ÖSS Sınav günü ne yapmalı ne yapmamalı?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 12 Haziran 2009 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Münevver ÇAKIRTAŞ

NASIL BESLENMELi?

Pekmez yiyin

Bugün-Öğrencilerin kaygı nedeniyle beslenmelerine dikkat etmediklerini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilberk Karaman, öğrencilerin bu dönemde çeşitli diyet programları denemelerinin zararlı olabileceğini ifade etti. Uyandıktan sonra enerji verici gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirten Karaman, ?Kan şekerinizin yükselmesi için reçel, pekmez, fındık, ceviz tüketebilirsiniz? dedi.

Düzenli beslenmeye geçin

Algıda çeşitlilik yapılabilmesi için düzenli beslenmeye dikkat etmenin önemli olduğuna değinen Karaman, ?Balık, kırmızı et, fazla yağ katılmamış yiyecekler tüketmeye çalışın? şeklinde konuştu. Karaman, ?Sınavdan birkaç gün önce şimdiye kadar yemediğiniz bir besini kesinlikle tüketmeyin? uyarısında bulundu.

Suyu yudum yudum için

Sınav sabahı öğrencilerin mutlaka kahvaltı yapması gerektiğini belirten Karaman, ?Kahvaltı yapılmazsa beyin ihtiyacı olan enerjiyi alamamış olur. Bu durumda yorgunluk, baş ağrısı, dikkat azlığı görülebilir? dedi. Sınav sırasında sıvı tüketiminin yüksek tutulmamasını öneren Karaman, suyun yudum yudum içilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Sabah kahvaltısında neler yenmeli?

1- 2 dilim tam tahıllı ekmek

Zeytin yerine ceviz ya da fındık

Çay ya da meyve suyu n Az miktar su

1-2 dilim peynir

1 kaşık pekmez

Soru sormaktan ÇEKiNMEYiN

Salon sorumlusunun sınavla ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyip uyarılarına kulak verin, anlamadığınız yerleri sınav başlamadan sorun.

KİTAPÇIĞINIZI MUTLAKA KONTROL EDİN

Kitapçığınızı baştan sona kontrol edip eksik sayfa, baskı hatası veya okunmayan kısımlar varsa sınav sorumlusuna mutlaka sınavdan önce bildirin. Soru kitapçığının kapağındaki ad, soyadı bölümünü muhakkak doldurun.

TURLAMA TEKNİĞİNİ DENEYİN

Sınavlarda kullanılacak küçük tekniklerle başarı oranını artırmak mümkün oluyor. Özellikle turlama tekniği zamanın değerlendirilmesi açısından büyük önem taşıyor. Uzmanlar öncelikle kolay soruların çözülmesi üzerinde duruyor. Rehberlik bölümleri, başarısı defalarca test edilen turlama tekniğinin sınav sırasında mutlaka kullanılmasını öneriyor.

SORUNUN MANTIĞINA BAKIN

Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır. Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket edin.

SORUYU ÇOK OKUMAYIN

Soruyu çok fazla okuyarak zihninizi karıştırmayın. Soruda sizden isteneni düşünün.

KAFADAN ATMAYIN

Cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak yarar değil zarar verir. Yanlışların doğruyu götürdüğünü unutmayın ve cevapları ?kafadan atma?yın.

TEK TEK KODLAMA YAPIN

Soruları başarıyla çözen öğrencilerin bir kısmı, cevap kağıdına aktarırken kaydırma yapıyor. Uzmanlar bunu önlemek için sınava girecek öğrencilere cevaplarını toplu bir şekilde optik forma işlemek yerine, tek tek kodlama yapmalarını tavsiye ediyor.

İşte uzmanlardan SINAV GÜNÜ TAVSiYELERi

ÇALIŞMAYI BIRAKIN

Sınava çalışmayı birkaç gün önce bırakın. İsterseniz sadece hatırlatma kağıtlarınızı gözden geçirin. Bir yıl boyunca yapmadığınız işleri özellikle ders çalışmayı son bir hafta içinde yapmamaya çalışmayın. Çünkü öğrenme zaman alan bir iştir.

EVRAKLARINIZI HAZIRLAYIN

Sınava girerken yanınızda olması gereken belgeleri (kimlik, giriş belgesi); kalemleri, silgiyi, kalem açacağını, bir miktar parayı ve saatinizi hazırlayıp sabah aramadan bulabileceğiniz bir yere koyun.

RAHAT GİYİNİN

Sınavda rahat edebileceğiniz kıyafetler seçin. Ancak sınav kurallarına (Adayların; başı açık, temiz, düzenli ve aşırılığa kaçmayan bir kıyafetle sınava girmeleri gerekiyor) uygun giyinin.

NASIL GİDECEĞİNİZİ BİLİN

Sınava gireceğiniz okulu önceden görmenin faydası var. İnsanlar genellikle alışık olmadıkları ortamda rahat edemezler ve kaygı düzeyi yükselebilir. Sınava gireceğiniz ortamı önceden görmeniz, sınav salonuna girmeniz, o havayı teneffüs etmeniz sizi rahatlatacaktır.

?FARKLI? iBARESiNi GÖZDEN KAÇIRMAYIN

Öğrenciler özellikle matematik testlerini çözerken ?farklı? ibaresini gözden kaçırarak hatalı şıklara yöneliyor. Soruları çözerken mutlaka verilenleri okuyun, soru kökünün ne istediğine dikkat edin.

SÖZCÜKLERİ ATLAMAYIN

Türkçe'de en büyük tuzak uzun metinler olarak gösteriliyor. Öğrencilerin anlama gücünü iyi kullanmaları için sözcükleri gözden kaçırmaması gerekiyor. Seçeneklerin tamamını okumadan işaretlemek yanıltıyor.

SEÇENEKLERİ ELEYİN

Coğrafya sorularını çözerken öncelikle verilen bilgiye dikkat edilmesi, istenen cevabın olumlu mu olumsuz mu olduğuna bakılarak seçeneklerin elenmesi büyük önem taşıyor. PARAGRAFLARDAKİ İPUCU Sınavlarda uzun paragraflara sıkça yer verilir. Uzmanlar soru ne kadar uzunsa doğru bilgi için o kadar ipucu verileceğini söylüyorlar.

DİKKATİNİZİ TOPLAYIN

Soruda neyin sorulduğunu iyi anlarsanız daha çabuk ve doğru çözersiniz. Acele okunan sorular size başlangıçta zaman kazandırırmış gibi görünse de yanlış anlamaya; dolayısıyla sınavda hem zaman hem de puan kaybına neden olabilir.

İLK 15 DAKİKADA BUNLARI YAPIN

Sınavın en çok yanlış yapılan zaman dilimlerinden biri de sınavın ilk 15 dakikasıdır. Bu nedenle ilk 15 dakikada en iyi bildiğiniz, yorumdan çok bilgiye dayanan ve mümkünse puanı çok fazla olmayan derslerin testini çözmeye başlayabilirsiniz.

YARIM SAATTE BİR DİNLENİN

Sınav süresinin uzun olduğunu göz önüne alırsanız, her yarım saatte, bir dakika gözlerinizi ve beyninizi dinlendirmeye çalışın. Bu amaçla bir dakika boyunca gözünüzü kapayarak beyninizi boşaltmaya çalışın.

BAŞKA SORUYA GEÇİN

Soruları erkenden bitirseniz de, geri kalan zamanınızda yaptıklarınızı kontrol edin. Cevapları bitirir bitirmez sınav salonunu terk etmek yanlıştır. Yapılması gereken bir diğer davranış; yapabiliyorsanız cevap şıklarını ikiye indirmek, bu cevapları kitapçık üzerinde işaretlemek ve geri dönüp hangisinin doğru olduğuna bir daha bakmaktır. Ayrıca, hiçbir soruya çok fazla zaman ayırmayın. Kolay sorulara uzun zaman ayırmak yanlış olduğu gibi; hiç anlamadığınız bir soruya da zaman ayırmak yanlıştır.


ÖSS öncesi altı öneri

Zaman-ÖSS sınavı yaklaşıyor. Psikolojik danışman Faruk Öndağ sınava hazırlanan adaylara altın değerinde altı öneri sunuyor.

Uyku düzenlerini son günde değiştirmeyin 1-Edirne'de yaşayan Gülşen, son sınıf öğrencisi. Saatlerdir yatağın içinde dönüp duruyordu. Zavallı anneciği de bir saattir üçüncü kez uyuyup uyumadığını kontrole gelmişti. Kadıncağız kızının hâlâ uyumadığını görünce, "Yavrum hadi ama, uyu artık." diye uyarmadan edememişti. Sıkıntı ile saate baktı, saat 00.00'ı gösteriyordu.

NE YAPMALI? Sınava birkaç gün kala artık çocukların uyku düzeniyle oynanmamalı.

Sınav öncesinde hassasiyetler

artar, aman dikkat!

2-Sınav gecesi TV'de film seyreden Ankara'dan Mehmet, annesinin "Amcan arıyor." sesiyle irkildi. Amcasını çok severdi. Kendinden emin hali, sıfırdan müthiş bir başarı örneği sergileyip ünlü bir avukat olması hep etkilemişti. Ama şu anda amcasının karşısında dik durabilecek kadar güçlü değildi.

NE YAPMALI? Sınav arefesinde öğrencilerin hassasiyetlerinin arttığı unutulmamalı. Görüşmelere dikkat!

Kahvaltıyı abartmayın,

mucize gıdalar yoktur

3-Şule, ÖSS'ye Erzincan'da girecek. Anne gerçekten çok titiz. Şule, sabah masanın üzerindeki çeşitliliği görünce, "Off anne ya, abartmışsın." dediyse de annenin ona sınavı kazandıracak karışımı çoktan hazırdı. Ceviz, bal, tahin, kuru üzüm... O sabah sınav boyunca çocuğun midesinin bulanacağını tabii ki evdeki hiç kimse bilmiyordu.

NE YAPMALI? Mucize bir yemek, vitamin, hap yoktur. Çocuğun alışık olmadığı yiyeceklere ısrar etmeyin.

Kaygının, bulaşıcı

olduğunu unutmayın

4-Bahçede kızını bekleyen İsmet Bey'in kendini beğenmiş, rahatsız edici bir üslubu vardı. Adam sürekli kızı için tuttuğu özel öğretmenlerden, harcadığı paradan, kızının aldığı puanlardan bahsediyordu. Oğlunu bekleyen baba Cemil Bey o an kendini çok güçsüz ve aciz hissetti, "evet onun bu sınavda pek şansı yoktu".

NE YAPMALI? Diğer ailelerle iletişime geçmemeye çalışılmalı. Kaygının bulaşıcı olduğu unutulmamalı.

Son anda tatsız

olaylar yaşanmasın

5-Çankırı'dan İdil'in ÖSS'ye 2. girişi. Talat Bey'e göre kızı çok iyi bir kariyere ulaşmalı ve dolayısıyla çok mutlu bir hayat sürmeli idi. Nurhan Hanım ile İdil bir türlü hazırlanıp çıkamıyorlardı evden. Bir senedir sabreden Talat Bey, bir anda kendini kaybetmiş, olağanüstü ağır ifadelerle öfke kusarken bulmuştu kendini.

NE YAPMALI? Bütün bir senenin stres birikimi tüm aileyi etkiler. Son anda tatsız olaylar yaşanmasın.

Ders çalışmayı bırakmak

strese sebep olabilir

6-Bursa'dan Emine'ye sınav öncesi ailesi iyi vakit geçirebilmek için evde olağanüstü hal ilan edilmişti. Sinema, gezmek vs. hiçbirisi onun dikkatini çekmiyordu. Bütün sene boyunca ince ince hazırladığı özetlerini, ders notlarını özlüyordu. Ancak babası, artık ders çalışmasını yasaklamıştı.

NE YAPMALI? Sınavdan önce çalışma bırakılmalı. Ancak titiz öğrencilerde bu durum daha çok strese neden olabilir. DR. FARUK ÖNDAĞ PSİKOLOJİK DANIŞMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber