Okulları 'Parsadan' yöntemiyle dolandırmak istediler

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Haziran 2009 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde, bir komutan gibi arayarak örtülü ödenekten hesabına para yatırılmasını sağlayan Selçuk Parsadan olayının benzeri Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) yaşandı. Müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdürlerin isimlerini kullanarak okul yöneticilerini dolandırmak isteyen şahıslar, bir müdürün uyanık davranması sonucu amaçlarına ulaşamadı.

MEB Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül, valilere bir genelge göndererek il milli eğitim müdürlerinden ve okul yöneticilerinden hiç kimseye para vermemelerini istedi.

Okul yöneticilerini bir sekreter vasıtasıyla arayarak, "Bakanlıktan arıyorum. Genel müdürümüz görüşecek." diye söze başlayan dolandırıcılar, "Bir hayırseverimiz var. Okulunuza bilgisayar, yazıcı gibi eğitim araç-gereçleri bağışladı. Siz de ulaşım masraflarını karşılamak için PTT'deki şu hesap numarasına para yatırın." talimatı verdi. Bakanlıktan emir aldığını düşünen bazı yöneticiler, belirtilen hesap numarasına para yatırdı. Ankara'da bir okul müdürü, arayan genel müdürün sesini daha önce tanıdığı için dolandırıcılığı fark etti. Olay emniyete intikal etti, ancak dolandırıcılar yakalanamadı. MEB Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül de bir genelgeyle 81 il müdürü ve ilçe müdürlerini acil faks, telefon ve e-posta zinciriyle uyardı. Müsteşar Özgül'ün 'Makam Adlarının Kullanılması' konulu genelgesinde şu ifadelere yer verildi: "Bakanlığımız üst düzey yetkililerinin unvan ve isimleri kullanılarak, okul ve kurum müdürlerinin sorunların çözümü için yardımcı olunacağı vaadi ile PTT şubelerine para yatırmaları taleplerinin olduğu duyumları alınmış ve bazı vakalar da tespit edilmiştir. Bundan sonra da bu ve benzer vakaların olabileceği dikkate alınarak, böyle durumlarla karşılaşan idarecilerin derhal bir üst makamı bilgilendirmesi, bilgiyi alan makamın da bakanlığımızı haberdar etmesi, böylece zincirleme kontrol ve müdahale mekanizmasının çalıştırılması gerekmektedir. İl, ilçe, okul ve kurum müdürlerinin her türlü tedbiri almasını rica ederim."

Müsteşar Muammer Özgül, durumun Ankara'da bir olay yaşandıktan hemen sonra fark edildiğini belirterek, "Büyük boyutlu bir dolandırıcılık yaşanmadı. Kısa sürede yöneticilerimizi uyardık. Hiçbir okul yöneticisi tanımadığı kimsenin hesabına para yatırmasın." diye konuştu.

Parsadan 5,5 milyar dolandırmıştı

Selçuk Parsadan'ın, Tansu Çiller'in başbakanlığı döneminde 1995 seçimlerinden önce Orgeneral Necdet Öztorun'un adını kullanarak örtülü ödenekten o dönemin parasıyla 5,5 milyar TL aldığı ortaya çıkmıştı. 1996 yılında Edremit'te yakalanan ünlü dolandırıcı, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 1997 yılında 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Parsadan'ın daha sonra Perihan Savaş'ın adını kullanarak eşi Yılmaz Zafer için Süleyman Demirel'in de aralarında bulunduğu 25 kişiyi dolandırdığı tespit edilmişti. Kayseri'de tutukluyken, Sabancı suikastı hükümlüsü Mustafa Duyar'ın öldürüldüğü olayda vurularak felç oldu. 2006 yılında İstanbul'da vefat etti.

TUNCER ÇETİNKAYA


T.C.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0.ÖEG.0.13.03.01/1837 14/05/2009

Konu: Makam Adlarının Kullanılması

(Millî Eğitim Müdürlüğü)

GENELGE

2009/47

Bakanlığımız üst düzey yetkililerinin unvan ve isimleri kullanılarak, okul ve kurum müdürlerinin sorunların çözümü için yardımcı olunacağı vaadi ile PTT şubelerine para yatırmaları taleplerinin olduğu duyumları alınmış ve bazı vakalar da tespit edilmiştir.

Bundan sonra da bu ve benzer vakaların olabileceği dikkate alınarak, böyle durumlarla karşılaşan idarecilerin derhal bir üst makamı bilgilendirmesi, bilgiyi alan makamın da bakanlığımızı haberdar etmesi, böylece zincirleme kontrol ve müdahale mekanizmasının çalıştırılması gerekmektedir.

İl, ilçe, okul ve kurum müdürlerinin her türlü tedbiri almasını rica ederim.

Muammer Yaşar Özgül

Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber