Timsahlı eğitim literatüre geçti

Haber Giriş : 03 Ocak 2005 12:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk eğitimcilerin geliştirdiği ?Sıfır merkezli karakter eğitimi' ilk kez Özel Sevgi Çiçeği Anafen İlköğretim Okulu'nda uygulanmaya başladı.

Dünya eğitim literatürüne geçen program, İnka Eğitim Danışmanlık şirketi tarafından geliştirildi. Zero Centered (Sıfır merkezli karakter eğitimi) Projesi'nde öğrencilerin doğuştan gelen karakter özelliklerinin iyi olanları geliştiriliyor, kötü olanları ise yok edilmeye çalışılıyor. Projede öğrenci merkezli eğitim esas alınırken, fen bilgisi derslerinde bile etik değerler öne çıkarılıyor.

Öğrenciler müfredatta yer alan canlılar konusunu işlemek için fen bilgisi laboratuvarına çok sayıda canlı türü getirebiliyor. Öğrencilerin beslediği hayvanlar arasında Nil nehrinde yaşayan Afrika timsahı yavrusu, çöl şartlarında yaşayan kertenkele türü iguana bile var. Okul Müdürü Reşit Taşdemir, ?Öğrenciler bu şekilde hem canlıları tanıyorlar hem de o canlıları kendileri getirip, yaşam şartlarından beslenmelerine kadar her türlü ihtiyaçlarını karşıladıkları için sorumluluk duyguları gelişiyor. Bu da karakter eğitiminin bir parçası.? diyor.

Zero Centered Proje Uygulama Koordinatörü Suat Bayaz, değerler eğitiminin dünyada yükselen grafiğine dikkat çekiyor. Bayaz, günümüzde öğrencilerin sadece zihinsel yapılarına göre eğitim yapıldığını belirterek şunları söylüyor: ?Şiddet, hırsızlık, güvensizlik, tinerciler, gaspçılar, sokak çocukları, vahşet gibi olumsuzluklar her geçen gün artıyor. Ayrıca çok iyi eğitim almış kişiler banka hortumluyor. Ahlaksızlık ileri boyutta. Bütün bunlar karakter eğitimi konusunda yetersizliğimizden kaynaklanıyor. Eğitimde fiks mönü uygular, fıtratlara göre neyi hangi oranda vereceğinizi bilmezseniz devamlı aşırılıklar olur. Biz karakter eğitimi ile denge insanını yetiştirmeyi amaçlıyoruz.? Proje Akademik Danışmanı Kemal Pehlivanoğlu ise yetkin insana ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayarak, ?Hayata tek bir pencereden bakmayan, hayal ettiği bir gayesi olan ve bunun için her şeyini seferber eden irade sahibi insan yetiştirmek istiyoruz.? diye konuşuyor.

Karakter eğitiminde neler var?

Karakter eğitimi önce öğrenciyi tanımakla başlıyor. Öğrenciler sene başında karakter testlerinden geçiyor. Öğretmen ve okul yöneticileri de aynı testlere tabi tutuluyor. Aileler, çocuklarının temel özelliklerini biliyor ve eğitim sürecine sürekli katılıyor. Zero Centered Karakter Eğitimi programı çerçevesinde Doğu ve Batı kültürleri taranarak 9 temel karakter belirlendi. Bunlar şöyle: Dürüstlük ve ilkelilik, yardımseverlik ve merhamet, azim ve çalışkanlık, saygılı olma ve seçicilik, bilgelik ve uzmanlık, sorumluluk ve sadakat, yeniliğe açıklık ve coşku, kararlılık ve irade kullanımı, barış ve diyalog insanı olma.

Okul yönetimi ekim ayından itibaren her ay temel karakterlerden birini okulda bütün öğrencilerle işliyor. Bütün aktiviteler seçilen değerler üzerine yapılıyor. Öğrenci temel motifleri davranış haline getirinceye kadar konular uygulamalı, görsel, işitsel ve duygusal olarak işleniyor. Hizmetiçi programlarla eğitilen öğretmenler, her öğrencinin fıtratına göre neyi nasıl anlatacağını öğreniyor. Projede her çocuğun mizaç raporu çıkarıldıktan sonra sınıfın baskın karakter değerlerine göre analizleri yapılıyor. Bir sınıfta çocukların kaçta kaçı zihinsel özellikleri önde, duygusal özellikleri veya fiziksel özellikleri hangi oranda bunlar biliniyor.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber