15 günü geçen mesleki çalışmalar için ek ders ödenecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Haziran 2009 23:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretim okulu öğretmenleri 222 sayılı Kanun ve İlköğretim Okulları Yönetmeliği gereği, ders yılı başında, 1 Eylülden eğitim öğretimin başladığı güne kadar, ders yılı sonunda da ders kesiminden 30 Hazirana kadar, ( Meslekle ilgili çalışma) seminer çalışması yapmaktadır.

Daha önceleri ne kadar sürerse sürsün tüm seminer döneminde ek ders ücreti ödeniyordu. Ancak, Bakanlar Kurulunca kabul edilip, 16.12.2006 gün ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin Karar'ın 6/3. maddesinde ?Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma süresinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir? denilmektedir.

Eğitim Sen yaptığı açıklamada, hemen her yıl ders yılı başında ve özellikle ders yılı sonlarında seminer süresinin iki haftadan uzun sürdüğünü belirterek, söz konusu karara karşı Danıştay Onbirinci Dairede 2007/599 sayılı dosya ile iptal davası açtıklarını ve bu ?iki haftayı geçmemek üzere? ibaresinin de yürütmesinin durdurulması ve iptalini istedilerini belirti.

Ancak, Danıştay Onbirinci Daire bu konu ile ilgili yürütmenin durdurulması istemini 18.7.2007 günlü ara kararıyla reddetti. Şu ana kadar ise esastan bir karar verilmedi. Bu durumda ?iki haftayı geçmemek üzere? kuralı şu anda yürürlüktedir.

Eğitim Sen açıklamasında "Bu nedenle iki haftadan fazla süren seminer dönemi için - örneğin bu yıl 29 ve 30 Haziran günlerinde - ek ders ücreti ödenmemesi yasal. Bu iki günü için ek ders ücreti istenemez, idare de ödeme yapamaz. Ama ek ders ücreti kadar tazminat isteminde bulunulabilirse de - son zamanlarda Danıştay'ın benzer konularda verdiği kararlar göz önüne alındığı ve öğretmenlerin de diğer memurlar gibi haftada 40 saat çalışma süresine tabi kamu görevlisi olduğu düşünüldüğünde - bu konuda açılacak bir davanın kazanılması olasılığı yok denecek kadar azdır. Ama idarelerin de seminer süresini iki hafta olarak düzenlemesine yasal bir engel yok. Sorun yaşanmaması için öğretim yılı başında ve sonundaki seminer dönemleri ikişer hafta olarak düzenlenmeli, artan günlerde ise öğretmenler idari izinli sayılmalıdır. Danıştay esastan olumlu bir karar vermez ise ileriki yıllarda da karşımıza çıkacak sorun ancak bu yolla çözülebilir." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber