini tahmin etmek çok daha zor olurdu'' ifadesini kullandı.

Gelecek yasama döneminde, sebze ve meyve ticareti ile ilgili çok önemli bir düzenleme yapılacağını bildiren Ergün, bu düzenlemenin, köylünün ürünlerini doğrudan pazarlara intikal ettirebilmesi açısından ciddi kolaylıklar ve yenilikler içerdiğini dile getirdi. Nihat Ergün, yeni hal sistemiyle, çok daha sağlıklı ürünlerin tüketiciye ulaşmasının sağlanacağını söyledi.

-''SADECE İLLERİN GELİR DÜZEYİ DİKKATE ALINMAYACAK''-

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, teşvik sisteminde il içindeki dengesizliklerin nasıl giderileceğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, teşvikin, bölgesel ve sektörel nitelikte olduğunu ifade etti. Sadece illerin gelir düzeyinin dikkate alınmadığını, sosyo ekonomik gelişmişlik düzeyinin de dikkate alındığına dikkati çeken Ergün, il içerisindeki teşvikleri, ilin doğusuna, kuzeyine, güneyine ya da batısına göre tespit etme imkanı olmadığını bildirdi.

Ergün, ''Önemli olan o bölgeye yatırımın gelmesidir. Takdir edersiniz ki hiç bir vilayetin bütün ilçelerini ve köylerini aynı fabrikalarla donatmak mümkün değildir'' dedi.

-''TAHSİL EDİLEN ÖTV MİKTARI 1,8 MİLYAR TL''-

Tarımsal üretimde kullanılan mazot miktarının yaklaşık 1,5 milyon ton olduğunu belirten Ergün, buradan tahsil edilen ÖTV miktarının 1,8 milyar liraya denk geldiğini söyledi. Ergün, elde edilen gelirin vergi açısından önemli olduğunu bildirdi.

Nihat Ergün, teşvik sisteminin uygulaması hakkında da bilgi verdi.

Sistemle ilgili, sadece kredi garanti fonu ile ilgili bir düzenlemenin TBMM'ye sevk edildiğini, bunun dışında teşvikin uygulamasının, Bakanlar Kurulu kararı ile gerçekleşeceğini ifade eden Ergün, yeni teşvik sisteminde, yüzde 25 olan yatırıma katkı payının, yüzde 75'e çıkarıldığını kaydetti.

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Nihat Ergün'ün konuşmasının ardından, çalışma süresinin dolması üzerine, birleşimi saat 13.00'de toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber