Gözünüzü havuzdan sakının

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Haziran 2009 15:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Yaz mevsiminde gençlerin ve çocukların büyük ilgi gösterdiği havuzlardaki suyun, alerjik göz rahatsızlıklarına neden olabileceği belirtildi. Havuz enfeksiyonları arasında en sık rastlanan şikayet ise alerjik konjonktivit. Medical Park Bursa Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Mulun, havuz ve deniz sularının neden olduğu göz hastalıklarının gözlerde yanma, kızarıklık, sulanma, kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini söyledi. En sık rastlanılan göz rahatsızlığını alerjik konjonktivit olarak açıklayan Mulun, hastalığın genellikle çocuklukta başladığını belirtti. Mulun, hastalığın ihmal edilmesinin kalıcı göz rahatsızlıklarına yol açabileceğini kaydetti. Dr. Mulun şöyle devam etti:

"İnsanların yaklaşık yüzde 15'inde allerjinin bir veya birkaç çeşidi görülür. Çevreyle direkt teması nedeniyle göz allerjik hastalıklara daha sık meyil gösteren bir organımızdır. Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, kaşıntı, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana getirebilir. Böyle durumlarda göz kapakları hafif şişmiş olabilir, kornea çoğunlukla sağlamdır ve kişinin görmesi etkilenmemiştir. Aynı zamanda, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da meydana çıkabilir. Deniz ve havuzlar bu tarz rahatsızlıklar için ciddi enfeksiyon kaynağıdır."

SUYUN İÇİNDE GÖZLERİNİZİ AÇMAYIN

Özellikle aynı anda birçok kişinin havuzları kullandığı için havuzların suyunun yeterince filtre edilmediği veya klorlanmadığında ciddi enfeksiyon kaynağı olabileceği uyarısında bulunan Dr. Mulun, "Havuzdan çıktıktan sonra birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Deniz suyu da gözlerde kızarıklığa yol açmaktadır. Ancak havuzda kirliliğin yol açtığı göz rahatsızlıkları olasılığı daha fazladır. Ayrıca eğer havuz suyu fazla klorlanmışsa gözleri, genzi, burun içini yakar. Çok klorlu havuzlarda ve ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak bizi alerjik göz rahatsızlıklarından koruyacaktır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, bir göz doktoruna başvurmak gerekir. Hastalık, başladıktan sonraki 10-12 gün çok bulaşıcıdır." diye konuştu.

Hastalık döneminde yapılması gerekenleri de anlatan Mulun, bu dönemde gözde akıntılar meydana geleceğini, bu akıntıların periyodik olarak temizlenmesi gerektiğini dile getirdi. Bunun dışında ellerin sık sık yıkanmasını tavsiye eden Dr. Mulun, hastanın eşyalarının özellikle gözle temas eden havlu gibi eşyalarının ayrılmasının yayılmayı engellemek için kalabalık ortamlardan uzak durması gerektiğine işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber