Memur-Sen: YÖK'ün anayasal kimliğine son verilsin

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Haziran 2009 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN) Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, YÖK'ün anayasal kimliğine ve varlığına son verilmelisi gerektiğini söyledi.

Gündoğdu, MEMUR-SEN'in, Bolu'daki Büyük Abant Oteli'nde gerçekleştirilen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

Türkiye'nin temel sorununun demokratikleşme olduğunu ifade eden Ahmet Gündoğdu, "Türkiye'nin tam olarak demokratikleşmesi, demokrasi standartlarının yükseltilmesi ve demokratik zihniyet değişimi elzemdir" dedi.

Demokrasi için yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirten Gündoğdu, "Evrensel değerler çerçevesinde şekillenen yeni bir anayasayla, yeni bir toplumsal konsensüs oluşacaktır. Sivil, özgürlükçü, kurumlar arası ilişki ve hiyerarşik yapının belirlendiği, milletin değerlerine uygun yeni bir anayasa hazırlanarak yürürlüğe konmalıdır. Güvenlik gerekçe gösterilerek özgürlükleri kısıtlayıcı, insan haklarını ihlal edici düzenlemelerden vazgeçilmelidir" diye konuştu.

"Özerk üniversite ve özgür bilim hedeflerine ulaşabilmek için YÖK'ün anayasal kimliğine ve varlığına son verilmelidir" diyen Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mesleki eğitimin önünü tıkayan katsayı adaletsizliği mutlaka giderilmelidir. Türkiye'yi bürokratik oligarşinin değil, halkın seçtiklerinin yönetebilmesi için sivilleşme ve demokratikleşme çalışmalarına hız verilmeli, yargı, eğitim ve kamu yönetiminde yapısal değişim ve dönüşüm başlatılmalıdır. Kadınların çalışma hayatı ve öğrenim hakkını engelleyen baş örtüsü yasağı derhal kaldırılmalıdır."

-"KRİZ ÖDEMESİ"

Hükümetin küresel krizi okumayı sürdürüp, yeni dersler çıkarmaya ve bu dersler ışığında çözüm paketleri açıklamaya devam etmesi gerektiğini belirten Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Teşvik ve istihdam paketinin talep artırıcı yönü bulunmuyor. Bu çerçevede talebi artırarak piyasaları canlandıracak yeni bir pakete ihtiyaç var. Memur, emekli, işçi, asgari ücretliler başta olmak üzere dar ve sabit gelirlilere asgari ücret tutarında her altı ayda bir, ekonomik kriz geçinceye kadar kriz ödemesi yapılmalı. IMF ile Stand-by anlaşması konusunda bazı kesimlerin sürdürdüğü ısrarcı tavır artık terk edilmeli. Türkiye'yi tehdit altında tutan uluslararası derecelendirme kuruluşlarının siyasi ve kötümser senaryolarına karşı da tedbirler alınmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber