İki çocuk annesi üç yıldır asker kaçağı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Haziran 2009 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aydın'ın Söke İlçesi'nde, iki kız çocuğu annesi 36 yaşındaki Gönül Purçu'nun üç yıldır ?asker kaçağı' olarak görünüyor. Gönül Purçu, bu durumun düzeltilmesi için mahmekeye gidecek parası olmadığını belirtirken, İlçe Nüfus Müdürü Arif Güner, hatanın, Gönül hanımın doğum kaydının ?erkek' olarak yazılmasından kaynaklandığını söyledi.

19 yıllık evli ve 2 kız çocuğu annesi Gönül Purçu'nun başına gelen olay, herkesi şaşkına çevirdi. Üç yıl önce ?asker kaçağı' olarak aranan ve durumu çözmesi için mahkemeye gitmesi gerektiği belirtilen Gönül Purçu'nun, hiçbir şey yapmaması başına ikinci kez dert oldu. Evinin kapısında sabah polisleri gören Gönül Purçu, bu duruma önce bir anlam veremedi. Ardından polislerin ?Gönül Purçu'yu arıyoruz? demesi üzerine ?Benim? diyen Purçu, polislerin açıklaması karşısında ikinci bir şok yaşadı. Yeniden ?asker kaçağı' olduğunun ortaya çıkması üzerine, 8 yaşında Goncagül ve 18 yaşında Nazlıcan adlı 2 kızı bulunduğunu ve 19 yıldır Celal Purçu ile evli olduğunu söyleyen Gönül hanım, karakola gitmekten kurtulamadı.

Emniyet mensuplarının karşılarında kendisini görünce şaşırdığını söyleyen Gönül Purçu, ?Emniyet mensuplarına Gönül Purçu olduğumu söyleyince onlar da şaşırdı. Evlenme cüzdanımız var ve kimliğim de pembe. Buna rağmen erkek görünmem ve asker kaçağı olarak aranmama anlam veremedim. Çünkü hep nüfus cüzdanım pembeydi ve kadın yazıyordu. 3 yıl önce kimliğimi yenilemiştim. Bana yine pembe nüfus cüzdanı verildi. Dava açıp, bu yanlışı düzeltmemi istediler. Aksi taktirde beni Ankara'ya götürmek zorunda olduklarını söylediler. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde cinsiyet tahsisi yönünde dava açıp, mahkeme kararıyla kadın olduğumu tespit ettirmediğim taktirde beni asker kaçağı diyerek yakalayacaklar ve askere götürecekler. Mahkeme açacak param yok. Biz hasır sepet ve şemsiye üretip satıyoruz? dedi.

ASKER YOLU BEKLERİZ

Annelerinin asker kaçağı olduğunu duyan Gönül Purçu'nun kızları ise ?Hep erkeklerin yolu beklenir. Annemi askere götürürlerse babam ve biz anne yolu bekleyeceğiz? diyerek yaşananları komik bulduklarını söyledi. Gönül Purçu ?Ben asker olmaya hazırım? diyerek asker selamı verirken, çocukları ?En büyük asker bizim asker? diye tempo tuttu.

İKİ ERKEK EVLİ GÖRÜNÜYOR

Söke İlçe Nüfus Müdürü Arif Güner ise Gönül Purçu'nun durumunun üç yıl önce gündeme geldiğini belirterek, ?Hatanın düzeltilmesi için biz kamu davası açtık. Ancak mahkeme, ?şahsın açması gerekiyor' diyerek bizim davayı reddetti. Biz de durumu aileye bildirdik. Dava açmaları gerektiğini söyledik. Ancak bu durumla hiç ilgilenmemişler. O yüzden şimdi tekrar asker kaçağı olarak görünüyor? dedi.

Gönül Purçu'nun durumunu kontrol ettiklerini, hatanın doğum yeri olan Uşak'tan kaynaklandığını, Uşak Nüfus Müdürlüğü ile temasa geçtiklerini ve kütük bilgisi istediklerini kaydeden Güner, ?21 Mart 1984 tarihinde baba Musa Duran, Uşak'ta çocuğunun nüfus kaydını yaptırmış ve kayıtta Gönül Duran ?erkek' yazılmış? dedi.

Gönül Duran'ın evlendikten sonra Aydın- Çine kütüğüne geçtiğini kaydeden Güner, ?Şu an iki erkek evli görünüyor. Sistem bunu nasıl kabul etti bir türlü anlayamadık. Bu gariban bir aile. Nüfus hatalarında iki yöntem var. Bir mahkeme tarafından düzeltme bir de nüfus idaresi tarafından kayıt düzeltme işlemi yapılabilir. Elde somut deliller olduğu için, bu ailenin mahkemeye müracaat etmesi lazım. Ancak biz elimizden gelen yardımı yapacağız. Genel Müdürlüğümüze yazı yazacağım. Mahkemeye gitmeden düzeltilmesi yolunu deneyeceğiz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber