İzmir'de Türkiye'ye örnek olacak MOBESE kurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2009 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE) kurma çalışmalarının devam ettiği, ihaleyi kazanan şirketin ana komuta merkezi için uygun yer aradığı, sistemin tamamlandığında ''Türkiye'ye örnek olacağı'' bildirildi.

İzmir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yakup Vatan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok il ve ilçesinde MOBESE sisteminin bulunduğunu, ancak bunların görüntünün kaydedilmesi ve sonrasında değerlendirilmesi esasına dayandığını belirtti.

Vatan, İzmir'de kurulacak sistemin yazılımının çok farklı olacağını, yüksek teknolojinin kullanılacağını, yüz tanıma, plaka okuma imkanının bulunacağını, bu bilgilerin anında güvenlik birimleri bilgi ağıyla karşılaştırılabileceğini anlattı.

Yazılım programına önem verdiklerini kaydeden Vatan, şunları söyledi:

''Türkiye'de birçok yerdeki MOBESE sistemleri sadece donanımdan ibaret, yazılım boyutuna önem verilmemiş. Amaca yönelik kaydetme ve alınan bilgilerin anında değerlendirilmesi çok önemli. Biz İzmir'de Türkiye'de ilk olarak yazılım ağırlıklı MOBESE sistemini tercih ettik. Şartname hazırladık ve ihaleye çıktık. İlk iki ihaleyi iptal ettik, üçüncü ihaleyi bu konuda çok gelişmiş bir firma olan Siemens kazandı. Kasım ayı ortalarında firma çalışmalara başladı. Yazılım programına çok önem veriyoruz. Geç oldu, ama sağlam oldu.''

Yakup Vatan, şirketin Ana Komuta Merkezi için yer aradığını, çeşitli alternatiflerin değerlendirildiğini ve merkezin herkesin ulaşabileceği bir yerde olmasının planlandığını kaydetti.

-''PLAKA TESPİTİ VE YÜZ OKUMA YAPILABİLECEK''-

Merkezi yerlere kameraların yerleştirileceğini, plaka tespiti ve yüz okumanın yapılabileceği hassas kameraların kullanılacağını belirten Vatan, şöyle devam etti:

''İzmir'deki MOBESE sisteminde en son teknoloji kullanılacak. Görüntüler anında değerlendirilecek, yüksek teknoloji ürünü sistem ile yüz tanımlama yapılacak, bilgiler anında karşılaştırılacak. Emniyet Genel Müdürlüğünden maddi destek sağlandı, İzmir İl Genel Meclisi de ödenek aktardı. Şu anda 8 milyon 400 bin lira hazır. Şehir insanına yönelik proje olduğu için çok sayıda kurumdan destek istedik. Vali bey kurumların temsilcileri ile toplantılar yaptı, ancak maddi katkı gelmedi. İzmir Büyükşehir Belediyesinden büyük bir ayni katkı geldi. Kent bilgi sisteminin altyapısını bu sisteme tahsis etti. Emniyet Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin ortaklığı ile projeyi götürüyoruz.''

Vatan, güvenlik firmaları, sivil toplum kuruluşları, oteller ve firmaların güvenlik kayıtlarının da sisteme entegre olabileceğini dile getirdi.

Ödenek geldikçe programın geliştirileceğini, yeni programlar ve ünitelerin de eklenebileceğini anlatan Vatan, sistemin Türkiye'ye örnek olacağını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber