Aile hekimlerinin kâbusu

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 23 Haziran 2009 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıkta uygulanan aile hekimliği sisteminde çocuk yaşta hamile kalanlar doktorları zora soktu

18 yaşından küçük çocuk hamileleri bildirmek zorunda kalan doktorlar, ?Bildirince ailesi odamızı basıyor? diye şikayetçi...

İzmir'de 18 yaş altındaki hamileleri polise bildirme zorunluluğu olan aile hekimleri, 'çocuk anne' adaylarının ailelerinin şiddetine maruz kalmaya, büyük ikilem yaşamaya başladı. Çocuk yaştaki hamileyi bildiren bir meslektaşlarının odasının ailesi tarafından basıldığını belirten bir aile hekimi, ?Aile dramları ortaya çıkıyor. Hamile 'Beni niye şikayet ettiniz' diye ağlıyor. Bildirsek cezayı aileler kesiyor, bildirmezsek devlet. Evli de olsa bildirim isteniyor. Özellikle varoşlarda bu sorun ciddi boyutta? diye konuştu.

Bize ne hamile kaldıysa

Doktorlar, eskiden bu tür bildirimlerin hastanenin kurumsal kimliği altında yapıldığını, şimdi ise doktorlarla hasta yakınlarının karşı karşıya kaldığını söyledi. Aile hekimlerinin kendi aralarında haberleştiği bloga yazan bir aile hekimi, ?Bir taraftan hastalar diğer taraftan kanunlar. Bazen de iki kanun ve uygulama arasında kalıyoruz. Bize ne 17 yaşındaki gebenin bildiriminden. Cebir yok, şiddet yok, istismar yok, alan razı satan razı. Biz sağlık hizmeti veriyoruz. Ailesi razı değilse gidip karakola bildirsin? diye konuştu. Aile ve Toplum Sağlığı Şubesi'nden sorumlu İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Hakan Bayrakçı, aile hekimlerinin yaşadığı bu sorunların kendilere de geldiğini ve bilgileri olduğunu belirtti. Bir aile hekiminin odasının 18 yaşından küçük bir hamilenin ailesi tarafından basılmasının geçen hafta yaşandığını belirten Dr. Bayrakçı şunları söyledi:

?TCK hekimlerden bu bildirimi istiyor. Biz de hekimleri yasal olarak korumak adına bu bildirimleri yapmaya zorunlu tutuyoruz. Aksi halde emniyet, böyle bir gebe ortaya çıktığında, ?Neden bildirmediniz?' diye hekimler hakkında işlem yapacak.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber