Yaz geldi, 'kene fobi' başladı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Haziran 2009 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz aylarında artış gösteren ve ağırlıklı olarak keneler aracılığıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı toplumda paniğe sebep oluyor.

Mesire alanlarında veya kırsal alanlarda sivrisineğin ısırdığı işiler bile, 'kene ısırdı' diyerek hastanelerin acil servislerine akın ediyor. Bursa'da da, her gün onlarca kişi, 'acaba kene mi ısırdı?' diyerek hastanelerin acil servislerine giderek, kan tahlili yapılmasını istiyor. Keneye karşı duyarlılığın yerinde olduğunu söyleyen uzmanlar ise uyarıyor: "Hassasiyet iyi, ancak abartılmamalı, sivri sineğin ısırdığı kişileri bile ikna edemez hale geldik".

Sık sık hastaneye kene ısırması sonucu hasta geldiğini belirten doktorlar, her kene ısırma vakasının Kırım Kongo hastalığına yol açmadığını vurguluyor.

Hastaların şikâyet ve belirti olmadan paniğe kapılmaması gerektiğini belirten Özel Bahar Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Yavuz Okur, Türkiye'ninıÜü coğrafi yapısı ve iklim şartları sebebiyle bazı önemli hastalıkların vektörlüğünü yapan kenelerin ve tatarcık sineklerinin hızlı ürediğini ve yayılması için uygun koşullar olduğunu söyledi.

Senelerdir aynı dönemlerde kenelerin ülke gündemine yapışıp kaldığına dikkat çeken Dr. Okur, "Geçen senelerde Haziran-Temmuz aylarında başlayan ve basında sıkça yer alan kene hastalıkları bu sene de aynı dönemde gündemi enfeste etmeye devam ediyor ve bu önümüzdeki senelerde de aynı dönemlerde aynı haberleri duymaya devam edeceğimiz anlamına geliyor. Çünkü, kenelerin yaydığı bu hastalıklar aynı 'kuş gribi' gibi yüzyıllardır coğrafyamızda bulunmakta ve her sene belli bölgelerde az sayıda insan ve hayvan popülasyonunu etkilemektedir. Bu hastalıkların yeni keşfedilmediğini ve bu boyutlara son zamanlarda ulaşmadığını bilmemiz gerekir. Sivri sineğin ısırdığı kişi bile 'beni kene ısırdı' diyerek hastanelerin acil servisine gelip, kan tahlili yapılmasını istiyor. Doktorların ikna etmekte zorluk çektiği kişilerin birşeyi olmadığı kısa sürede anlaşılıyor, ama yaşanılan panik insanları geriyor" dedi.

Her gün onlarca kişinin acil servislere akın ettiğini anlatan Yavuz Okur, 'kene fobi' olarak adlandırdığı durumun, halkın bilinçlendirilmesiyle sona ereceğini bildirdi.

Acil servislerde hizmet veren hekimlerin, vatandaşları ikna etmekte güçlük çektiğine işaret eden Okur, ağaçtan düşen kara bir lekeyi bile kene zanneden kişiler olduğunu hatırlattı.

Özellikle mesire alanlarına giden vatandaşların büyük korku yaşadığına dikkat çeken Okur şöyle devam etti: "ıÜüKırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından şüphelenen herkes hastanelere akın ediyor. Duyarlılık çok iyi, ama aşırı duyarlılık da gereksiz paniğe sebep oluyor. Halkın konuyla ilgili bilinçlendirilmesi gerekiyor. Kolunda siyah bir toz lekesi görenler dahi acile gelip, kan tahlili istiyor. Telaşa gerek yok."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber